Chleb w jajku to prosty przepis, na który zawsze znajdą się składniki. Kromki chleba maczamy w rozkłóconym jajku i smażymy na patelni z dodatkiem masła. Dzięki temu wychodzą rumiane i pachnące. Możemy je podać na słodko z dżemem lub owocami, bądź na słono – z żółtym serem. Chleb smażony w jajku świetnie smakuje w obydwu wersjach.
Stockfood
Jajka: rozbijamy do głębokiego talerza. Mieszamy z solą.
Chleb: kroimy na kromki, a następnie maczamy je w jajku z jednej i drugiej strony. Mocno dociskamy, aby wchłonęły jak najwięcej jajka.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło. Układamy chleb obtoczony w jajku i smażymy na rumiany kolor, po ok. 1–2 min z każdej strony.
Podawanie: chleb w jajku najlepiej smakuje jeszcze ciepły – prosto z patelni – na słodko lub słono.
Porady
- Chleb do smażenia w jajku nie musi być świeży. Jeśli bliska jest wam zasada zero waste, jest to świetny pomysł na wykorzystanie resztek.
- Jeśli chcecie przygotować bardziej wytrawne tosty, można dodać do nich zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę lub pieprz.
- Masę jajeczną można wymieszać także z serem żółtym (startym na wiórki) lub posiekanym szczypiorkiem.
- Chleb w jajku należy smażyć na średniej mocy palnika, aby rumienił się równomiernie.
W tej wersji chleb w jajku przypomina w smaku tosty francuskie. Jednak tosty najczęściej przygotowywane są na miękkim, pszennym pieczywie, takim jak chałka, chleb tostowy lub brioszka. Do jajek na tosty francuskiej dodawane jest mleko, które sprawia, że są one bardziej miękkie i delikatne.
Chleb w jajku można przygotować na dowolnym pieczywie. W wariancie na słodko doskonale smakuje z:
Do jajek można dodać cukier waniliowy – najlepiej przygotowany samodzielnie z ziarenek laski wanilii.
Chleb smażony w jajku świetnie smakuje także jako wytrawne śniadanie. Można go podać z różnymi dodatkami:
Do tostów można podać sałatkę, np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i prażonych pestek słonecznika. Dodatki polewamy domowym winegretem z miodem.
Pieczywo maczane w jajku można także upiec w piekarniku – w tej wersji potrawa będzie mniej kaloryczna.
Do grzanek z jajkiem można podać domowy pikantny ketchup, sos aioli lub sos belgijski.
Komentarze