Chleb żurkowy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć chleba ja proponuje taki z tego samego zakwasu z którego ugotujemy żurek.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • zaczyn:
  • 100 gram żurku na naturalnym zakwasie
  • 200 ml wody
  • 30 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
  • ciasto;
  • 815 gram mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 815 gram mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 360 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 dag drożdży

Przygotowanie

  1. Składniki zaczynu wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać wodę, olej, przyprawy oraz drożdże, wymieszać i dosypać mąkę. Ciasto zagniatać najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka przez kilka minut po zagnieceniu ciasto ma być gładkie i nie może się kleić do ręki. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki, dwa koszyczki wysypać mąką i ułożyć w nich ciasto, przykryć i odstawić jeszcze na godzinę do podrośnięcia.
  3. Piekarnik nagrzać do 230st i wyłożyć bochenki na ogrzaną blachę z wyposażenia piekarnika i piec przez 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb ma mieć po postukaniu w spód głuchy odgłos.

Wskazówki

Zobacz przepis na: chleb pszenny

zakwas mąka olej drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze