Pieczone ziemniaki to proste danie z łatwo dostępnych składników. Ziemniaki z piekarnika świetnie smakują doprawione rozmarynem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki pieczone będą również świetnie smakować przyprawione sosem sojowym i odrobiną octu balsamicznego. Ziemniaki pieczone w piekarniku mogą być przygotowane na bazie oliwy z oliwek, oleju lub roztopionego masła klarowanego. Zapach pieczonych ziemniaków z ziołami roznosi się w całym domu. Aromat dorównuje smakowi. Ziemniaki zapiekane to świetny sposób na szybki i tani rodzinny obiad. Podpowiadamy, jak zrobić pieczone ziemniaki.
Pieczone ziemniaki / fot. StockFood
(średnia 4.44 z 188 głosów)
Porady
Jak upiec ziemniaki?
Ćwiartki ziemniaków z piekarnika dla wielu osób są uzależniające w smaku. Zdecydowanie będzie trudno się od nich oderwać, gdy do marynaty mającej nadać wyrazistości dodamy łyżkę masła orzechowego. Wielu smakoszy zauważa, że fistaszki są nośnikiem smaku umami, który idealnie łączy się z ziemniakami. Ponadto można sprawić, że ziemniaki pieczone będą bardziej orzeźwiające w smaku, gdy dodamy do nich suszoną mięte. Ziemniaki z pieca można również podać skropione dobrej jakości oliwą truflową.
Kartofle pieczone można upiec w specjalnym rękawie do pieczenia, na blasze dołączonej do piekarnika, w brytfance albo prostokątnej blasze, która zazwyczaj służy do pieczenia ciasta. Pieczenie ziemniaków nie wymaga skomplikowanego sprzętu, dlatego nawet dla początkujących osób.
Ziemniaki zapiekane w piekarniku można przygotować na różne sposoby. Przygotowując pieczone ziemniaki należy zacząć od wyboru odpowiedniego rodzaju warzyw. Najlepsze będą ziemniaki typu B, które są najbardziej uniwersalne w kuchni. Ich miąższ jest zwarty i nie rozsypują się po ugotowaniu czy upieczeniu. Do zapiekania można użyć także ziemniaków typu A, które określane są jako sałatkowe.
Ziemniaki opiekane będą świetne w smaku, gdy po obgotowaniu dokładnie pokryjemy je emulsją zrobioną z oleju i przypraw. Ziemniaki pieczone można przygotować na dwa sposoby. Jeżeli lubimy ostre smaki, to można dodać dużą ilość czosnku, cebuli, curry, gałką muszkatołową, kurkumę, kmin rzymski i pikantną paprykę. Jeżeli wolimy łagodne smaki, to można sięgnąć po zioła prowansalskie, tymianek, majeranek, estragon lub cząber. Słodkość ziemniaków doskonale smakuje podany ze słonym twarogiem, słoną fetą lub twardymi serami. Ziemniaki pieczone można również połączyć z chrzanem, z grzybami (np. boczniakami lub pieczarkami).
Można również przygotować ziemniaki z piekarnika bez gotowania. Jednak w tym przypadku dobrze jest pokroić ziemniaki na mniejsze części oraz wcześniej je zamarynować w wybranych przyprawach. Najlepiej w tym przypadku korzystać z woreczka strunowego, który umożliwi dokładne wymieszanie składników.
Komentarze