Marynowane warzywa

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 360 kcal

Przekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
360 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 157 głosów)

Składniki:

  • po 40 dag strąków czerwonej i żółtej papryki
  • po 1/2 kg marchewki i cukinii
  • po 1/2 szklanki oliwy i jasnego octu winnego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • po łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
  • 15 dag majonezu
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki. Cukinię pokroić w plasterki.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć paprykę i marchewkę, smażyć 8 minut. Dodać cukinię, smażyć jeszcze 5 minut.
  • 3 ząbki czosnku obrać, pokroić, dorzucić do warzyw, posypać ziołami, solą i pieprzem. Wraz z oliwą przełożyć do miski.
  • Bulion zagotować z octem winnym, cukrem, listkami laurowymi, ziarnami gorczycy i kolendry, przyprawić. Zalać warzywa, odstawić na 2 godziny.
  • Pozostały ząbek czosnku obrać, posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem, przyprawić.
  • Warzywa osączyć z marynaty, przełożyć na półmisek. Podawać z białym sosem.

Kalorie: 360

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy