Domowe lody żurawinowe

Lody żurawinowe to nowy smak, który u mnie zagościł, słodko-kwaskowate... pyszne !

Deserylody domowe

Czas przygotowania:
300 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 150 głosów)

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 120 g cukru
  • 350 g mrożonej żurawiny + 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
  • Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż żurawina puści sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości żurawiny, około 20 minut.
  • Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
  • Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z żurawinami.
  • Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę
  • lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: