Babeczki kajmakowe sprawdzają się jako niewielki dodatek do kawy lub herbaty, świetnie zaprezentują się też na wielkanocnym stole. Są łatwe do wykonania, a samo ich przygotowanie – bez czasu chłodzenia i pieczenia – zajmuje niecałe 15 min. Przepis sprawdza się do rodzinnych wypieków z dziećmi. Wylepianie foremek będzie dla nich niemałą frajdą. Domowe babeczki z kajmakiem można ozdobić czekoladą i orzechami.
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 191 głosów)
Kruche ciasto: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 200 g zimnego masła (siekamy je nożem na mniejsze kawałki), cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 170°C, wyciągamy foremki do babeczek.
Pieczenie: wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim foremki – na grubość ok. 3 mm. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 min. Gdy się upieką, czekamy aż przestygną i wyjmujemy je z foremek.
Krem kajmakowy: masło ucieramy mikserem na puszystą masę przez ok. 10 min. Łyżka po łyżce dodajemy kajmak. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.
Nadziewanie babeczek: krem kajmakowy nakładamy na przestudzone babeczki, np. przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego.
Dekoracja: gotowe babeczki kajmakowe posypujemy startą na wiórki czekoladą i mielonymi orzechami.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie wychodzi ok. 25 babeczek.
- Do kruchego ciasta nie dodajemy białek. Jeśli wbijemy całe jajka, babeczki wyjdą twarde.
- Masło siekamy zimnym nożem, żeby niepotrzebnie nie podnosić temperatury ciasta. Zagniatamy je szybko, bez wyrabiania i odstawiamy do schłodzenia.
- Z kolei masło na krem kajmakowy wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Kajmak możemy przygotować samodzielnie, gotując mleko skondensowane w puszce na małej mocy palnika przez ok. 2–3 godz. Zdecydowanie szybciej jest sięgnąć po gotowy kajmak lub masę krówkową, jednak warto zwrócić uwagę na skład podany na etykiecie – olej palmowy i emulgatory są nie tylko zbędne, ale przede wszystkim szkodliwe dla zdrowia.
- Do dekoracji możemy wykorzystać czekoladę mleczną, deserową lub gorzką, mielone orzechy włoskie lub laskowe.
- Babeczki z masą kajmakową można przechowywać w puszce lub zamkniętym słoiku nawet do 10 dni.
W zależności od gustu i okazji, do babeczek można dodać słodki krem lub deserową czekoladę. Jeśli przygotowujemy je na przyjęcie urodzinowe dla dziecka, lepiej sprawdzi się słodsza wersja – z kremem lub owocami. Do kawy z przyjaciółką możemy przygotować bardziej deserowe babeczki z kajmakiem i gorzką czekoladą.
Sprawdzone dodatki do babeczek to:
Poza wiórkami czekoladowymi i mielonymi orzechami, do dekoracji możemy wykorzystać także:
Do wypiekania babeczek możemy wybrać:
Komentarze