Drożdżowa tarta z gruszkami

Tarta nie musi być na cieście kruchym lub francuskim - oto gruszkowa wersja na drożdżowym. Pięknie pachnie !

Ciastaciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 148 głosów)

Składniki:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 8,5 dag masła
  • 3–4 gruszki
  • cytryna
  • 2 łyżki brązowego cukru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy cukier, jajka i cukier waniliowy, mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy ok. 1 min. Na koniec dodajemy masło w temp. pokojowej, pocięte na kawałki, i ponownie ubijamy ok. 1 min.
  • Gładkie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a potem 1/2-cm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy obficie masłem.
  • Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do formy, zwilżoną dłonią rozkładamy równomiernie na blaszce, lekko dociskając. Na wierzchu układamy gruszki w odległości 1/2 cm od brzegów formy. Wciskamy je dość głęboko w ciasto.
  • Wierzch posypujemy brązowym cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Na 40 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Jeśli wierzch zbyt szybko się zrumieni, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016

Porady

Wypróbuj też ten przepis na ciasto z gruszkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy