Czereśnie - właściwośći, wartości odżywcze i pomysły na przepisy

78 przepisów

Czereśnie to prawdziwy smak lata! Czekamy na nie z niecierpliwością każdego roku. Pięknie pachną, cudownie smakują, a do tego są zbawienne dla naszego zdrowia. Te niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Wzmacniają od środka i upiększają naszą skórę od zewnątrz. Sezon na czereśnie jest bardzo krótki, dlatego warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Co można zrobić z czereśni? Jak wykorzystać je w kuchni? Zastosowań jest całe mnóstwo, zaczynając od soków i kompotów, poprzez słodkie wypieki, kończąc na sosach do mięs. Dodatkowo, świetnie sprawdzą się również poza kuchnią, podczas domowego spa! Chcecie poznać wszystkie właściwości czereśni? Ciekawi was czy są zdrowe i ile mają kalorii? Wszystko to, a nawet więcej znajdziecie poniżej!

Przepisy na czereśnie

Czas przygotowania: 45 min.
Kompot wieloowocowy
Pyszny kompocik

Alex_M

Kompot wieloowocowy

Czereśnie a zdrowie. Dlaczego warto jeść czereśnie?

Jedzenie czereśni to nie tylko słodka przyjemność dla naszych kubków smakowych, ale i korzyści dla zdrowia! Te niepozorne owoce mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakie witaminy mają czereśnie? W tych malutkich kuleczkach kryje się prawdziwy koktajl witaminowy. Są one bogate w witaminy A, C i E, a także witaminy z grupy B. Przede wszystkim jednak czereśnie są skarbnicą potasu. W 100 gramach czereśni jest go ponad 200 mg. Ten składnik mineralny jest niezwykle ważny w prawidłowej pracy układu nerwowego i krążenia. Zawierają też dużo jodu, niezbędnego dla zdrowej tarczycy oraz prawidłowej przemiany materii. Te owoce są polecane również przy bólach reumatycznych, dlatego osoby cierpiące na choroby stawów powinny włączyć je do swojej do diety. Czereśnie są też polecane osobom z chorobami nerek i układu moczowego. Spowalniają też procesy starzenia i chronią przed nowotworami, a wszystko to dzięki zawartości antyoksydantów (im ciemniejsza skórka, tym więcej jest ich w czereśni).

Dawniej z pestek czereśni tłoczono oleje, mające dobroczynne działanie rozkurczające. Natomiast z kwiatów i lisci czereśni przygotowywano zdrowotne napary, którymi leczono schorzenia wątroby i zaburzenia serca.

Czy czereśnie szkodzą? Kto powinien uważać na czereśnie?

Przy wszystkich dobroczynnych właściwościach czereśni, nie są one wskazane dla wszystkich i o każdej porze. Lepiej nie jeść ich przed głównym posiłkiem. Świeże czereśnie długo zalegają w żołądku i mogą powodować problemy trawienne. Z tego samego powodu surowych czereśni nie powinny spożywać ich osoby zmagające się z wrzodami żołądka. Jednak nic straconego, takie osoby też mogą raczyć się czereśniami, ale po obróbce termicznej, na przykład w postaci rozgotowanych przetworów, musów lub kompotu. Na czereśnie powinny uważać też kobiety karmiące, gdyż po zjedzeniu czereśni przez mamę, dziecko może mieć kolki, a także reakcję alergiczną. 

 

Wartości odżywcze czereśni. Ile kalorii mają czereśnie?

Czy czereśnie mają dużo kalorii? Absolutnie nie! Czereśnie mają niską wartość energetyczną, ponieważ niemal 80% tych owoców stanowi woda. Ile więc kalorii mają czereśnie? W 100 gramach jest ich zaledwie 63. Można więc jeść je bez wyrzutów sumienia, nawet będąc na diecie. Jednak osoby zmagające się z cukrzycą powinny zachować umiar w jedzeniu tych pyszności. Czereśnie, mimo stosunkowo niskiego indeksu glikemicznego (22) mają dość dużą zawartość cukrów prostych.

 

Jakie czereśnie wybierać?

Kupując czereśnie, warto wybierać te dojrzałe i jędrne. Należy zwracać szczególną uwagę na wszelkie uszkodzenia, ponieważ jeden przebarwiony lub obity owoc przyspieszy gnicie całej partii czereśni. Wybierajmy w pełni dojrzałe egzemplarze, gdyż zerwana z drzewa czereśnia nie dojrzeje już później, mimo upływu czasu.

Wybierając czereśnie należy też zwrócić uwagę czy nie ma w nich robaków. Najbezpieczniej będzie kupować wczesne odmiany, wtedy to prawdopodobieństwo jest najmniejsze. Jeśli jednak zdarzy nam się kupić takie owoce, możemy je jeszcze uratować. Aby pozbyć się nieproszonych gości, należy wrzucić czereśnie do dużej miski i zalać je zimą wodą i pozostawić na godzinę. Dzięki temu zabiegowi, żerujące w owocach zaczynają się dusić pod wodą, więc uciekają wypływając na wierzch. Po upływie godziny wybieramy owoce czereśni łyżką cedzakową, a na dnie miski zostaną martwe larwy, które wyszły z czereśni.

 

Jak przechowywać czereśnie?

Czereśnie można przechowywać w lodówce maksymalnie do tygodnia. Jeśli wiemy, że nie zjemy całości, nie myjmy od razu całej partii. Nieumyte owoce pozostaną znacznie dłużej świeże.


Czy można zamrozić czereśnie?

Czereśnie możemy mrozić, jeśli wcześniej odpowiednio je przygotujemy. Najlepiej oderwać ogonki i rozłożyć owoce równomiernie na płaskiej powierzchni. Tak zamrożone czereśnie zachowają przydatność nawet do 10 miesięcy. Aby je później wykorzystać wystarczy wieczorem wyjąć czereśnie z zamrażarki, rozłożyć na płasko i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc. Rano będą gotowe do spożycia.

 

Co zrobić z czereśni? 

Czereśnie są przepyszne na surowo - solo lub z dodatkami jako sałatka owocowa. Warto jednak dać się ponieść wyobraźni i wykorzystywać je na inne sposoby. Co jeszcze można zrobić z czereśni? Przyrządzimy z nich pyszne przetwory i słodkie smarowidła. Wszelkiego rodzaju dżemy, konfitury i powidła czereśniowe będą pysznym dodatkiem na kanapki i do ciast. Czereśnie to również świetna baza do różnych soków, kompotów i naparów. Przyrządzimy z nich także, coraz rzadziej spotykaną, a tak pyszną, zupę owocową. Oczywiście te owoce świetnie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju deserach, zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Z czereśni przygotujemy przepyszne koktajle, galaretki, serniki na zimnno czy musy owocowe. Natomiast jeśli chodzi o wypieki, czereśniowe nadzienie będzie pasowało niemal do wszystkich typów ciast. Sprawdzi się zarówno przy drożdżówkach, kruchych plackach, biszkoptach czy tartach z ciasta francuskiego. Jednak czereśnie to nie tylko słodkości, z powodzeniem sprawdzą się też jako dodatek do mięs. Możemy je marynować lub zagotować w syropie.

 

Jak zrobić kompot z czereśni?

Kompot z czereśni to słodkie wspomnienie czasów dzieciństwa dla wielu z nas. Ten sentymentalny napój bardzo łatwo można odtworzyć we własnym domu, po prostu gotując czereśnie z wodą i cukrem. Mniej znanym, choć bardzo zdrowym, napojem jest napar z szypułek czereśni. Warto odkryć na nowo ten zapomniany przepis, który doskonale reguluje procesy trawienia i wspomaga odchudzanie.

 

Czereśnie poza kuchnią - właściwości kosmetyczne czereśni

Okazuje się, że czereśnie możemy wykorzystać nie tylko w kuchni, ale również... w łazience! Dzięki bogactwu witamin i minerałów te pyszne owoce doskonale sprawdzą się też podczas domowego spa. Czereśnie odżywiają skórę i sprawiają, że jest znacznie bardziej elastyczna. Dzięki zawartym w nich kwasom owocowym, mają właściwości rozjaśniające i poprawiające koloryt cery. Jak zamienić świeże czereśnie w naturalną maseczkę na twarz? Najprostsza wersja to papka z samych owoców. Wystarczy zgnieść pozbawione pestek czereśnie i nałożyć je na skórę twarzy na około 15 minut. Wersja urozmaicona to czereśniowa masa z odrobiną ulubionego oleju oraz soku z cytryny. Innym sposobem na poprawę urody przy pomocy czereśni jest kompres pod oczy. Wystarczy zagotować szypułki z czereśni i odstawić wywar na całą dobę. Tak przygotowanym naparem nasączamy waciki kosmetyczne, które kładziemy pod oczy na około 30 minut. Ten sposób doskonale redukuje sińce pod oczami.

 

 

Artykuły powiązane

Wiśnie czy czereśnie?
18.08.2020

Czereśnie czy wiśnie? Które smaczniejsze i zdrowsze?

Nadszedł ten krótki moment, kiedy spotykają się na straganie – wiśnie i czereśnie. Jedne obłędnie słodkie, drugie nieco cierpkie, soczyste, wybuchają w ustach intensywnością smaku. Które wolicie?