Klasyczne clafoutis

Clafoutis to pyszne ciasto pochodzące z regionu środkowej Francji. To bardzo prosty przepis na wyśmienity deser dla całej rodziny. Przepis na clafoutis poniekąd przypomina przepis na naleśniki. Jego konsystencja jest zbliżona do budyniu, dzięki czemu ciasto to jest bardzo kremowe i delikatne. Dodatkowym atutem tego deseru jest fakt, że możemy dodać do niego praktycznie każde owoce. Ciasto clafoutis z czereśniami to sposób na ekspresowy i efektowny deser, spróbuj! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto z owocami clafoutis

Czas przygotowania:
55min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 159 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajkai cukier 1.

    Jak zrobić clafoutis? Zaczynamy od przygotowania czereśni. Owoce myjemy, odsączamy z wody i drylujemy. Czereśnie myjemy, osączamy, drylujemy. Przygotowujemy i natłuszczamy naczynie żaroodporne lub formę na tartę. 
     

  • czereśnie 2.

    Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z solą. Masło roztapiamy w rondelku, chłodzimy i dodajemy do przygotowanej wcześniej masy. Dorzucamy śmietankę i starannie mieszamy. Masa powinna być gładka, bez grudek. Czereśnie układamy ciasto w przygotowanym wcześniej naczyniu i zalewamy je ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C i umieszczamy w nim naczynie. Clafoutis pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
     

Porady

  • Zamiast śmietanki, możemy użyć również mleka.
     
  • Do tego deseru możemy wykorzystać również inne owoce. Clafoutis idealnie komponuje się np. z brzoskwiniami, truskawkami, rabarbarem czy śliwkami.
     
  • Do przygotowania ciasta warto wykorzystać mikser lub blender.
     
  • Clafoutis możemy przygotować również w kokilkach.

Notka redakcyjna

Clafoutis - to się musi udać!

Clafoutis to jeden z łatwiejszych wypieków. Doskonale sprawdzi się jako awaryjny deser dla niespodziewanych gości. Składniki do przygotowania clafoutis są łatwo dostępne i zazwyczaj mamy je w lodówce na co dzień. Konsystencja tego ciasta przypomina budyń, a dla niektórych wręcz zakalec. Jednak nie należy się przez to zrażać. Clafoutis warto jeść po uprzednim wystudzeniu. Jeśli damy mu czas, ciasto zrobi się bardziej zwarte. Ten deser możemy odkrywać za każdym razem na nowo dodając do niego inne owoce. To pyszny wypiek, który dzięki swojej lekkiej konsystencji rozpływa się w ustach. 

Clafoutis w wersji wytrawnej

Clafoutis to popularny francuski deser. Możemy jednak przygotować wytrawną wersję tego przepisu. Clafoutis z papryką i natką pietruszki doskonale sprawdzi się na kolację lub przekąskę imprezową w gronie znajomych i rodziny. Wyglądem i smakiem przypomina nieco zapiekankę z warzywami. Jak zrobić nicejskie clafoutis? Będziemy potrzebowali strąka czerwonej papryki, 20 dag cukinii, 4 gałązki natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, 6 suszonych pomidorów, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 300 ml mleka, 2 całe jajka i 2 żółtka i 250 ml śmietany kremówki. Przygotowanie wytrawnego clafoutis zaczynamy od upieczenia papryki. W tym celu umieszczamy ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie wkładamy ją do plastikowej torebki, a gdy wystygnie, zdejmujemy z niej skórkę. Następnie kroimy ją w paski i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy przygotowaną wcześniej cukinię. Całość mieszamy i dodajemy sól. Podsmażamy przez kilka minut. W dalszej kolejności dodajemy paprykę, suszone pomidory i pietruszkę. Wszystko smażymy przez 5 minut. W tym czasie natłuszczamy naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Mąkę kukurydzianą mieszamy z zimnym mlekiem. W osobnej misce ubijamy jajka i żółtka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Wlewamy mleko wymieszane z mąką i dokładnie mieszamy. Możemy w tym celu użyć trzepaczki. Usmażone warzywa rozkładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalewamy je gotowym ciastem. Clafoutis z warzywami pieczemy przez około 30 minut. Przepis na clafoutis nicejskie to doskonała alternatywa dla słodkiej wersji tego wypieku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy