Ciastka orzechowe wymagają niewielu składników i są bardzo łatwe do zrobienia. Ich podstawą są orzechy włoskie, które trzeba obrać ze skórek i zmiksować na drobny proszek. Następnie szybko zagniatamy z nich masę na kruche orzechowe ciasteczka. Po kilkunastu minutach są gotowe. Doskonale smakują do filiżanki korzennej herbaty z miodem lub kubka gorącego kakao.
Stockfood
Przygotowanie orzechów: rozłupujemy je i wrzucamy na suchą patelnię. Prażymy je przez 5–10 min, cały czas mieszając. Przekładamy z patelni (na przykład na papier do pieczenia) i zdejmujemy z nich gorzką skórkę.
Mielenie: orzechy mielimy na drobny miał za pomocą malaksera lub maszynki do mielenia mięsa.
Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka i zimne masło. Siekamy je nożem na mniejsze kawałki i wyrabiamy ciasto, łącząc składniki. Pod koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i formujemy kulę.
Chłodzenie: ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).
Wałkowanie: schłodzoną masę na ciastka orzechowe wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 3–4 części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich na placek o grubości ok. 7 mm. Z każdej porcji wycinamy koła przy użyciu okrągłej foremki lub szklanki.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: ciastka orzechowe układamy na blasze w niewielkich odstępach. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10–15 min.
Porady
- Z naszego przepisu powinno wam wyjść ok. 30–40 ciasteczek o średnicy 6 cm.
- Do masy na ciastka orzechowe możecie dodać cukier waniliowy lub ekstrakt o smaku migdałowym lub pomarańczowym.
- Przed pieczeniem możecie zrobić prosty wzór na ciasteczkach przy użyciu wykałaczki lub widelca. Narysujcie kratkę lub paski.
- Ciastka od razu po upieczeniu są miękkie – stwardnieją, kiedy ostygną.
- Najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu w zamkniętym pojemniku, np. w puszce lub słoiku na ciastka. Dzięki temu będą świeże przez 5–7 dni.
Kruche ciastka z orzechami można zrobić również w wersji bezglutenowej. Zmielone na miał orzechy z powodzeniem zastępują mąkę. Trzeba ich jednak dać więcej – na ok. 30 ciasteczek potrzebujemy 500 g orzechów włoskich. Można zrobić także zdrowe ciasteczka owsiane, dodając do masy płatki owsiane i zmielone orzechy włoskie w proporcji pół na pół.
Jeśli dodatkowo cukier zastąpimy erytrolem (150–200g), wyeliminujemy nie tylko gluten. Takie ciastka orzechowe fit można jeść bez wyrzutów sumienia.
Z tego przepisu możecie zrobić ciasteczka orzechowe z maszynki – tak, jak to robiły nasze babcie. I wcale nie chodzi o jakieś specjalne urządzenie do robienia ciastek, tylko o zwykłą maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do ciastek (która zazwyczaj jest w zestawie).
Jak to działa? Masę z orzechami zagniatamy w kulę, a po schłodzeniu przepuszczamy przez maszynkę. Nożem ucinamy ciastka o długości ok. 10 cm.
Do masy na ciastka można dodać kakao lub po upieczeniu polać je polewą czekoladową.
Komentarze