Chleb w jajku

Ocena:

4.49 (199)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Chleb w jajku to prosty przepis, na który zawsze znajdą się składniki. Kromki chleba maczamy w rozkłóconym jajku i smażymy na patelni z dodatkiem masła. Dzięki temu wychodzą rumiane i pachnące. Możemy je podać na słodko z dżemem lub owocami, bądź na słono – z żółtym serem. Chleb smażony w jajku świetnie smakuje w obydwu wersjach.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • sól  2 g

  • kromka chleba  4 szt.

  • olej rzepakowy  30 ml

  • masło  30 g

Chleb w jajku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: rozbijamy do głębokiego talerza. Mieszamy z solą.

  • Krok 2:

    Chleb: kroimy na kromki, a następnie maczamy je w jajku z jednej i drugiej strony. Mocno dociskamy, aby wchłonęły jak najwięcej jajka.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło. Układamy chleb obtoczony w jajku i smażymy na rumiany kolor, po ok. 1–2 min z każdej strony.

  • Krok 4:

    Podawanie: chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły – prosto z patelni – na słodko lub słono.

Porady

  • Chleb do smażenia w jajku nie musi być świeży. Jeśli bliska jest wam zasada zero waste, jest to świetny pomysł na wykorzystanie resztek.
  • Jeśli chcecie przygotować bardziej wytrawne tosty, można dodać do nich zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę lub pieprz.
  • Masę jajeczną można wymieszać także z serem żółtym (startym na wiórki) lub posiekanym szczypiorkiem.
  • Chleb w jajku należy smażyć na średniej mocy palnika, aby rumienił się równomiernie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chleb w jajku na słodko

W tej wersji chleb w jajku przypomina w smaku tosty francuskie. Jednak tosty najczęściej przygotowywane są na miękkim, pszennym pieczywie, takim jak chałka, chleb tostowy lub brioszka. Do jajek na tosty francuskiej dodawane jest mleko, które sprawia, że są one bardziej miękkie i delikatne.

Chleb w jajku można przygotować na dowolnym pieczywie. W wariancie na słodko doskonale smakuje z:

Do jajek można dodać cukier waniliowy – najlepiej przygotowany samodzielnie z ziarenek laski wanilii.

Chleb z jajkiem na słono

Chleb smażony w jajku świetnie smakuje także jako wytrawne śniadanie. Można go podać z różnymi dodatkami:

  • z serem żółtym – plasterki sera kładziemy na kromkach po obróceniu ich na drugą stronę. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy chwilę dłużej, aby ser się roztopił,
  • z szynką i serem – na podsmażony chleb w jajku kładziemy najpierw plasterek sera, a potem szynkę. Przykrywamy pokrywką, a gdy ser się roztopi, przekładamy na talerz. Szynkę można zastąpić smażonym boczkiem lub wędzoną szynką parmeńską (w tym przypadku w wersji na zimno),
  • ze świeżymi warzywami – pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem.

Do tostów można podać sałatkę, np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i prażonych pestek słonecznika. Dodatki polewamy domowym winegretem z miodem.

Chleb w jajku z piekarnika

Pieczywo maczane w jajku można także upiec w piekarniku – w tej wersji potrawa będzie mniej kaloryczna.

  • Kromki maczamy w jajku (do jajka można dodać mleko lub śmietankę oraz wybrane przyprawy).
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Chleb w jajku układamy na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po 10 min obracamy grzanki na drugą stronę.

Do grzanek z jajkiem można podać domowy pikantny ketchup, sos aioli lub sos belgijski.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne