Faszerowane prowansalskie warzywa

Przepis na faszerowane warzywa.

Dodany przez:

Faszerowane prowansalskie warzywa

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 4 okrągłe cukinie
  • 4 okrągłe bakłażany (lub małe, pękate)
  • 4 średnie pomidory
  • 4 czerwone papryki
  • 4 duże czerwone cebule
  • sól
  • 4 karczochy
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag tartego parmezanu
  • łyżka sosu pistou*
  • pieprz
  • NADZIENIE:
  • 50 dag wczorajszego ragoût lub mielonej wołowiny
  • duża cebula
  • oliwa
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 20 dag ugotowanego długiego ryżu
  • 3–4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z cukinii, bakłażanów, pomidorów, papryk i cebul odcinamy trzecią część, od góry. Dolne części wydrążamy, solimy w środku i osączamy na ruszcie otworami w dół. Z karczochów ścinamy ok. dwie trzecie od góry, usuwamy łodygę i twarde zewnętrzne liście. Gotujemy w osolonym wrzątku z sokiem z cytryny, uważając, by nie były za miękkie. Usuwamy ,,sianko” ze środka.
  2. Nadzienie: mięso drobno siekamy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i dusimy na oliwie. (Jeśli używamy mielonego mięsa, podsmażamy je z cebulą). Czosnek, natkę i bazylię drobno siekamy. Ryż mieszamy z posiekanym mięsem, czosnkiem, natką i bazylią oraz 2 łyżkami parmezanu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu, faszerujemy, posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy 25–30 min w temp. 180ºC. Podajemy z sosem pistou.
  3. *PISTOU - gęsty sos z bazylii, bliźniaczy brat pesto. W Prowansji jest używany do przyprawiania ryb lub jagnięciny, a najczęściej do zupy warzywnej: siekamy 6 ząbków czosnku, przekładamy do moździerza, dodajemy sól i ucieramy. Dodajemy 2 porwane pęczki bazylii i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy 10 dag tartego parmezanu, pieprz i mieszając, dolewamy cienką strużką 50 ml oliwy, aż powstanie gęsty sos.

Wskazówki

Zobacz przepis: faszerowane kwiaty cukinii

warzywa przekąska kolacja cukinia pomidor faszerowane warzywa Papryka bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze