Eskalopki z indyka

Ocena:

4.51 (184)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowym to propozycja na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podane z ryżem i surówką, ale można dobrać do nich praktycznie każdy inny dodatek. Delikatne białe mięso dostarcza potrzebnego białka, ale nie obciąża organizmu nadmiarem tłuszczu. Pokrojona w plastry pierś z indyka duszona w kremowym sosie wychodzi soczysta i krucha.

Składniki:

  • filet z indyka  500 g

  • sól  5 g

  • pieprz biały  5 g

  • masło  15 g

  • bulion warzywny  110 ml

  • śmietana 30%  250 ml

Eskalopki z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pierś indyka: kroimy na 6–7 plastrów. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

  • Krok 2:

    Obsmażanie mięsa: na patelni roztapiamy masło. Na średniej mocy palnika smażymy eskalopki z indyka przez ok. 1 min z każdej strony.

  • Krok 3:

    Sos śmietanowy: obsmażone plasterki indyka zalewamy bulionem. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy i mieszamy do zagotowania. Gdy sos zacznie wrzeć zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Co kilka minut sprawdzamy, czy mięso nie przywiera i delikatnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Zagęszczanie: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę w 50 ml wody. Dodajemy ją do sosu. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Krok 5:

    Podawanie: eskalopki z indyka przekładamy na talerze w towarzystwie ulubionych dodatków. Mięso polewamy sosem.

Porady

  • Aby zachować czystość w kuchni, przed rozbiciem mięsa, włóżmy je do foliowych woreczków.
  • Eskalopki to cienkie plasterki mięsa, w związku z czym kroimy indyka w plasterki o grubości maksymalnie 1 cm. W takiej formie szybko się zarumienią i obiad będzie gotowy w niecałe 30 min.
  • W wersji bezglutenowej, sos do eskalopek można zagęścić mąką ziemniaczaną. 
  • Świeże zioła można dodać także bezpośrednio do sosu na ok. 5 min przed końcem duszenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Eskalopki z indyka w kremowym sosie

Na bazie bulionu i śmietany można zrobić wiele różnych sosów, które będą doskonale pasować do eskalopek z indyka:

  • sos musztardowy – z patelni zdejmujemy podsmażone eskalopki i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy kilka minut do zeszklenia, dodajemy bulion, śmietanę i 20 g musztardy, np. sarepskiej. Całość mieszamy, z powrotem przekładamy indyka na patelnię i dusimy przez ok. 20 min,
  • sos koperkowy – do sosu śmietanowego dodajemy posiekany drobno koperek,
  • sos pieczarkowy – tak, jak w przypadku sosu musztardowego, z patelni zdejmujemy zarumienione kawałki indyka. Smażymy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki w plasterkach. Następnie dodajemy bulion, śmietanę i eskalopki,
  • sos grzybowy – możemy go przygotować na bazie świeżych grzybów (w sezonie), suszonych lub grzybów w proszku.

Pieczone eskalopki z indyka

Wstępnie przesmażone eskalopki z indyka można przełożyć do brytfanny i zapiec w piekarniku. Dodając warzywa, takie jak brokuł, ziemniaki czy marchewka, można w ten sposób szybko przygotować cały obiad.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i w zależności od dodatków, pieczemy przez 20–30 min. Do potrawy z piekarnika można podać ryż ugotowany na sypko, ziemniaki lub pieczywo. Kremowy sos świetnie smakuje z chrupiącą, francuską bagietką.

Jak wybrać dobre mięso z indyka na eskalopki?

Mięso z indyka jest zdrowsze od kurczaka, ponieważ nie zawiera antybiotyków. Indyki są wrażliwe na ich obecność w układzie pokarmowym, dlatego tym zwierzętom po prostu się ich nie podaje. W związku z tym hodowla indyków wymaga większej uwagi, lepszych warunków i karmy. W efekcie tego mięso z indyka zawiera więcej składników odżywczych i witamin. Ma dużą zawartość pełnowartościowego białka i mało tłuszczu.

Kupując mięso na eskalopki z indyka, należy zwrócić uwagę na strukturę i kolor:

  • brak przebarwień,
  • brak spękań,
  • jasny kolor tłuszczu
  • i neutralny zapach.

To oznaki tego, że indyk jest świeży. Jeśli kupujemy mięso w zamkniętym pojemniku, zwróćmy uwagę na to, czy folia jest szczelna i czy w środku nie ma płynu. Jeśli jest, poszukajmy innej porcji – świeże mięso z indyka powinno być praktycznie suche.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne