Ciastka orzechowe

Ciastka orzechowe wymagają niewielu składników i są bardzo łatwe do zrobienia. Ich podstawą są orzechy włoskie, które trzeba obrać ze skórek i zmiksować na drobny proszek. Następnie szybko zagniatamy z nich masę na kruche orzechowe ciasteczka. Po kilkunastu minutach są gotowe. Doskonale smakują do filiżanki korzennej herbaty z miodem lub kubka gorącego kakao.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery ciastka

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)

Sposób przygotowania:

  • smażenie
  • pieczenie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Ciastka orzechowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie orzechów: rozłupujemy je i wrzucamy na suchą patelnię. Prażymy je przez 5–10 min, cały czas mieszając. Przekładamy z patelni (na przykład na papier do pieczenia) i zdejmujemy z nich gorzką skórkę.

  • 2.

    Mielenie: orzechy mielimy na drobny miał za pomocą malaksera lub maszynki do mielenia mięsa.

  • 3.

    Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka i zimne masło. Siekamy je nożem na mniejsze kawałki i wyrabiamy ciasto, łącząc składniki. Pod koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i formujemy kulę.

  • 4.

    Chłodzenie: ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).

  • 5.

    Wałkowanie: schłodzoną masę na ciastka orzechowe wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 3–4 części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich na placek o grubości ok. 7 mm. Z każdej porcji wycinamy koła przy użyciu okrągłej foremki lub szklanki.

  • 6.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • 7.

    Pieczenie: ciastka orzechowe układamy na blasze w niewielkich odstępach. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10–15 min.

Porady

  • Z naszego przepisu powinno wam wyjść ok. 30–40 ciasteczek o średnicy 6 cm.
  • Do masy na ciastka orzechowe możecie dodać cukier waniliowy lub ekstrakt o smaku migdałowym lub pomarańczowym.
  • Przed pieczeniem możecie zrobić prosty wzór na ciasteczkach przy użyciu wykałaczki lub widelca. Narysujcie kratkę lub paski.
  • Ciastka od razu po upieczeniu są miękkie – stwardnieją, kiedy ostygną.
  • Najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu w zamkniętym pojemniku, np. w puszce lub słoiku na ciastka. Dzięki temu będą świeże przez 5–7 dni.

Notka redakcyjna

Ciastka orzechowe bez mąki

Kruche ciastka z orzechami można zrobić również w wersji bezglutenowej. Zmielone na miał orzechy z powodzeniem zastępują mąkę. Trzeba ich jednak dać więcej – na ok. 30 ciasteczek potrzebujemy 500 g orzechów włoskich. Można zrobić także zdrowe ciasteczka owsiane, dodając do masy płatki owsiane i zmielone orzechy włoskie w proporcji pół na pół.

Jeśli dodatkowo cukier zastąpimy erytrolem (150–200g), wyeliminujemy nie tylko gluten. Takie ciastka orzechowe fit można jeść bez wyrzutów sumienia.

Inne pomysły na ciastka z orzechami

  • Ciastka z masłem orzechowym – to zdecydowanie szybszy sposób na przygotowanie ciasteczek. Wystarczy zastąpić zmielone orzechy masłem w dowolnym smaku – z orzeszków ziemnych, pistacji lub laskowych. Ciekawą propozycją, którą znajdziecie wśród naszych przepisów, są ciastka z masłem orzechowym i białą czekoladą.
  • Orzechowe rogaliki – zrobicie je z tego samego przepisu. Trzeba tylko użyć innej foremki do wykrawania – w kształcie półksiężyca. Rogaliki orzechowe doskonale smakują posypane cukrem pudrem.
  • Cantuccini z orzechami i czekoladą – to włoskie ciasteczka, które piecze się dwukrotnie. Wypełniają je grubo posiekane orzechy, migdały i wyczuwalne kawałki czekolady.

Ciastka orzechowe z maszynki

Z tego przepisu możecie zrobić ciasteczka orzechowe z maszynki – tak, jak to robiły nasze babcie. I wcale nie chodzi o jakieś specjalne urządzenie do robienia ciastek, tylko o zwykłą maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do ciastek (która zazwyczaj jest w zestawie).

Jak to działa? Masę z orzechami zagniatamy w kulę, a po schłodzeniu przepuszczamy przez maszynkę. Nożem ucinamy ciastka o długości ok. 10 cm.

Do masy na ciastka można dodać kakao lub po upieczeniu polać je polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy