Kluski z makiem

Ocena:

4.31 (211)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Kluski z makiem to wspaniały świąteczny deser. Mimo, że połączenie klusek i maku może wydawać się niektórym nieco dziwne, zapewniamy, że są po prostu przepyszne. Jeśli nigdy jeszcze ich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Wigilijne kluski z makiem będą co roku gościć na waszym stole!

Składniki:

  • masło  10 g

  • miód  25 g

  • mak  200 g

  • mleko  250 ml

  • rodzynki  125 g

  • migdały  125 g

  • orzechy laskowe  125 g

  • orzechy włoskie  125 g

  • śmietana 30%  125 ml

  • mąka  250 g

  • jajka  2 szt.

  • olej  10 ml

  • sól  5 g

Kluski z makiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa makowa: masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, aż się roztopi. Dodajemy miód (można dodać mniej), wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i śmietankę 30%. Gotujemy kilka minut, mieszając. Wsypujemy bakalie (można dodać 250 g), mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Krok 2:

    Przygotowanie klusek: 200 g mąki mieszamy z jajkami i 1 łyżką oleju (5 ml). Zagniatamy elastyczne ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (ok. 50 g, w razie czego podsypujemy więcej) i cienko wałkujemy. Zostawiamy do lekkiego podsuszenia. Następnie ciasto kroimy na kwadraty o boku ok. 1,5 cm, podsypujemy mąką i ponownie odstawiamy, żeby makaron się przesuszył.

  • Krok 3:

    Przygotowanie klusek z makiem: pokrojone i obsuszone ciasto gotujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, odcedzamy.

Porady

  • Kluski z makiem możemy przygotować z gotowej masy makowej lub przygotować mak samodzielnie. Pamiętajmy, by dokładnie go zmielić – co najmniej trzykrotnie.
  • Wigilijne kluski z makiem swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodawanym do nich bakaliom. Wykorzystajmy rodzynki, skórkę pomarańczową i ulubione orzechy. Świetnie pasują także do nich suszone owoce, które możemy pokroić na mniejsze cząstki.
  • Rodzynki przed wrzuceniem do masy najlepiej namoczyć w gorącej wodzie – warto także moczyć je w alkoholu, np. rumie.
  • Kluski z makiem najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu, ale można jeść je również na zimno.
  • Kluski z makiem fit przygotujemy, dodając do nich połowę bakalii przewidzianych w przepisie i rezygnując ze śmietanki. Dodatkowo można wybrać niskoprocentowe mleko lub mleko roślinne.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kluski z makiem na Wigilię

Kluski z makiem to danie goszczące na stołach w wielu polskich domach. To danie zyskało popularność również dlatego, że bardzo łatwo je przygotować – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tradycyjne kluski z makiem nie bez powodu podaje się na Wigilię. Mak symbolizuje bowiem dostatek i pomyślność w nadchodzącym nowym roku. Robi się je zazwyczaj z łazanek lub makaronu typu wstążki, ale jeśli macie inny ulubiony też się sprawdzi. Popularną wariacją na temat klusek z makiem są makówki, czyli śląski przysmak namoczonej w mleku bułki, maku i bakalii.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne