Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy z herbatnikami to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Ten przepis na domowy blok czekoladowy posiadam od mojej wychowawczyni z podstawówki p. Karoliny. Bardzo polecam takie sentymentalne słodycze! Najlepiej będą smakować, jeśli zastosujemy znane sprzed lat składników - blok czekoladowy z herbatnikami musi być na bazie mleka w proszku (nie granulowanego) i margaryny. W tym deserze nie liczymy kalorii!

ciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
500.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.06 z 282 głosów)

Kroki wykonania:

  • margaryna1.Margarynę, cukier i wodę umieścić w garnku, i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z gazu.
  • kakao2.W misce wymieszać mleko w proszku i kakao. Dodać do rozpuszczonej margaryny i dokładnie wymieszać.
  • herbatnik3.Herbatniki pokruszyć na nie za drobne kawałki i dodać do masy. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Chłodną czekoladę wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Kalorie: 500.00

Porady

Blok czekoladowy - smak jak sprzed lat

Domowy blok czekoladowy z herbatnikami to słodycze, które sprawdzały się w czasach produktów reglamentowanych. Blok czekoladowy to tak naprawdę deser "coś z niczego". Dziś połączenie margaryny, mleka w proszku i kakao nie brzmi wykwintnie, ale osoby, które znają ten smak sprzed lat, na pewno się skuszą na ten przepis. Podkreślić warto, że blok czekoladowy z herbatnikami powinien być przygotowany na bazie mleka w proszku - granulowane mleko nie da takiego efektu konsystencji i smaku deseru. Jeśli chcecie po eksperymentować, można wymienić herbatniki na krakersy - taki element równie chrupiący, ale lekko solony też będzie ciekawy, a blok czekoladowy z krakersami zrobi furorę przy stole. Z łatwością niezbędne składniki, aby zrobić zwarty, słodki i prawdziwy blok czekoladowy z herbatnikami zamówicie w sklepach spożywczych online!

Notka redakcyjna

Blok czekoladowy - przepis

Blok czekoladowy z herbatnikami to przepis, który warto odtworzyć na popołudniowy deser, ale też świąteczny stół czy przyjęcie urodzinowe. Podstawowe, klasyczne składniki to jeden element niezbędny do przepisu. Drugi, to forma podania, jak blok czekoladowy powinien wyglądać po przygotowaniu. Podłużne słodkości z kakao i mleka w proszku najczęściej robi się w keksówce - po wyciagnięciu kroi w grube plastry i serwuje. Pysznie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy