Jajecznica ze szparagami

Przepis na jajecznicę ze szparagami

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajecznica

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 165 głosów)


Składniki:

  • 18 małych szparagów (najlepiej zielonych)
  • sól morska
  • 6 świeżych jajek
  • pieprz
  • 6 dag masła
  • 2 kopiaste łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ze szparagów odcinamy górną część, długości ok. 6 cm. Gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i trzymamy
  • w cieple. Z każdego jajka odcinamy
  • ostrym nożem czubek, delikatnie opuku-jąc je dookoła. Żółtka i białka wlewamy
  • do miski, przyprawiamy solą i pieprzem,
  • ubijamy. Skorupki jajek dokładnie oczysz-czamy papierową serwetką. masło rozta-piamy na patelni, wlewamy jajka i smaży-my jajecznicę na średnim ogniu przez
  • 3–4 min, stale mieszając. Dodajemy par-mezan i mieszamy. Skorupki umieszcza-my w kieliszkach, wypełniamy jajecznicą
  • i pokrojonymi w kawałeczki szparagami
  • (po 2 na osobę). pozostałe szparagi poda-jemy osobno, do maczania w jajecznicy.
  • Jajka ze szparagami:
  • Zblanszowane w osolonym wrzątku szparagi zawijamy po 3–4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i chwilę podsmażamy na patelni grillowej. W tym czasie na maśle smażymy po jajku sadzonym na porcję. Oprószamy solą i pieprzem, oprószamy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z podsmażonymi szparagami.

Porady

Zobacz też: szparagi pieczone z dipem boczkowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy