Wegański jogurt kokosowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Super zdrowy, świetnie sprawdza się jako dodatek do śniadań i lekkich deserów.
(średnia 4.47 z 147 głosów)
½ l mleka kokosowego
½ opakowania żywych kultur bakterii lub 2 łyżki gotowego wegańskiego jogurtu
1-2 łyżki cukru
Wegański jogurt można przygotować niemal z każdego rodzaju mleka. Migdałowe
Wegański jogurt
Przygotowanie wegańskiego jogurtu nie wymaga dużo czasu ani umiejętności. Wystarczy odrobina ciepła i cierpliwości
Dlaczego warto jeść jogurty?
W jogurcie zawarte są żywe kultury bakterii
Wykonanie
Mleko podgrzewamy do temperatury 42 stopni. Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy bakterie i ponownie mieszamy. Zamykamy pokrywkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce do 7 dni.
Komentarze