Bulion z karpia

Karp nie jest łatwą do przygotowania rybą. Wiele osób oskarża go o mulisty smak i dużo ości. Z pierwszą łyżką tego bulionu zmienicie jednak zdanie - karp jest tu pyszny!

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • karp (ok. 1 i 1/2 kg)
  • sól
  • porcja włoszczyzny
  • po kilka ziaren: ziela angielskiego, goździka, liścia laurowego, pieprzu czarnego
  • 1 i 1/2 l wody mineralnej niegazowanej
  • kawałek (5-cm) świeżej kurkumy
  • łyżka płaska cukru
  • 3 cebule, opieczone w łupinach i przekrojone na pół
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Przygotowanie

  1. Z oskrobanego i wypatroszonego karpia odcinamy płetwy, ogon, łeb i wycinamy filet. Filet kroimy w 3-cm paski, solimy i odstawiamy do lodówki. Łeb pozbawiamy oczu, skrzeli i razem z korpusem, płetwami i ogonem umieszczamy wśród pokrojonych, obranych warzyw w naczyniu do zapiekania. Dodajemy wszystkie liście i ziarenka, wstawiamy do nagrzanego do temp. 190°C piekarnika na 20 min. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą mineralną.
  2. Kurkumę obieramy w rękawiczkach, przekrawamy na pół i dodajemy do garnka. Lekko solimy, lekko słodzimy. Zatapiamy cebule. Na najmniejszym ogniu gotujemy przez 1 godz. Bulion przecedzamy do innego garnka, wkładamy do niego z powrotem ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokrojone w plastry.
  3. Dodajemy klarowane masło i paski z karpia oraz skórkę z cytryny. Gotujemy przez 10 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i siekanym lubczykiem lub koprem już na talerzu. Serwujemy z grzanką razowego chleba nasmarowaną czosnkiem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Przed rozlaniem zupy do talerzy  można do każdego włożyć łyżeczkę  tartego chrzanu.

Aby bulion był bardziej esencjonalny, wykorzystajmy większą ilość rybich  resztek; niekoniecznie tylko z karpia.

Bulion można zaprawić przed  podaniem kwaśną śmietaną. Namawiamy też do dodania ok. 1/2 szklanki soku  z kiszonych ogórków.

 

wigilia obiad zupa karp bulion
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze