Grillowane sardynki to jeden z przepisów na grillowane ryby. Do ich doprawienia nie potrzeba wymyślnych składników - sprawdzi się czosnek, cytryna, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i świeże zioła. My polecamy grillowane sardynki z tymiankiem - spora ilość aromatycznych listków sprawi, że sardynki będą smakować przepysznie.
Grillowane sardynki z tymiankiem / fot. PhotoCuisine
(średnia 4.53 z 184 głosów)
Wybieramy sardynki wypatroszone, myjemy, osuszamy. Po jednej stronie nacinamy niewielkie szczeliny.
Cytryny sparzamy. Z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą kroimy
w plastry. Skórkę i 2 łyżeczki soku mieszamy z czosnkiem i oliwą. Doprawiamy solą
i pieprzem. Marynatą nacieramy sardynki, wypełniając szczeliny.
Sardynki kładziemy na ruszcie, grillujemy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec
grillowania dodajemy plastry cytryny i posypujemy tymiankiem.
Porady
Do grillowania ryb przydają się metalowe kosze, które ułatwiają obracanie i zapobiegają przywieraniu. Mniejsze ryby, a także kawałki warzyw wygodnie grilluje się na siatce lub w stalowej brytfannie perforowanej. Z kolei ryby pieczone na desce cedrowej nabierają delikatnego aromatu cedru.
Grillowane sardynki najlepiej smakują na ciepło podane ze świeżymi sałatkami - przydadzą się np. sałatki na grilla. Do tego wystarczy świeże pieczywo lub domowe grissini. Możemy też zaserwować je jako pełne danie z ziemniakami w mundurkach i warzywami z grilla.
Komentarze