Eskalopki z indyka

Eskalopki z indyka to sposób na rodzinny obiad. Z dodatkiem wędzonego sera będą nieoczywistym daniem. Natomiast brandy podkreśla smak mięsa. Potrawę można przygotować również z cielęciny lub chudych steków wieprzowych. Z wieprzowiną powinny być dłużej smażone. Eskalopki z indyka to pomysł na obiad nie tylko od święta.

udziec z indyka

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • eskalopki-indycze-mieso-fot. iStock-min1.Połowę masła i olej rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Eskalopki oprószamy dużą ilością pieprzu i rumienimy na dużym ogniu. Zmniejszamy go i smażymy ok. 5 min, z każdej strony – powinny być jędrne w dotyku i lekko sprężyste; wtedy oprószamy je solą. Przenosimy na półmisek i trzymamy w cieple.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Pozostałe masło roztapiamy na patelni. Smażymy drobno posiekany czosnek i pokrojone na plasterki pieczarki ok. 3 min, stale mieszając. Dodajemy mrożony groszek zielony, wlewamy brandy i smażymy, aż do wchłonięcia płynu. Lekko przyprawiamy. Grzyby i groszek zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i układamy na eskalopkach. Na patelnię wlewamy śmietanę i mieszamy z pokrojonym wędzonym serem owczym. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do roztopienia się sera. Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy eskalopki sosem. Eskalopki z indyka podajemy od razu.

Porady

Eskalopki z indyka zawierają w przepisie:

  • 8 eskalopków z udźca indyka (rozbitych dłonią, nie tłuczkiem)
  • drobno posiekane 2 ząbki czosnku
  • 150 g mrożonego groszku zielonego
  • 150 g wędzonego sera owczego, pokrojonego w kostkę
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

 

Notka redakcyjna

Sery jadamy z pieczywem na śniadanie, dodajemy do zapiekanek i sufletów, smażymy i roztapiamy. W niektórych krajach podaje się je na zakończenie posiłku. Już niewielka porcja sera dostarcza organizmowi dużo witamin, mikroelementów i białka. Im twardszy ser, tym więcej ma białka, witamin z grupy B, wapnia i fosforu, a także... kalorii. Wyjątek stanowią miękkie sery, kremowe i mascarpone, które są bardziej kaloryczne niż twarde, bo przyrządza się je z dodatkiem dużej ilości śmietanki. Zawierają też mniej białka i innych substancji odżywczych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy