Bułki do burgerów

Bułki do burgerów są uniwersalne, można podać w nich kotlet mięsny, wegetariański lub po prostu potraktować jak bułkę na kanapki. Robi się naprawdę prosto, a do tego dość szybko. Hamburgery i kebaby to jedne z ulubionych fast foodów Polaków. Jednak uważane są za niezdrowe jedzenie. Jak odczarować ten mit? Wystarczy zrobić je samodzielnie i dołączyć do nich dużo warzywnych dodatków. Podajemy sprawdzony przepis na bułki do hamburgerów - będą idealne na obiad, kolację lub jako przekąska na imprezę.

dodany przez: Julita gotuje

bułki hamburgery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)

Bułki do burgerów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Potrzebują na to ok. 1 godziny - czas nie jest wliczony w czas przygotowania bułek do burgerów. Ponadto przesiewamy mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • 2.

    Drożdże: mleko lekko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże. Dokładnie mieszamy, nie odstawiamy do wyrośnięcia.

  • 3.

    Ciasto na bułki: do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, miękkie masło, olej, 1 jajko, wlewamy też drożdże z mlekiem. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy  na gładkie ciasto, przez ok. 10 minut. Można wyrabiać je ręcznie lub użyć mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut (maksymalnie 90 minut).

  • 4.

    Formowanie bułek: ciasto dzielimy na ok. 12 porcji. Każdej należy nadać kształt bułek do hamburgerów. Należy mocno je spłaszczyć i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne jest zachowanie odstępów, ponieważ urosną w czasie pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - wystarczy 30 minut.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jajko rozbijamy i dokładnie rozkłócamy. Smarujemy nim wierzch bułek. Dodatkowo posypujemy je sezamem.

  • 6.

    Pieczenie: bułki do burgerów pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu piekarnik uchylamy i zostawiamy je w środku jeszcze na 5 minut.

Porady

  • Ważne jest, żeby nie doprowadzić do wrzenia mleka, a jedynie je lekko podgrzać. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże, które są potrzebne do zwiększenia masy ciasta na bułki do hamburgerów.
  • Składniki na bułki do hamburgerów powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej ciasto nie wyrośnie.
  • Ciasto można postawić w okolicy kaloryfera lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza.
  • Świeże drożdże można zastąpić też suchymi, pamiętając, że 25 dag drożdży świeżych = 7 g drożdży instant.
  • Domowe bułki do burgerów można przygotować z wyprzedzeniem, a potem podgrzać je w piekarniku ze wszystkimi składnikami.
  • Bułki do hamburgerów można przygotować bez sezamu lub posypać czymś innym, np. czarnuszką, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika, dyni, kminkiem, a nawet grubo zmielonym pieprzem.
  • Wegańskie bułki do burgerów przygotujemy zastępując mleko krowie roślinnym, a jajko np. siemieniem lnianym lub innymi zamiennikami.
  • Z tego samego przepisu zrobimy też miniburgery. Wystarczy ciasto podzielić na więcej porcji. W pomniejszonej wersji będą świetne jako przekąską na imprezę lub kinderbal.

Notka redakcyjna

Bułki do burgerów – domowe czy ze sklepu?

Bułki do burgerów dostępne są w większości supermarketów, ułożone na półkach w pobliżu pieczywa. Jednak mają one sporo minusów:

  • Wielu fanów hamburgerów uważa je za nadmuchane i bez smaku, dlatego zupełnie nienadające się do tego dania. Tymczasem powinny być duże i mieć zbitą konsystencję.
  • Ponadto spora część pieczywa dostępnego w piekarniach nie spełnia idealnie zadań bułki na burgery – są za małe, a przez do dodatki z kanapki mogą się rozsypywać.
  • A do tego często skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia.

Dlatego najlepiej jest przygotować je samodzielnie, nasz przepis jest prosty i szybki, ale samo ciasto potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie. Cały proces można sobie wcześniej zaplanować, a naprawdę warto. Chociaż jest to największa wada dla osób, które chciałby zjeść posiłek szybko. Jednak warto pamiętać, że coraz częściej typowy fast food zmienia się w zdrowszy slow food, dzięki temu z tych dań wyciągane są coraz to pełniejsze kompozycje smakowe. Jeśli jednak się spieszymy, domowe burgery można podać w sklepowej bułce, jednak taki posiłek straci znacznie na atrakcyjności.

Jak przyspieszyć przygotowanie bułek do burgerów?

Gdy ciasto na bułki do burgerów wyrasta, można zająć się przygotowaniem mięsa lub warzyw i strączków na kotlety. Dużo przepisów na nie znajdziecie na stronie MojeGotowanie.pl, wpisując w okienku wyszukiwania hasło „burgery”. Po upływie tego czasu ciasto już wyrośnie i można zająć się formowaniem bułek do hamburgerów.

W czasie ich pieczenia warto przygotować sos do kanapek, np.:

To też dobry moment na pokrojenie warzyw. Na sam koniec warto też zostawić smażenie kotletów, żeby podane były jeszcze ciepłe i soczyste. Dobrze organizując kolejność wykonywanych zadań można skrócić czas przygotowania całego obiadu do czasu potrzebnego na wyrośnięcie i upieczenie bułek.

Jakie bułki do burgerów?

Najbardziej klasyczną wersją bułki do hamburgera jest bułka pszenna, najlepiej lekko maślana, z dodatkiem sezamu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by lekko zmodyfikować te zwyczaje. W burgerowniach często można kupić barwione bułki, np. młodym jęczmieniem na zielono, sokiem z buraka na bordowo lub w wersji dietetycznej. Przygotowując samodzielnie bułki na burgery możemy zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą.

Bułki do kebabów

Z tego samego ciasta można przygotować domowe bułki do kebabów:

  • Ciasto po wyrośnięciu należy ponownie zagnieść i podzielić na 2 części.
  • A następnie rozwałkować je na 2 kwadraty o grubości 0,5 cm i o bokach ok. 30 cm.
  • Gotowe bułki do kebaba przełożyć na blachę, posmarować jajkiem, posypać sezamem.
  • Podobnie, jak w przypadku bułek na burgery, pozostawiamy ciasto na ok. 60 minut do wyrośnięcia. 
  • Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy