Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem to wspaniały świąteczny deser. Mimo, że połączenie klusek i maku może wydawać się niektórym nieco dziwne, zapewniamy, że wigilijne kluski z makiem są po prostu przepyszne. Jeśli nigdy jeszcze ich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Wigilijne kluski z makiem będą co roku gościć na waszym stole!

Deserydania z makaronemPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
85.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.36 z 207 głosów)

Kroki wykonania:

  • wigilijne kluski z makiem 21.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • wigilijne kluski z makiem 12.Przełożyć do miseczki, dodać zmielony mak, bakalie, olejek, miód. Delikatnie wymieszać.
  • wigilijne kluski z makiem 33.Podawać udekorowane pomarańczami. Kluski z makiem gotowe. Smacznego!

Kalorie: 85.00

Porady

Wigilijne kluski z makiem możemy przygotować z gotowej masy makowej lub przygotować mak samodzielnie. Pamiętajmy, by dokładnie go zmielić - co najmniej trzykrotnie. Wigilijne kluski z makiem swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodawanym do nich bakaliom. Wykorzystajmy rodzynki, skórkę pomarańczową i ulubione orzechy. Świetnie pasują także do nich suszone owoce, które możemy pokroić na mniejsze cząstki. Rodzynki przed wrzuceniem do masy najlepiej namoczyć w gorącej wodzie - warto także moczyć je w alkoholu, np. rumie. Wigilijne kluski z makiem najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu. 

Notka redakcyjna

Wigilijne kluski z makiem to danie goszczące na stołach w wielu polskich domach. To danie zyskało popularność również dlatego, że bardzo łatwo je przygotować - wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wigilijne kluski z makiem nie bez powodu podaje się na Wigilię. Mak symbolizuje bowiem dostatek i pomyślność w nadchodzącym nowym roku. Wigilijne kluski z makiem robi się zwykle z łazanek lub makaronu typu wstążki, ale jeśli macie inny ulubiony też się sprawdzi. Popularną wariacją na temat klusek z makiem są makówki, czyli śląski przysmak  namoczonej w mleku bułki, maku i bakalii. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy