Ciasto kubanka

Ciasto kubanka to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Perfekcyjne, a przy tym nieco zaskakujące połączenie różnych smaków sprawia, że nie ma osoby, która zdołałaby się oprzeć temu wypiekowi. Kakaowy biszkopt przełożony rozpływającym się w ustach kremem z pewnością zachwyci wszystkich gości i domowników. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z kremem

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Ciasto kubanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt kakaowy: Jajka ubijamy z 220 g cukru na puszystą pianę. Dodajemy 100 g mąki pszennej i 80 g mąki ziemniaczanej, 30 g proszku do pieczenia oraz 20 g kakao. Wszystkie składniki bardzo delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą szpatułki), do całkowitego połączenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 25 minut lub do suchego patyczka.

  • 2.

    Krem do kubanki: 80 g żółtek, 70 g cukru, 100 g mąki ziemniaczanej oraz 90 g mąki pszennej rozpuszczamy w 460 g mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Zmniejszamy ogień i mieszamy całość przez około 2 minuty. Powstały budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy na lekki i jasny puch. Stopniowo przelewamy do niego budyń. Dodajemy do masy nutellę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. 

  • 3.

    Ciasto kubanka: Na wystudzony biszkopt przekładamy przygotowaną masę. Na jej wierzchu układamy 220 g ciemnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą jasnych herbatników. Ciasto przekładamy do lodówki.

  • 4.

    Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Dekorujemy wierzch kubanki warstwą bitej śmietany. Całość posypujemy pozostałym  kakao.

Porady

  • Do przygotowania masy do kubanki można użyć zdrowszy, domowy krem czekoladowy. Dodatek nutelli można również zastąpić tabliczką rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.
  • Ciasto kubanka polecamy przekładać własnoręcznie przygotowanymi powidłami porzeczkowymi. 
  • Do przygotowania biszkoptu kakaowego najlepiej używać jajek w temperaturze pokojowej. Jeśli zapomnieliście wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie możecie włożyć je do cieplej wody na około 20 minut.
  • Czas pieczenia biszkoptu może nieznacznie się różnić w zależności od piekarnika. By upewnić się, że jest on gotowy należy nakłóć go drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu, patyczek będzie czysty, to ciasto jest gotowe.
  • By uzyskać puszystą konsystencję biszkoptu, należy dokładnie przesiać wszystkie suche składniki potrzebne do jego przygotowania.
  •  Wierzch ciasta kubanka można również udekorować za pomocą startych płatków czekolady lub mieszanki czekolady i kakao.
  • Masło będzie łatwiej się ucierać, jeśli ogrzejemy je do temperatury pokojowej. Z kolei śmietana kremówka potrzebna do przygotowania kremu, przed ubiciem powinna być dobrze schłodzona. 
  • Jeśli lubicie ciasta z lekką, alkoholową nutą, możecie nasączyć biszkopt odrobiną naparu kawowo–rumowego. Do jego przygotowania potrzeba około 80 ml espresso oraz 30 ml jakościowego rumu.

Notka redakcyjna

Czym jest ciasto kubanka?

Ciasto kubanka to przede wszystkim kakaowy biszkopt, delikatny krem budyniowy z dodatkiem uwielbianej przez wszystkich nutelli oraz dwa rodzaje herbatników, pomiędzy którymi znajduje się konfitura porzeczkowa. Całość wieńczy bita śmietana posypana czekoladowymi wiórkami. Kubanka nie tylko genialnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. Podana na paterze będzie stanowiła ozdobę każdego stołu.

Jakie powidła do ciasta kubanka?

Przepis na ciasto kubanka można delikatnie modyfikować. Porzeczkowe powidła można zastąpić przetworami na bazie innych owoców. Ważne jednak, aby wciąż miały one nieco kwaskowaty smak, który przełamie słodycz pozostałych elementów ciasta. Świetnie sprawdzają się więc w tym przypadku powidła śliwkowe lub wiśniowe.

Ciasto kubanka – na jakie okazje? 

Ciasto kubanka doskonale sprawdzi się podczas najróżniejszych uroczystości rodzinnych i imprez towarzyskich. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale zdecydowanie jest ono warte każdej minuty naszego czasu. Z pewnością szybko zniknie ze stołu podczas spotkania w gronie najbliższych. Może ono również pełnić rolę tortu (na przykład z okazji urodzin albo chrzcin), ponieważ prezentuje się naprawdę okazale. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy