Wegańska farinata ze szparagami

Farinata, czyli włoski placek z mąki z ciecierzycy, jest szybki i prosty w przygotowaniu. Wegański odpowiednik omleta świetnie smakuje z sezonowymi warzywami.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.48 z 181 głosów)


Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    2 szklanki mąki z ciecierzycy
    2 szklanki wody filtrowanej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól

  • pieprz
    1 biała cebula
    kiść pomidorków koktajlowych
    opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Farinata to włoski placek

  • który świetnie sprawdza się jako wegański zamiennik omletów lub bezglutenowy odpowiednik pizzy. Możemy upiec je z dodatkami lub po upieczeniu dodać świeże warzywa czy pesto. To doskonała alternatywa dla osób
  • które chcą ograniczyć obecość pszenicy lub nabiału w diecie.

    Dlaczego warto jeść szparagi?

    Szparagi mają krótki sezon

  • który trwa zaledwie kilka tygodni
  • dlatego warto z nich korzystać jak najwięcej. Mają mnóstwo witamin
  • rzadko spotykaną asparaginę i są niskokaloryczne. Najlepiej smakują pieczone z odrobiną oliwy i soku z cytryny lub krótko gotowane. Zielonych szparagów nie trzeba obierać – wystarczy oderwać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi natomiast warto obierać ze skórki
  • która jest dość łykowata. Te najlepiej smakują w formie zupy kremu lub jako dodatek do lekkiej sałatki.

    Wykonanie

    Mąkę z ciecierzycy miksujemy na gładką masę z wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godzinę. Po tym czasie zbieramy z wierzchu pianę

  • dodajemy zioła
  • sól
  • pieprz i olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do środka wkładamy dostosowaną do pieczenia patelnię lub formę do tarty i czekamy

  • aż się nagrzeje (ok. 20 minut). W międzyczasie odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów
  • a cebulę obieramy i kromy w pióra. Myjemy szparagi i pomidory.

    Do formy wylewamy 1-2 chochle (w zależności od wielkości) masy na farinatę. Na wierzchu układamy kilka szparagów

  • pomidorów i kilka piórek cebuli. Jeżeli pomidory są zbyt duże lub szparagi zbyt grube
  • możemy je pokroić na mniejsze części. Posypujemy płatkami drożdżowymi. Zapiekamy przez ok. 20 minut. Powtarzamy tę czynność
  • aż ciasto się skończy. 

Porady

Zobacz też: Wegańska tarta czekoladowa z gruszkami w winie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy