Joulutorttu – fińskie ciasteczka

Ocena:

4.45 (199)

  • 15 min.
  • dla 4 osób

Joulutorttu to kruche, mocno maślane fińskie ciasteczka wypełnione nadzieniem z powideł śliwkowych. Choć tradycyjnie podaje je się w okresie Bożego Narodzenia, świetnie sprawdzą się również jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako smaczna przekąska na imprezę. Oprószone cukrem pudrem gwiazdki z ciasta francuskiego nie tylko pięknie się prezentują, ale i fantastycznie smakują. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić – ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż kwadrans.

Składniki:

  • ciasto francuskie  500 g

  • powidła śliwkowe  200 g

  • cukier puder  50 g

Joulutorttu – fińskie ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wycinanie joulutorttu: Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy silikonowej lub papierze pergaminowym. Wycinamy z niego kwadraty o 5 cm boku. Jego rogi po skosie, zostawiając na środku miejsce na nadzienie. Nakładamy po łyżeczce powideł na środek każdego z ciasteczek. Jedną z dwóch części każdego roku zawijamy do środka, tak by uformować joulutorttu na kształt gwiazdki.

  • Krok 2:

    Pieczenie fińskich ciasteczek: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210°C. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem pergaminowym blasze. Pieczemy je przez około 10 minut, a następnie odkładamy je do wystudzenia. Po przestudzeniu posypujemy ich wierzch cukrem pudrem.

Porady

  • Fińskie ciasteczka można przygotować zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego ciasta francuskiego. W drugim przypadku należy jednak wcześniej całkowicie rozmrozić ciasto, by joulutorttu upiekły się prawidłowo.
  • Wybierając gotowe ciasto francuskie, należy upewnić się czy w składzie nie występują składniki takie jak margaryna, tłuszcze roślinne, regulatory kwasowości czy cukier (w dużej ilości). Zgodnie z oryginalną recepturą powinno ono być przyrządzone na bazie masła, mąki, wody i soli.
  • Choć tradycyjnie joulutorttu formuje się na kształt gwiazdek, można również upiec je w formie kopert, zawijańców czy rogalików. Ciasteczka będą się też pięknie prezentować, jeśli wycięty z ciasta francuskiego kwadrat natniemy w rogach, a następnie złożymy jego boki do środka.
  • Zgodnie z tradycyjnym przepisem ciasteczka podaje się oprószone cukrem pudrem. Można jednak polać je polewą z gorzkiej czekolady lub sosem karmelowo–jabłkowym.
  • Ciasteczka należy wyjąć z piekarnika dopiero, gdy będą lekko zarumienione. Zbyt wczesne uchylenie drzwi piekarnika może skutkować ich opadnięciem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto francuskie od podstaw?

Choć joulutorttu można z powodzeniem przygotować na bazie gotowego ciasta francuskiego, ich smak będzie o wiele bogatszy, jeśli kruche ciasto wykona się samodzielnie. Jego przygotowanie nie należy do najszybszych – zajmuje około 12 godzin – ale nie powinno przysporzyć większych kłopotów, nawet początkującym amatorom słodkości. 
Do ciasta francuskiego potrzeba około 200 ml zimnej wody, 500 g jakościowego masła (najlepiej o zawartości min. 82% tłuszczu), 150 g mąki krupczatki, 250 g mąki pszennej oraz łyżkę soli. Przygotowanie wypieku polega na naprzemiennym przekładaniu warstw ciasta i masła. Dokładny przepis na ciasto listkowe znajdziecie tutaj.

Jakie nadzienie do joulutorttu? 

Joulutorttu tradycyjnie przygotowuje się z powidłami śliwkowymi. Ciasteczka będą smaczniejsze, jeżeli do ich przygotowania użyje się domowych przetworów. Ich smak można wzbogacić dodatkiem łyżeczki cynamonu lub odrobiny koniaku. 
Choć zwykle do przyrządzenia joulutorttu używa się jedynie trzech składników, przepis ten można modyfikować. Wierzch wypieków polecamy udekorować prażonymi, posiekanymi migdałami lub odrobiną cukru waniliowego. Ciekawym urozmaiceniem ciasteczek będzie również dodatek posiekanych bakalii lub kilku łyżek masy makowej. Podany w przepisie cukier puder można zastąpić polewą na bazie gorzkiej czekolady lub sosem karmelowo–jabłkowym. Należy jednak pamiętać, że wówczas ciasteczka będą o wiele słodsze.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne