Blok czekoladowy z herbatnikami to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Takie sentymentalne słodycze będą smakować najlepiej, jeśli zastosujemy znane sprzed lat składniki - blok czekoladowy z herbatnikami musi być na bazie mleka w proszku (nie granulowanego) i margaryny. W tym deserze nie liczymy kalorii! Blok czekoladowy z mleka w proszku to prawdziwa uczta, na którą można sobie czasami pozwolić bez wyrzutów sumienia. Zobacz, jak przygotować blok czekoladowy jak za dawnych lat i wróć na chwilę do beztroskich chwil z dzieciństwa. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" Wydanie Specjalne 1/2021. Nowy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży.
StockFood
(średnia 4.04 z 297 głosów)
Jak zrobić blok czekoladowy z mleka w proszku? To nic skomplikowanego. Zaczynamy od wsypania cukru do rondelka razem z kakao, wodą i masłem. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy rózgą lub mikserem, do połączenia składników.
Następnie przystępujemy do przygotowania herbatników do naszego bloku czekoladowego. Dzięki temu dodatkowi, blok czekoladowy będzie miał pyszne chrupiące akcenty. W tym celu kruszymy herbatniki i siekamy orzechy. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę do bloku czekoladowego z mleka w proszku przekładamy do wyłożonej folią spożywczą keksówki o długości ok. 30 cm. Blok czekoladowy z mleka w proszku wyrównujemy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc. Wyjmujemy, odwijamy z folii i odwracamy. Blok czekoladowy 500 g mleka w proszku jest gotowy do spożycia. Smacznego!
Kalorie: 500
Porady
- Blok czekoladowy z orzechami przechowujemy w lodówce.
- Masa na blok czekoladowy z mleka w proszku powinna być bardzo gęsta, tak by po schłodzeniu w lodówce odpowiednio się zastygła.
- Do bloku czekoladowego można dodać ulubione bakalie. Świetnie sprawdzi się np. żurawina.
Blok czekoladowy z 500 g mleka w proszku
Blok czekoladowy z herbatnikami można przygotować również z wykorzystaniem 500 g mleka w proszku. Taki deser będzie zdecydowanie większy i bardziej efektowny. Wystarczy, że podwoimy ilość składników w przepisie i gotowe!
Blok czekoladowy - smak jak sprzed lat
Domowy blok czekoladowy z herbatnikami to słodycze, które sprawdzały się w czasach produktów reglamentowanych. Blok czekoladowy to tak naprawdę deser "coś z niczego". Dziś połączenie margaryny, mleka w proszku i kakao nie brzmi wykwintnie, ale osoby, które znają ten smak sprzed lat, na pewno się skuszą na ten przepis. Warto podkreślić, że przepis na tradycyjny blok czekoladowy z herbatnikami powinien być przygotowany na bazie mleka w proszku - granulowane mleko nie da takiego efektu konsystencji i smaku deseru. Jeśli chcecie poeksperymentować, można wymienić herbatniki na krakersy - taki element równie chrupiący, ale lekko solony też będzie ciekawy, a blok czekoladowy z krakersami zrobi furorę przy stole. Z łatwością niezbędne składniki, aby zrobić zwarty, słodki i prawdziwy blok czekoladowy z herbatnikami zamówicie w sklepach spożywczych online!
Blok czekoladowy z herbatnikami to przepis, który warto odtworzyć na popołudniowy deser do kawy, ale też świąteczny stół czy przyjęcie urodzinowe. Podstawowe, klasyczne składniki to jeden element niezbędny do przepisu. Drugi, to forma podania, jak blok czekoladowy powinien wyglądać po przygotowaniu. Bakalie i orzechy to dodatek, dzięki któremu blok czekoladowy będzie jeszcze smaczniejszy. Podłużne słodkości z kakao i mleka w proszku najczęściej robi się w keksówce - po wyciagnięciu kroi w grube plastry i serwuje. To pyszny i słodki deser. Już mały kawałek wystarczy, by nasycić się jego słodyczą. Spróbuj koniecznie!
Komentarze