REKLAMA

Kluski z makiem

Kluski z makiem to wspaniały świąteczny deser. Mimo, że połączenie klusek i maku może wydawać się niektórym nieco dziwne, zapewniamy, że są po prostu przepyszne. Jeśli nigdy jeszcze ich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Wigilijne kluski z makiem będą co roku gościć na waszym stole!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery dania z makaronem

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
85 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.34 z 209 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa makowa: masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, aż się roztopi. Dodajemy miód (można dodać mniej), wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i śmietankę 30%. Gotujemy kilka minut, mieszając. Wsypujemy bakalie (można dodać 250 g), mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • 2.

    Przygotowanie klusek: 200 g mąki mieszamy z jajkami i 1 łyżką oleju (5 ml). Zagniatamy elastyczne ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (ok. 50 g, w razie czego podsypujemy więcej) i cienko wałkujemy. Zostawiamy do lekkiego podsuszenia. Następnie ciasto kroimy na kwadraty o boku ok. 1,5 cm, podsypujemy mąką i ponownie odstawiamy, żeby makaron się przesuszył.

  • 3.

    Przygotowanie klusek z makiem: pokrojone i obsuszone ciasto gotujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, odcedzamy.

Kalorie: 85

Porady

  • Kluski z makiem możemy przygotować z gotowej masy makowej lub przygotować mak samodzielnie. Pamiętajmy, by dokładnie go zmielić – co najmniej trzykrotnie.
  • Wigilijne kluski z makiem swój wyjątkowy smak zawdzięczają dodawanym do nich bakaliom. Wykorzystajmy rodzynki, skórkę pomarańczową i ulubione orzechy. Świetnie pasują także do nich suszone owoce, które możemy pokroić na mniejsze cząstki.
  • Rodzynki przed wrzuceniem do masy najlepiej namoczyć w gorącej wodzie – warto także moczyć je w alkoholu, np. rumie.
  • Kluski z makiem najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu, ale można jeść je również na zimno.
  • Kluski z makiem fit przygotujemy, dodając do nich połowę bakalii przewidzianych w przepisie i rezygnując ze śmietanki. Dodatkowo można wybrać niskoprocentowe mleko lub mleko roślinne.

 

Notka redakcyjna

Kluski z makiem na Wigilię

Kluski z makiem to danie goszczące na stołach w wielu polskich domach. To danie zyskało popularność również dlatego, że bardzo łatwo je przygotować – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tradycyjne kluski z makiem nie bez powodu podaje się na Wigilię. Mak symbolizuje bowiem dostatek i pomyślność w nadchodzącym nowym roku. Robi się je zazwyczaj z łazanek lub makaronu typu wstążki, ale jeśli macie inny ulubiony też się sprawdzi. Popularną wariacją na temat klusek z makiem są makówki, czyli śląski przysmak namoczonej w mleku bułki, maku i bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy