Grillowane pory z warzywami to wspaniały pomysł na wiosenno-letnią przekąskę. Smakują najlepiej właśnie wtedy, ponieważ pory są delikatne i aromatyczne. Intensywny smak warzyw komponuje się z kukurydzą i pomidorami, a cytrusowe nuty dodają całemu daniu orientalny posmak.
Grillowane pory / Fot. BBS
(średnia 4.51 z 178 głosów)
Pory dokładnie płuczemy, osuszamy. Odcinamy zielone części i kroimy je w cienkie paski; białe części wrzucamy na 2–3 min na lekko ocukrzony wrzątek, następnie odławiamy, po przestudzeniu przecinamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą i oprószamy solą. Grillujemy na patelni albo opiekamy w piekarniku, aż będą miękkie.
Soki i skórki z cytrusów mieszamy z sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Na patelni grillowej rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pokrojone zielone części pora i dusimy, aż zmiękną. Dodajemy odsączoną kukurydzę i połowę przygotowanego sosu, dusimy na dużym ogniu, aż całkowicie odparuje. Wrzucamy pomidorki przekrojone na połówki, mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Połówki przypieczonych porów układamy na półmisku, polewamy resztą sosu, wykładamy dekoracyjnie uduszone pory z dodatkami. Kruszymy ser, posypujemy tymiankiem.
Porady
W przepisie na grillowane pory z warzywami wykorzystujemy:
- pory - nieduże, jeśli mamy duże sztuki, użyjmy dwóch zamiast trzech
- skórkę z cytryny i skórkę z pomarańczy - pamiętajmy, aby kupować ekologiczne owoce i dokładnie wyszorować ich skórkę. Możemy też gotową skórkę kupić w sklepie.
- sok pomarańczowy - najlepiej świeżo wyciśnięty
Pory to zielenina stworzona na przedwiośnie: wciąż kruche, soczyste, pełne smaku i witamin. Ostre na surowo, sparzone lub duszone stają się dużo słodsze i łagodniejsze i można je serwować niemal tak samo jak szparagi, zanim zacznie się na nie sezon. Aby pory były chrupiące i łagodniejsze w smaku, warto przed przyrządzeniem moczyć je przez 3–4 godz. w bardzo zimnej wodzie i najlepiej trzymać przez ten czas w lodówce.
Komentarze