Gulasz wołowy

gulasz wołowy dość długo się dusi, ale jego smak wynagradza czekanie

Dodany przez: Pyza

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.81 z 31 głosów)

Składniki

  • GULASZ:
  • * ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k, najlepiej pręgi
  • * 4 cebule
  • * 2 marchewki
  • * 1 kromka (tak ok.1,5cm grubości) razowego, suchego chleba
  • * 2-3 liście laurowe
  • * 5 ziarenek ziela angielskiego
  • * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • * 3 łyżki oleju
  • * 1 czubata łyżka masła
  • KLUSKI MARCHEWKOWE:
  • * 2 duże marchewki
  • * 3 duże ząbki czosnku
  • * 1-2 jajka (jak duże to wystarczy jedno)
  • * ok. 2,5 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
  • * 1 łyżeczka soli
  • * 1 łyżeczka masła
  • * 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, pokroić w dość dużą kostkę lub paski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki - objętościowo cebuli powinno być m/w tyle co mięsa. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie - nie kłaść naraz zbyt dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy aby nieco rozpuściła się w tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy mieszając aż się nieco zrumieni, przekładamy do mięsa a na patelnie wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy - drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki z dna, przelewamy do rondla. Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i dusimy na małym ogniu ok. 1 godz.. Po tym czasie dodajemy pieprz i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić sos. Podajemy np. z kluskami kładzionymi marchewkowymi, które robi się następująco:
  2. Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę i czosnek przełożyć do rondla, wlać ok.100ml wody, dodać sól, masło i cukier, dusić na malutkim ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Następnie zmiksować na papkę, wystudzić. Do purre z marchwi wbić jajka, wymieszać, powoli dosypywać mąkę intensywnie wyrabiając łyżką aż uzyskamy gęste, kleiste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy.
warzywa obiad kolacja sos kluski marchewka gulasz dusić
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze