Ryba w cieście piwnym posmakuje nie tylko amatorom bursztynowego trunku. Ciasto naleśnikowe wzbogacone o piwne bąbelki sprawia, że wokół filetów z dorsza tworzy się złota i chrupiąca otoczka. Taka panierka jest po prostu przepyszna, a dodatkowo zabezpiecza filet przed utratą soków. Przepis na rybę w cieście piwnym obejmuje kilka prostych kroków, do których nie są wymagane zaawansowane umiejętności kulinarne.
Stockfood
(średnia 4.45 z 186 głosów)
Przygotowania: w pierwszej kolejności sięgamy po jajko i oddzielamy białko od żółtka. Z białka ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Ciasto piwne do ryby: w osobnej misce miksujemy mąkę z piwem i żółtkiem. Dodajemy łyżeczkę oleju (5 ml). Odkładamy mikser, dokładamy pianę z białka i mieszamy całość łyżką.
Przygotowanie ryby: filety myjemy, suszymy na ręczniku kuchennym i kroimy na porcje o długości ok. 8 cm. Nacieramy je solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Rozgrzanie oleju: na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju (60 ml). Wstawiamy na średnią moc palnika i czekamy, aż olej będzie gorący.
Smażenie: rybę maczamy w cieście i smażymy przez 2–3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ryba w cieście piwnym jest gotowa: podajemy ją np. z frytkami, ulubionym sosem i sałatką.
Porady
- W ten sposób możecie przygotować nie tylko dorsza, ale każdy inny filet morskiej ryby, np. mintaja, morszczuka czy łososia.
- Piwo może być dowolne jasne, typu lager.
- Ciasto piwne do ryby powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Jak sprawdzić, czy olej na patelni ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Można użyć termometru kuchennego – powinien wykazywać 180°C. Jeśli go nie macie, zanurzcie w oleju drewnianą łopatkę lub łyżkę. Jeśli wokół niej olej zacznie bulgotać, możecie przejść do smażenia ryby.
- Ryba w cieście piwnym z chrupiącą i pulchną panierką? Do ciasta z piwem dodajcie pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Ryba smażona w cieście to pomysł Brytyjczyków, który zrodził się w XIX wieku w jednym z portowych miasteczek. Do tej pory cieszące się ogromną popularnością fish and chips powstało jako tanie i szybkie danie dla robotników i rybaków. Obecnie ryba w cieście piwnym serwowana jest zarówno w ulicznych barach szybkiej obsługi, jak i w dobrych restauracjach. Brytyjskim zwyczajem do dania podaje się ocet słodowy i sos tatarski.
Ryba w chrupiącym cieście piwnym i inne przygotowywane w ten sposób przekąski, to obecnie topowe potrawy kuchni amerykańskiej. Często goszczą także na stołach mieszkańców Australii i Nowej Zelandii.
Jeśli posmakuje wam dorsz z cieście piwnym, w podobny sposób możecie przygotować także owoce morza i warzywa. Poniżej sprawdzone przepisy na:
Komentarze