Leczo po węgiersku to sycący gulasz z papryki, aromatycznych przypraw i wieprzowiny. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Leczo węgierskie to alternatywa dla tradycyjnego leczo z kiełbasą. Dodatek wieprzowiny nadaje mu jeszcze bardziej mięsnego smaku i charakteru. Proste i rozgrzewające danie jednogarnkowe, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Poznaj przepis na leczo po węgiersku i przygotuj pyszne i aromatyczne danie.
StockFood
(średnia 4.51 z 193 głosów)
Aby przygotować leczo po węgiersku zaczynamy od roztopienia smalcu w dużym garnku. Mięso i boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
W międzyczasie, gdy mięso będzie się smażyć myjemy i kroimy warzywa: paprykę i pomidory na większą kostkę, cebulę w grubsze piórka.
Kiedy mięso zbrązowieje, a boczek wypuści tłuszczyk, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i przykrywamy. Całość dusimy ok. 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy i na koniec zagęszczamy łyżką mąki. Leczo węgierskie możemy podawać ze świeżą zieleniną. Najlepiej sprawdzi się tu posiekana pietruszka.
Porady
- Leczo można podawać wraz z chlebem i masłem.
- Leczo węgierskie można przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Dodatek mąki ma na celu zagęszczenie leczo, można jednak pominąć ten krok.
Alternatywą dla leczo węgierskiego jest klasyczne leczo z kiełbasą. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się wiejska kiełbasa, lekko podsuszana, którą dusimy w garnku razem z cebulą. Pozostałe dodatki są takie same jak w węgierskiej wersji leczo. W przepisach na leczo z kiełbasą często jest również dodatek cukinii, którą dusimy razem z papryką i pozostałymi składnikami. Jeśli chcemy nieco zmniejszyć kaloryczność tradycyjnego leczo, możemy zamienić kiełbasę np. na kurczaka.
Leczo, to również potrawa, którą można przygotować bez dodatku mięsa. Taki przepis sprawdzi się zarówno dla wegetarian, osób będących na diecie roślinnej, jak i tych, którzy chcą ograniczyć mięso w swojej diecie. Do jego przygotowania można wykorzystać różnego rodzaju warzywa, ale najlepiej sprawdzą się tu: papryka, cukinia, pomidory czy bakłażan. Warzywne leczo może mieć również aromatyczny zapach i smak wędzonki, jeśli dodamy do niego wędzoną paprykę w proszku. Ciekawym dodatkiem do takiego leczo są też grzyby i ciecierzyca – popularny produkt kuchni wegetariańskiej i nie tylko. Istnieją również nieco bardziej zaskakujące warianty tego dania. Jednym z nich jest warzywne leczo z dyni.
Zarówno leczo węgierskie jak i tradycyjne z kiełbasą to dania jednogarnkowe. Do ich przygotowania nie trzeba wykorzystywać kilku naczyń, a same przepisy nie są skomplikowane. Potrawy jednogarnkowe to doskonały pomysł na obiad dla osób zabieganych, które nie mają zbyt wiele czasu na spędzanie w kuchni. Doskonałym daniem tego typu jest np. bigos lub gulasz. Ciekawym pomysłem na obiad jednogarnkowy, jest również kaszotto, które podobnie jak leczo można przygotować w wersji mięsnej bądź wegetariańskiej.
Komentarze