PIECZONY FILET Z INDYKA

Pieczony filet z indyka powstał, ponieważ w sklepach dużo „wymoklaków” zwanych szynkami.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki:
  • sól
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki octu białego winnego
  • ok. 1,3 kg piersi indyczej

Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć sos sojowy, miod , ocet i powidła. Wszytko wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i ok 3-5 min gotowac na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odstawić i przestudzić.
  2. Pierś opłukać, ściągnąć błonki trochę błonki, włożyć do garnka, dodać sól i zalać zimną wodą z kranu, tak by piers była cała zalana wodą. Odtsawić na 20 min.
  3. Mięso wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręcznikami.
  4. Włożyć do woreczka (np. na mrożonki) i wlać ostudzoną marynatę.Szczelnie zamknąć, chwilę powygniatać i włożyć do lodówki. Zostawić na całą noc, u mnie zazwyczaj leży pełne 24 godz w marynacie. Przez ten czas 2 – 3 razy wygniatam mięso z marynatą.
  5. Piekarnik nagrzać do 180°C termoobieg. Mięso wyjąć z woreczka, marynatę wlać do miseczki bądź szklaneczki . Mięso ułożyć w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrzącą wodę na około ½ – 1 cm i wstawić do piekarnika. Piec przez 70- 80 minut W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15-20 minut. Posiadając termometr kucharski możemy sprawdzić czy mięso jest już upieczone, trzeba włożyć go w sam środek fileta, temperatura powinna sięgać 60°C.
  6. Tuż po upieczeniu, mięso wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiowa i odstawić na 15-20 min. Po tym czasie można kroić. Choć ja zawsze kroje na drugi dzień.
  7. Pozostały sos można zebrać z naczynia, i podgrzewacz co chwilę mieszając, do momentu aż zgęstnieje. Podawać wraz z pieczenią, dla delikatniejszego smaku sosu można dodać odrobinę, jogurtu naturalnego bądź majonezu.
  8. Smacznego :-)
Śniadanie mięso obiad kolacja dla dzieci sos sól szynka pierś indyka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze