Eskalopki z indyka w sosie śmietanowym to propozycja na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podane z ryżem i surówką, ale można dobrać do nich praktycznie każdy inny dodatek. Delikatne białe mięso dostarcza potrzebnego białka, ale nie obciąża organizmu nadmiarem tłuszczu. Pokrojona w plastry pierś z indyka duszona w kremowym sosie wychodzi soczysta i krucha.
iStock
(średnia 4.51 z 180 głosów)
Pierś indyka: kroimy na 6–7 plastrów. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Obsmażanie mięsa: na patelni roztapiamy masło. Na średniej mocy palnika smażymy eskalopki z indyka przez ok. 1 min z każdej strony.
Sos śmietanowy: obsmażone plasterki indyka zalewamy bulionem. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy i mieszamy do zagotowania. Gdy sos zacznie wrzeć zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Co kilka minut sprawdzamy, czy mięso nie przywiera i delikatnie mieszamy.
Zagęszczanie: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę w 50 ml wody. Dodajemy ją do sosu. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podawanie: eskalopki z indyka przekładamy na talerze w towarzystwie ulubionych dodatków. Mięso polewamy sosem.
Porady
- Aby zachować czystość w kuchni, przed rozbiciem mięsa, włóżmy je do foliowych woreczków.
- Eskalopki to cienkie plasterki mięsa, w związku z czym kroimy indyka w plasterki o grubości maksymalnie 1 cm. W takiej formie szybko się zarumienią i obiad będzie gotowy w niecałe 30 min.
- W wersji bezglutenowej, sos do eskalopek można zagęścić mąką ziemniaczaną.
- Świeże zioła można dodać także bezpośrednio do sosu na ok. 5 min przed końcem duszenia.
Na bazie bulionu i śmietany można zrobić wiele różnych sosów, które będą doskonale pasować do eskalopek z indyka:
Wstępnie przesmażone eskalopki z indyka można przełożyć do brytfanny i zapiec w piekarniku. Dodając warzywa, takie jak brokuł, ziemniaki czy marchewka, można w ten sposób szybko przygotować cały obiad.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i w zależności od dodatków, pieczemy przez 20–30 min. Do potrawy z piekarnika można podać ryż ugotowany na sypko, ziemniaki lub pieczywo. Kremowy sos świetnie smakuje z chrupiącą, francuską bagietką.
Mięso z indyka jest zdrowsze od kurczaka, ponieważ nie zawiera antybiotyków. Indyki są wrażliwe na ich obecność w układzie pokarmowym, dlatego tym zwierzętom po prostu się ich nie podaje. W związku z tym hodowla indyków wymaga większej uwagi, lepszych warunków i karmy. W efekcie tego mięso z indyka zawiera więcej składników odżywczych i witamin. Ma dużą zawartość pełnowartościowego białka i mało tłuszczu.
Kupując mięso na eskalopki z indyka, należy zwrócić uwagę na strukturę i kolor:
To oznaki tego, że indyk jest świeży. Jeśli kupujemy mięso w zamkniętym pojemniku, zwróćmy uwagę na to, czy folia jest szczelna i czy w środku nie ma płynu. Jeśli jest, poszukajmy innej porcji – świeże mięso z indyka powinno być praktycznie suche.
Komentarze