Notka redakcyjna
Przepis na makaron domowy
Przepis na makaron domowy zakłada użycie mąki z pszenicy durum. Znajdziecie ją w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych - warto kupić właśnie tę mąkę, ponieważ makaron domowy wychodzi z niej naprawdę świetnie. Makaron domowy gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy od 3-10 minut, wszystko zależy od grubości makaronu. Najlepiej po upływie kilku minut wyjąć jeden makaron i sprawdzić, czy jego twardość nam odpowiada. Po ugotowaniu makaron osączamy. Wodę z gotowania makaronu warto zatrzymać, przynajmniej pół filiżanki. Możemy wlać ją do sosu, co sprawi, że dokładniej oblepi makaronowe nitki.
Makaronu nie przelewamy zimną wodą. Wynika to z faktu, że w ten sposób spłukujemy z niego skrobię, która pomaga makaronowi lepiej "trzymać" sos. Przepis na makaron domowy to bardzo prosta receptura. Tak naprawdę sekret jego smaku tkwi w kilku podstawowych składnikach. Makaron powinien być rozwałkowany dość cienko. Jeśli nie czujecie się na siłach, żeby to zrobić, zaopatrzcie się w maszynkę do makaronu, która pomoże wam zrobić idealnie cienkie płaty ciasta.
Jak zrobić makaron?
Przepis na makaron domowy możemy urozmaicać, znając już wersję podstawową. Przede wszystkim do ciasta warto dodać ulubione zioła. Pyszne będzie ciasto na makaron z tymiankiem, rozmarynem, bazylią czy oregano. Używamy oczywiście suszonych ziół i przypraw. Sprawdzi się także mielona słodka papryka czy wysuszony i zmielony szpinak. Ciekawą opcją jest także dodanie do ciasta na makaron pieprzu.
Makaron domowy jest doskonały do rosołu, zupy mlecznej lub z owocami na słodko. Jeśli chcecie przetestować, jak smakuje, przyrządźcie go jak najprościej. Na patelni podsmażcie ząbek czosnku razem z niewielką ilością cebulki. Smażcie do zeszklenia. Następnie dodajcie pokrojone pomidory lub passatę. Gotujcie przez chwilę na średnim ogniu, przyprawcie ulubionymi ziołami, na przykład oregano. W międzyczasie ugotujcie makaron domowy. Gotowy makaron dorzućcie do sosu i dokładnie wymieszajcie - tak je się makaron we Włoszech. Całość posypcie parmezanem.