Drożdżowa tarta z gruszkami
Drożdżowa tarta z gruszkami - Przepis na Drożdżowa tarta z gruszkami
Fot. Artur Borowski, Stylizacja: Anna Rogalska
Ciastaciasto drożdżowe
- Czas przygotowania:
- 40 min.
- Dla ilu osób:
- dla 6 osób
(średnia 4.48 z 148 głosów)
Składniki:
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 8,5 dag masła
- 3–4 gruszki
- cytryna
- 2 łyżki brązowego cukru
Kuchnia:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy cukier, jajka i cukier waniliowy, mieszamy. Dosypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy ok. 1 min. Na koniec dodajemy masło w temp. pokojowej, pocięte na kawałki, i ponownie ubijamy ok. 1 min.
- Gładkie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a potem 1/2-cm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy obficie masłem.
- Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do formy, zwilżoną dłonią rozkładamy równomiernie na blaszce, lekko dociskając. Na wierzchu układamy gruszki w odległości 1/2 cm od brzegów formy. Wciskamy je dość głęboko w ciasto.
- Wierzch posypujemy brązowym cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Na 40 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Jeśli wierzch zbyt szybko się zrumieni, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016
Porady
Wypróbuj też ten przepis na ciasto z gruszkami
Podobne przepisy

Jest to pyszna tarta z gruszkami, o zrównoważonym smaku, polecam! ;)) przepis z książki :)
TARTA Z GRUSZKAMI

Miodowa tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami

Bułka drożdżowa

Zamiast na kruchym cieście, tym razem tartę z owocami robimy na drożdżowym spodzie. Będzie bardziej puszysta!
Tarta drożdżowa z figami

Przepisy na Wielkanoc - babka drożdżowa. Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 9 godzin Pieczenie: 50 minut Porcja: 475 kcal
Drożdżowa babka panettone

Odwrócona tarta z gruszkami

Ciasto sezonowe z gruszkami to pyszny i prosty deser. Do jego przygotowania nie potrzeba ani dużo czasu, ani skomplikowanych składników. To przepis, który zawsze się udaje i zachwyca wszystkich gości. Warto więc wypróbować go we własnej kuchni i włączyć do swojego deserowego menu. Oto sprawdzony przepis na ciasto z gruszkami.
Ciasto z gruszkami

Tarta malinowa z migdałami i gruszkami

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową