Chleb na kefirze to smaczny i stosunkowo szybki w przygotowaniu wypiek, który świetnie sprawdzi się dla osób, które dopiero co rozpoczynają swoją przygodę z samodzielnym wypiekaniem pieczywa. Chleb na kefirze to świetna baza do kanapek, a także dodatek do różnych potraw np. do zup, bigosu czy fasolki po bretońsku. Charakteryzuje się on puszystym środkiem i przyjemnie chrupiącą skórką – dzięki kefirowi jest on lekko wilgotny w środku. Warto też wspomnieć, że chleb na kefirze przygotowuje się na drożdżach. Poniżej podajemy prosty przepis na chleb na kefirze, który zawsze się udaje!
fot. StockFood
(średnia 4.44 z 153 głosów)
Zaczyn: wodę podgrzewamy - powinna być ciepła. Rozpuszczamy w niej świeże drożdże i dokładnie mieszamy z 1 łyżeczką cukru (5g). Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Wyrabianie ciasta: do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Dolewamy kefir (warto wcześniej dokładnie wstrząsnąć opakowaniem), oliwę i przygotowane wcześniej drożdże. Zagniatamy na gładkie ciasto lub wyrabiamy w robocie planetarnym z hakiem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
Pieczenie: wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanej stolnicy, dzielimy na dwie części i przekładamy do wysmarowanych lekko tłuszczem foremek. Wierzch ciasta smarujemy cienko białkiem za pomocą pędzelka kuchennego. Można w tym momencie również dodać mak, siemię lnianę czy inne dodatki. Ciasto na chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C, przez ok. 60 minut, kontrolując pod koniec stopień zarumienienia skórki.
Porady
- Chleb na kefirze rekomendujemy przygotować w specjalnie przeznaczonej do tego celu foremce do wypieku chleba. Dobrze sprawdzi się również keksówka. Istotne, by charakteryzowała się ona dość wysokimi brzegami (jej dobre wymiary to 25 × 13 cm).
- Jeśli zależy nam na tym, by nasz chleb na kefirze długo pozostał świeży, to dobrym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny (ok. 40 g) mąki ziemniaczanej.
- Do chleba na kefirze możemy dodać różnego rodzaju nasiona i pestki, w tym m.in. słonecznik, siemię lniane, sezam, mak, kminek, etc.
- Przy pieczeniu chleba na kefirze kluczowa jest temperatura. Nie należy zapominać również o wilgotności. Dobrą praktyką jest spryskanie chleba wodą przed włożeniem go do piekarnika.
- Jeśli wykorzystujemy suche drożdże zamiast świeżych, to z powodzeniem możemy dodać je bezpośrednio do mąki.
- Do przygotowania tego rodzaju domowego pieczywa rekomendujemy mąkę typ 650 lub mąkę tortową 450.
Jednym z podstawowych elementów wpływających na jakość wypiekanego przez nas pieczywa jest mąka. Chcąc upiec chleb na kefirze, należy wcześniej wyposażyć się w odpowiedni typ mąki, gdyż nie każda dobrze sprawdzi w tym przypadku. Do pieczywa najlepiej sprawdzają się mąki o wysokim typie – 650 wzwyż. Jednakże najczęściej używa się typu 750-850 (taka mąka nazywana jest często chlebową). Jeśli zależy nam na upieczeniu pieczywa typu graham, to powinniśmy wybrać mąkę pszenną typu graham (typ 1850). Z kolei pieczywo razowe upieczemy na mące razowej lub pełnoziarnistej (typu 2000). W sklepach znajdziemy również sporo rodzajów mąk bezglutenowych, które również świetnie sprawdzą się do wypieku pieczywa. Mowa tu m.in. o mące gryczanej.
Komentarze