Chleb słonecznikowy to bardzo smaczne pieczywo. Z domowym chlebem jest tak, że kiedy już raz zaczniecie go piec, nie wrócicie do kupnego pieczywa. W naszym przepisie powstaje na bazie mieszanki mąki pszennej i żytniej, dzięki czemu jest wyjątkowo smaczny. Przypadnie do gustu każdemu. Sprawdźcie przepis na chleb słonecznikowy!
Chleb słonecznikowy / fot. Stockfood
(średnia 4.42 z 217 głosów)
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mąki oraz ok. 70ml wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C na 10 minut. W misce przygotować mąkę z solą, dodać słonecznik. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i wyrobić mikserem na gładką masę.
Ponownie wstawić do piekarnika (30 st. C) żeby chleb wyrósł w misce. Po około 20 minutach wyjąć, przełożyć ciasto do formy keksowej. W tym samym czasie nastawić piekarnik na 200 st. C. Przez czas potrzebny do rozgrzania piekarnika chleb w foremce rośnie na stole. Po uzyskaniu 200 st. C wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Wyjąć i ostudzić. Chleb słonecznikowy gotowy!
Kalorie: 85
Porady
Jak w każdy przepisie, tak i w tym istotne jest jaką mąkę do chleba wybierzemy. W przepisie na nasz chleb słonecznikowy wykorzystujemy:
- mąkę pszenną – typ 550
- mąkę żytnią – typ 720
- słonecznik – surowy lub uprażony
Przepis na chleb słonecznikowy jest stosunkowo prosty. Ciasto na chleb słonecznikowy wyrasta w piekarniku – to świetny sposób na przyspieszenie tego procesu. Jeśli jednak macie więcej czasu, możecie po prostu położyć wyrastające ciasto w ciepłym miejscu i poczekać aż wyrośnie.
Bardzo ważnym elementem chleba słonecznikowego są ziarenka słonecznika. W sklepach znajdziemy już obrane ziarna, najlepiej kupić takie które nie są uprażone czy solone. W zależności od tego, jak bardzo intensywny smak słonecznika chcecie uzyskać, możecie je uprażyć lub zostawić surowe. Uprażenie w piekarniku na blasze lub na patelni sprawi, że chleb będzie miał bardziej wyrazisty smak. Z kolei pominięcie tego procesu sprawi, że smak słonecznika w chlebie będzie bardzo delikatny. Słonecznikiem można też posypać wierzch chleba.
Ile kalorii ma chleb słonecznikowy? W kromce chleba słonecznikowego jest około 80 kalorii. Z pewnością chleb słonecznikowy jest dużo zdrowszą alternatywą dla chleba stuprocentowo pszennego.
Jak zrobić chleb słonecznikowy? Najlepiej upiec go w keksówce lub specjalnej formie do chleba. Jeśli jednak nie czujecie się na siłach, by zostać pełnoetatowymi domowymi piekarzami, zainwestujcie w maszynę do chleba. Taki wypiekacz wyrobi ciasto, a potem upiecze je w idealnej temperaturze. Chrupiąca skórka i miękki środek – idealny chleb słonecznikowy będzie gotowy szybciej niż myślisz!
Komentarze