Domowe lody żurawinowe

Lody żurawinowe to nowy smak, który u mnie zagościł, słodko-kwaskowate... pyszne !

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 120 g cukru
  • 350 g mrożonej żurawiny + 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
  2. Żurawinę rozmrażamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż żurawina puści sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości żurawiny, około 20 minut.
  3. Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
  5. Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z żurawinami.
  6. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę
  7. lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.
deser domowe lody lody żurawinowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy