Ogórkowa na rosole

Zupa ogórkowa na rosole to świetny sposób na wykorzystanie wcześniej przygotowanej zupy. Ogórkowa na rosole to doskonały posiłek dla osób lubiących kwaśne i wyraziste smaki. Ponadto ogórkowa z rosołu to zachowanie w duchu zero waste. Dzięki temu rosół się nie zmarnuje, a zyska odświeżony smak. Zupa ogórkowa z rosołu jest pożywna i sycąca na długo. W szczególności, gdy wkroimy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Czasami spotykana jest zupa ogórkowa z ryżem na rosole. Zupa ogórkowa z ziemniakami na rosole to także przysmak, który lubią dzieci. Podpowiadamy, jak zrobić zupę ogórkową z kiszonych ogórków. Warto pamiętać, że zupa ogórkowa na bulionie to idealny rozgrzewający posiłek na chłodne dni.

dodany przez: Kulinarna Ania

zupy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 213 głosów)

Ogórkowa na rosole - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ogorki-kiszone-fot.iStock- 1.

    Przepis na zupę ogórkową na rosole:
    Na początku rosół należy zagotować, do wrzącej zupy trzeba dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zupę należy gotować 15-20 minut, po tym czasie dodać przecier ogórkowy. Można również zetrzeć kiszone ogórki na tarce o dużych oczkach.

  • smietana-fot.iStock-min (1) 2.

    Następnie zupa ogórkowa na rosole powinna być gotowana do czasu aż ziemniaki się ugotują. Na koniec zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami powinna być zabielona śmietaną oraz przyprawiona do smaku solą i pieprzem. Można użyć słodkiej śmietany, aby uniknąć jej zważenia. Ogórkowa na rosole jest gotowana do podania. Można na wierzchu posypać posiekany koperek.

Porady

Aby zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami miała głębszy smak, to warto starte ogórki przesmażyć z na patelni z czosnkiem i masłem. Powinny się delikatnie zarumienić i przyjemnie pachnieć. Najlepiej przesmażyć kiszone ogórki na patelni o nieprzywierającym dnie, które w równomierny sposób przewodzi temperaturę. Mogą to być patelnie powlekane ceramika, stalowe patelnie lub wykonane z żeliwa. Taki przepis na zupę ogórkową na rosole z pewnością zyska uznanie podczas rodzinnego obiadu lub spotkania w gronie znajomych.

Notka redakcyjna

Zupa ogórkowa to tradycyjny posiłek przygotowywany w kuchni polskiej. Mamy i babcie często ją przygotowywały w ramach rodzinnego obiadu. Najczęściej zupa ogórkowa na rosole przygotowywana była z ziemniakami. Zaskakujące jest, że podobnie jak pomidorowa zupa ogórkowa może być serwowana z ryżem. Od czasu do czasu spotykana jest zupa ogórkowa na rosole z makaronem. W tej wersji smakuje szczególnie ze świeżymi, własnoręcznie przygotowanymi nitkami.

Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wielu przypraw. Najczęściej wykorzystuje się liść laurowy, ziele angielskie, estragon, majeranek, lubczyk, oregano a czasami szczyptę zmielonego kminku. Takie przyprawy i zioła wzmacniają smak i dobrze współgrają z kwaśnymi ogórkami kiszonymi. Ważne, aby ogórki w zupie pochodziły z naturalnej fermentacji. Nie powinno się przygotowywać zupy z ogórków konserwowych, które przygotowywane są na bazie octu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy