Gruszki z cynamonem

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 35 minut Składniki na 3 słoiki po 500 ml

Przetworykonfitury

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg małych gruszek
  • 40 dag cukru
  • 3 laski cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z cukru i 1 l wody przygotować syrop. Gruszki umyć, osuszyć. Obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Słoiki wyparzyć, powkładać do nich gruszki.
  • Do każdego słoika włożyć spory kawałek kory cynamonu.
  • Owoce zalać gorącym syropem. Słoiki dobrze zamknąć. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę na wysokość ok. 5 cm. Zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 25 minut w temperaturze 90°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: