Filet z indyka pieczony w całości w miodowej glazurze jest doskonały na obiad i do kanapek. Na ciepło świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i warzywami. Po ostudzeniu można go pokroić w cienkie plastry. Z naszym przepisem dowiecie się, co zrobić, aby pieczona pierś z indyka była soczysta w środku.
iStock
(średnia 4.54 z 189 głosów)
Marynata: w miseczce mieszamy olej z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę i tymianek.
Filet z indyka: mięso myjemy, a następnie wcieramy w nie przygotowaną marynatę. Wkładamy do rękawa do pieczenia, polewamy marynatą, która została w misce i odkładamy na noc do lodówki (podany w przepisie czas przygotowania potrawy nie uwzględnia czasu marynowania indyka).
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy zamarynowane mięso z lodówki i układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 60 min.
Zapiekanie skórki: na koniec rozrywamy rękaw do pieczenia i odsłaniamy mięso. Zostawiamy w piekarniku na kolejne 10–15 min, aby filet z indyka pieczony w miodzie miał rumianą i kruchą skórkę.
Podawanie: indyka kroimy na plastry tuż przed podaniem – w całości dłużej pozostanie soczysty w środku.
Porady
- Jeśli zależy wam na czasie, możecie skrócić czas marynowania. Jednak wtedy pieczona pierś z indyka nie wyjdzie wam aż tak soczysta i aromatyczna.
- Do marynaty możecie dodać także zioła prowansalskie.
- Słodko-słony smak marynaty otrzymacie, jeśli dodacie sos sojowy.
- Filet z indyka pieczony w rękawie nabierze świątecznych aromatów, jeśli do marynaty dodamy powidła śliwkowe.
- Indyka możecie także upiec bez folii. Wtedy po marynowaniu należy przełożyć mięso i cały sos do brytfanny. W trakcie pieczenia należy co 15 min polewać filet marynatą.
- Mięso należy marynować w szczelnych woreczkach lub zamykanych pojemnikach.
W wersji na ciepło wystarczy, że polejecie indyka sokami, które powstały podczas pieczenia. Możecie także na ich bazie przygotować:
Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada na ostatni czwartek listopada. To tradycja, która sięga 400. lat, a po raz pierwszy do wspólnego stołu usiedli angielscy pielgrzymi z Indianami z plemienia Wampanoagów. Na tych terenach polowano na dzikie indyki, dlatego wybrano je na danie główne.
Tradycyjnie pieczony indyk nadziewany jest różnymi farszami, najczęściej na bazie chleba, orzechów i żurawiny. W całości możecie przygotować także pieczonego indyka z chrupiącą skórką – z dodatkiem świeżych ziół, cytryny i białego wina. Na Święto Dziękczynienia przygotowuje się też słodkie tarty – z orzechami, dynią lub jabłkami. Tradycyjnym deserem jest także pudding chlebowy.
Komentarze