Przepis na makaron domowy

Przepis na makaron to coś, co powinien znać każdy. Na co dzień możemy korzystać z udogodnień i kupować makaron w paczkach, ale warto makaron domowy przygotować sobie w weekend lub na inną okazję. Przekonamy się wtedy, że nie jest to nic skomplikowanego, wręcz przeciwnie. Przygotowanie domowego makaronu jest proste i szybkie, a satysfakcja ogromna. Taki makaron domowy smakuje też zupełnie inaczej niż suszony. Sprawdźcie, jak zrobić makaron domowy!

dania z makaronemmakaron domowy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 214 głosów)

Kroki wykonania:

  • przepis-na-makaron21.Mąkę należy przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać sól, wlać rozmącone jajka i zagarniając mąkę do środka wyrabiać ciasto na makaron dotąd, aż ciasto będzie elastyczne, czyli około 15 minut.
  • przepis-na-makaron32.Wyrobione ciasto należy przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkować je jak najcieniej- powinno być przejrzyste. Rozwałkowane placki pozostawić do przeschnięcia na kilkanaście minut.
  • przepis-na-makaron43.Następnie wierzch placków oprószyć mąką i składać je piętrowo, a potem kroić, tak jak lubimy, do kurczaka kroję grubiej, do rosołu cieniutko lub w kwadraciki na tzw. łazanki. Można też takie ciasto zrolować i wtedy kroić cienkie paseczki. Pokrojony makaron należy rozrzucić pojedynczo na kilka minut do podeschnięcia.

Porady

W przepisie na makaron domowy wykorzystujemy:

  • mąkę - najlepiej z pszenicy durum
  • jajka - ilość jajek może być dowolna na przykład na 1 kg mąki można dać nawet 8-10 jajek
  • dodatkowo - około łyżkę letniej wody, gdy zachodzi taka potrzeba

Warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu domowego makaronu. Możemy zrobić dwie rzeczy. Pierwszą opcją jest zamrożenie nieugotowanego makaronu - najlepiej go poporcjować i zamrozić w plastikowych woreczkach. Drugim pomysłem jest suszenie makaronu. Suszymy go przez kilka dni w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Następnie umieszczamy w szczelnym pojemniku z uszczelką - tak przygotowany makaron możemy przechowywać bardzo długo, tak samo jak ten ze sklepu. Gotujemy go też w taki sam sposób. 

Notka redakcyjna

Przepis na makaron domowy

Przepis na makaron domowy zakłada użycie mąki z pszenicy durum. Znajdziecie ją w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych - warto kupić właśnie tę mąkę, ponieważ makaron domowy wychodzi z niej naprawdę świetnie. Makaron domowy gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy od 3-10 minut, wszystko zależy od grubości makaronu. Najlepiej po upływie kilku minut wyjąć jeden makaron i sprawdzić, czy jego twardość nam odpowiada. Po ugotowaniu makaron osączamy. Wodę z gotowania makaronu warto zatrzymać, przynajmniej pół filiżanki. Możemy wlać ją do sosu, co sprawi, że dokładniej oblepi makaronowe nitki.

Makaronu nie przelewamy zimną wodą. Wynika to z faktu, że w ten sposób spłukujemy z niego skrobię, która pomaga makaronowi lepiej "trzymać" sos. Przepis na makaron domowy to bardzo prosta receptura. Tak naprawdę sekret jego smaku tkwi w kilku podstawowych składnikach. Makaron powinien być rozwałkowany dość cienko. Jeśli nie czujecie się na siłach, żeby to zrobić, zaopatrzcie się w maszynkę do makaronu, która pomoże wam zrobić idealnie cienkie płaty ciasta.

Jak zrobić makaron?

Przepis na makaron domowy możemy urozmaicać, znając już wersję podstawową. Przede wszystkim do ciasta warto dodać ulubione zioła. Pyszne będzie ciasto na makaron z tymiankiem, rozmarynem, bazylią czy oregano. Używamy oczywiście suszonych ziół i przypraw. Sprawdzi się także mielona słodka papryka czy wysuszony i zmielony szpinak. Ciekawą opcją jest także dodanie do ciasta na makaron pieprzu.

Makaron domowy jest doskonały do rosołu, zupy mlecznej lub z owocami na słodko. Jeśli chcecie przetestować, jak smakuje, przyrządźcie go jak najprościej. Na patelni podsmażcie ząbek czosnku razem z niewielką ilością cebulki. Smażcie do zeszklenia. Następnie dodajcie pokrojone pomidory lub passatę. Gotujcie przez chwilę na średnim ogniu, przyprawcie ulubionymi ziołami, na przykład oregano. W międzyczasie ugotujcie makaron domowy. Gotowy makaron dorzućcie do sosu i dokładnie wymieszajcie - tak je się makaron we Włoszech. Całość posypcie parmezanem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy