Bułki do burgerów są uniwersalne, można podać w nich kotlet mięsny, wegetariański lub po prostu potraktować jak bułkę na kanapki. Robi się naprawdę prosto, a do tego dość szybko. Hamburgery i kebaby to jedne z ulubionych fast foodów Polaków. Jednak uważane są za niezdrowe jedzenie. Jak odczarować ten mit? Wystarczy zrobić je samodzielnie i dołączyć do nich dużo warzywnych dodatków. Podajemy sprawdzony przepis na bułki do hamburgerów - będą idealne na obiad, kolację lub jako przekąska na imprezę.
iStock
(średnia 4.47 z 206 głosów)
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Potrzebują na to ok. 1 godziny - czas nie jest wliczony w czas przygotowania bułek do burgerów. Ponadto przesiewamy mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Drożdże: mleko lekko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże. Dokładnie mieszamy, nie odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto na bułki: do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, miękkie masło, olej, 1 jajko, wlewamy też drożdże z mlekiem. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na gładkie ciasto, przez ok. 10 minut. Można wyrabiać je ręcznie lub użyć mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut (maksymalnie 90 minut).
Formowanie bułek: ciasto dzielimy na ok. 12 porcji. Każdej należy nadać kształt bułek do hamburgerów. Należy mocno je spłaszczyć i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne jest zachowanie odstępów, ponieważ urosną w czasie pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - wystarczy 30 minut.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jajko rozbijamy i dokładnie rozkłócamy. Smarujemy nim wierzch bułek. Dodatkowo posypujemy je sezamem.
Pieczenie: bułki do burgerów pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu piekarnik uchylamy i zostawiamy je w środku jeszcze na 5 minut.
Porady
- Ważne jest, żeby nie doprowadzić do wrzenia mleka, a jedynie je lekko podgrzać. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże, które są potrzebne do zwiększenia masy ciasta na bułki do hamburgerów.
- Składniki na bułki do hamburgerów powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej ciasto nie wyrośnie.
- Ciasto można postawić w okolicy kaloryfera lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza.
- Świeże drożdże można zastąpić też suchymi, pamiętając, że 25 dag drożdży świeżych = 7 g drożdży instant.
- Domowe bułki do burgerów można przygotować z wyprzedzeniem, a potem podgrzać je w piekarniku ze wszystkimi składnikami.
- Bułki do hamburgerów można przygotować bez sezamu lub posypać czymś innym, np. czarnuszką, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika, dyni, kminkiem, a nawet grubo zmielonym pieprzem.
- Wegańskie bułki do burgerów przygotujemy zastępując mleko krowie roślinnym, a jajko np. siemieniem lnianym lub innymi zamiennikami.
- Z tego samego przepisu zrobimy też miniburgery. Wystarczy ciasto podzielić na więcej porcji. W pomniejszonej wersji będą świetne jako przekąską na imprezę lub kinderbal.
Bułki do burgerów dostępne są w większości supermarketów, ułożone na półkach w pobliżu pieczywa. Jednak mają one sporo minusów:
Dlatego najlepiej jest przygotować je samodzielnie, nasz przepis jest prosty i szybki, ale samo ciasto potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie. Cały proces można sobie wcześniej zaplanować, a naprawdę warto. Chociaż jest to największa wada dla osób, które chciałby zjeść posiłek szybko. Jednak warto pamiętać, że coraz częściej typowy fast food zmienia się w zdrowszy slow food, dzięki temu z tych dań wyciągane są coraz to pełniejsze kompozycje smakowe. Jeśli jednak się spieszymy, domowe burgery można podać w sklepowej bułce, jednak taki posiłek straci znacznie na atrakcyjności.
Gdy ciasto na bułki do burgerów wyrasta, można zająć się przygotowaniem mięsa lub warzyw i strączków na kotlety. Dużo przepisów na nie znajdziecie na stronie MojeGotowanie.pl, wpisując w okienku wyszukiwania hasło „burgery”. Po upływie tego czasu ciasto już wyrośnie i można zająć się formowaniem bułek do hamburgerów.
W czasie ich pieczenia warto przygotować sos do kanapek, np.:
To też dobry moment na pokrojenie warzyw. Na sam koniec warto też zostawić smażenie kotletów, żeby podane były jeszcze ciepłe i soczyste. Dobrze organizując kolejność wykonywanych zadań można skrócić czas przygotowania całego obiadu do czasu potrzebnego na wyrośnięcie i upieczenie bułek.
Najbardziej klasyczną wersją bułki do hamburgera jest bułka pszenna, najlepiej lekko maślana, z dodatkiem sezamu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by lekko zmodyfikować te zwyczaje. W burgerowniach często można kupić barwione bułki, np. młodym jęczmieniem na zielono, sokiem z buraka na bordowo lub w wersji dietetycznej. Przygotowując samodzielnie bułki na burgery możemy zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą.
Z tego samego ciasta można przygotować domowe bułki do kebabów:
Komentarze