REKLAMA

Chleb na kefirze

Chleb na kefirze to smaczny i stosunkowo szybki w przygotowaniu wypiek, który świetnie sprawdzi się dla osób, które dopiero co rozpoczynają swoją przygodę z samodzielnym wypiekaniem pieczywa. Chleb na kefirze to świetna baza do kanapek, a także dodatek do różnych potraw np. do zup, bigosu czy fasolki po bretońsku. Charakteryzuje się on puszystym środkiem i przyjemnie chrupiącą skórką – dzięki kefirowi jest on lekko wilgotny w środku. Warto też wspomnieć, że chleb na kefirze przygotowuje się na drożdżach. Poniżej podajemy prosty przepis na chleb na kefirze, który zawsze się udaje! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 149 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Chleb na kefirze – przepis: Świeże drożdże należy wkruszyć do miski, wsypać cukier oraz sól. Wlać ciepłe mleko i dosypać 50 g mąki pszennej. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać do powstania konsystencji kwaśnej śmietany. Zaczyn na chleb pszenny trzeba odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia.

  • 2.

    Do miski wsypać pozostałą mąkę a następnie dodać olej, wyrośnięty zaczyn oraz kefir. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i dokładnie wyrobić odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, wysypanej mąką tortownicy lub innego naczynia żaroodpornego. Naczynie trzeba umieścić nad kolejnym naczyniem wypełnionym wodą. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Chleb na kefirze należy odstawić do wystygnięcia. 

Porady

  • Chleb na kefirze rekomendujemy przygotować w specjalnie przeznaczonej do tego celu foremce. Dobrze sprawdzi się również keksówka. Istotne, by charakteryzowała się ona dość wysokimi brzegami (jej dobre wymiary to 25 × 13 cm). 
  • Jeśli zależy nam na tym, by nasz chleb na kefirze długo pozostał świeży, to dobrym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny (ok. 40 g) mąki ziemniaczanej. 
  • Do chleba na kefirze możemy dodać różnego rodzaju nasiona i pestki, w tym m.in. słonecznik, siemię lniane, sezam, mak, kminek, etc. 
  • Przy pieczeniu chleba na kefirze kluczowa jest temperatura – powinna ona przekraczać 200 stopni Celsjusza. Nie należy zapominać również o wilgotności. Dobrą praktyką jest spryskanie chleba wodą przed włożeniem go do piekarnika. 
  • Jeśli wykorzystujemy suche drożdże zamiast świeżych, to z powodzeniem możemy dodać je bezpośrednio do mąki. 
     

Notka redakcyjna

 

Jaka mąka do wypiekania chleba? 


Jednym z podstawowych elementów wpływających na jakość wypiekanego przez nas pieczywa jest mąka. Chcąc upiec chleb na kefirze, należy wcześniej wyposażyć się w odpowiedni typ mąki, gdyż nie każda dobrze sprawdzi w tym przypadku. Do pieczywa najlepiej sprawdzają się mąki o wysokim typie – 650 wzwyż. Jednakże najczęściej używa się typu 750-850 (taka mąka nazywana jest często chlebową). Jeśli zależy nam na upieczeniu pieczywa typu graham, to powinniśmy wybrać mąkę pszenną typu graham (typ 1850). Z kolei pieczywo razowe upieczemy na mące razowej lub pełnoziarnistej (typu 2000). W sklepach znajdziemy również sporo rodzajów mąk bezglutenowych, które również świetnie sprawdzą się do wypieku pieczywa. Mowa tu m.in. o mące gryczanej.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy