Wegański jogurt kokosowy

Wegański jogurt kokosowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Super zdrowy, świetnie sprawdza się jako dodatek do śniadań i lekkich deserów.

Ocena:

(średnia 4.47 z 147 głosów)

Składniki:

  • ½ l mleka kokosowego
    ½ opakowania żywych kultur bakterii lub 2 łyżki gotowego wegańskiego jogurtu
    1-2 łyżki cukru

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wegański jogurt można przygotować niemal z każdego rodzaju mleka. Migdałowe

  • sojowe
  • orzechowe… i kokosowe. Proste w przygotowaniu świetnie sprawdzi się jako baza do zdrowego koktajlu lub lekkiego deseru.

    Wegański jogurt

    Przygotowanie wegańskiego jogurtu nie wymaga dużo czasu ani umiejętności. Wystarczy odrobina ciepła i cierpliwości

  • a możemy go zrobić samodzielnie w domu. Potrzebne nam będzie jedynie mleko roślinne
  • odrobina cukru i żywe kultury bakterii. Możemy je znaleźć w gotowym jogurcie
  • ale także kupić w formie proszku w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością. W zależności od zestawu kultur bakterii
  • nasz jogurt będzie nieco inaczej smakował. Może być bardziej kwaśny lub zmienić konsystencję na bardziej gęstą. Warto pamiętać
  • że żywe bakterie należy przechowywać w lodówce
  • a otwarte pudełeczko jest zdatne do użytku przez 7-10 dni.

    Dlaczego warto jeść jogurty?

    W jogurcie zawarte są żywe kultury bakterii

  • które dobroczynnie wpływają m.in. na nasze trawienie. Prawidłowa flora bakteryjna w układzie pokarmowym sprawia
  • że nie czujemy się ociężali
  • chronią nas też przed infekcjami i chorobami jelit. Spożywanie jogurtów jest pomocne w profilaktyce antynowotworowej. 

    Wykonanie

    Mleko podgrzewamy do temperatury 42 stopni. Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy bakterie i ponownie mieszamy. Zamykamy pokrywkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce do 7 dni.

     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy