Jajecznica ze szparagami to bardzo prosty, a zarazem niezmiernie efektowny pomysł na śniadanie. Dzięki dodatkowi jakościowego parmezanu i masła całość smakuje naprawdę wybornie. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich wyjątkowym posiłkiem do łóżka, polecamy zaserwować danie w skorupkach jaj – podane w takiej formie z pewnością zrobi na nich niemałe wrażenie. Na codzień można je jednak oczywiście po prostu ułożyć na talerzu. Niezależnie od tego, na którą formę się zdecydujecie, jesteśmy przekonani, że całość przypadnie wam do gustu.
fot. Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 165 głosów)
Przygotowanie składników: Szparagi płuczemy i osuszamy. Odcinamy z nich zdrewniałe, twarde końcówki. Tak przygotowane szparagi, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i trzymamy w cieple. Jajka rozbijamy. Żółtka i białka wlewamy do miski, a następnie ubijamy.
Jajecznica ze szparagami: Masło roztapiamy na patelni, wlewamy jajka i smażymy jajecznicę na średnim ogniu przez około 3–4 min, stale mieszając. Dodajemy starty na tarce parmezan oraz sól i pieprz. Całość mieszamy. Około 180 g szparagów kroimy na małe kawałki i dodajemy je do jajecznicy. Przekładamy ją na talerz i serwujemy. Pozostałe szparagi podajemy osobno, do maczania w jajecznicy.
Porady
- Odcięte końcówki szparagów można wykorzystać do przygotowania smakowitego bulionu warzywnego lub wiosennej zupy krem.
- Zbyt długo przechowywane szparagi zielone mogą utracić jędrność i stać się nieelastyczne. W takim przypadku należy je delikatnie obrać, zaczynając od końcówki.
- Jajecznicę z zielonymi szparagami można również usmażyć na oleju rzepakowym, ryżowym lub słonecznikowym. Zamiana ta może jednak skutkować pogorszeniem finalnego smaku dania.
- By uzyskać idealną konsystencję jajecznicy, należy mieszać ją przez cały czas smażenia.
- Jajecznicę ze szparagami najlepiej doprawiać tuż przed podaniem. Zbyt wczesne dodanie soli i pieprzu do masy może sprawić, że całość nabierze wodnistej konsystencji, a idealne usmażenie jajek będzie znacznie utrudnione.
- Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich wyjątkowym śniadaniem, możecie zaserwować im jajecznicę ze szparagami ułożoną w skorupkach jaj. W tym celu z surowych jaj należy, przy pomocy ostrego noża, odciąć czubki, a następnie delikatnie przelać białko z żółtkiem do miski (tak, by nie uszkodzić skorupki). Puste skorupki należy dokładnie wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przed podaniem umieszcza się je w kieliszkach do jaj, a następnie wypełnia gotową jajecznicą.
Zgodnie z podstawowym przepisem do przygotowania jajecznicy ze szparagami potrzeba jedynie 5 składników – jajek, masła, szparagów, soli oraz pieprzu. Jej smak można jednak z łatwością urozmaicić, dodając do niej bazylię, szczypiorek, koperek, rozmaryn, tymianek, lub inne, ulubione zioła. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu przyprawy, takie jak słodka, mielona papryka, granulowany czosnek, kardamon, kurkuma czy chili.
Polecamy spróbować również jajecznicy ze szparagami i tartym serem. Dobrze sprawdzi się w tym celu włoski parmezan lub mozzarella. Ciekawego posmaku nada również dodatek miękkiego sera żółtego – najlepiej typu angielskiego lub holenderskiego. Szparagi świetnie komponują się też z dojrzewającymi szynkami oraz boczkiem. Niektórzy dodają do jajecznicy inne warzywa – cebulę, pomidory, liście szpinaku lub pieczarki. Jako że sezon na szparagi trwa jedynie przez 2 miesiące, warto wykorzystać go w pełni i wypróbować różne wersje jajecznicy na szparagach.
Szparagi, zarówno te zielone, jak i białe czy fioletowe, to prawdziwa bomba witaminowa. Te niepozorne pędy zawierają witaminy z grupy B, C, A, E oraz K. Stanowią także dobre źródło błonnika i kwasu foliowego. Można w nich znaleźć również składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez czy selen. Dodatkowo 100 g szparagów to jedynie 20 kalorii – można więc bez obaw zajadać się nimi także na diecie redukcyjnej.
Warto jednak wspomnieć, iż ze względu na duża zawartość puryn, osoby chorujące na dnę moczanową czy zmagające się z kamieniami nerkowymi, powinny powstrzymać się od ich konsumpcji. Szparagi mogą też przyczyniać się do powstawania wzdęć, dlatego też nie zaleca się ich spożycia przy problemach z spowolnioną perystaltyką jelit.
Komentarze