Bułki do burgerów

Burgery i kebaby to jedne z ulubionych fast-foodów Polaków. Należy jednak zapomnieć o stereotypie niezdrowego posiłku - te kanapki mogą być przygotowane w bardzo zdrowej, pełnej warzyw wersji! Myśląc o podaniu ich na obiad, być może zadajemy sobie pytanie: gdzie kupić bułki do burgerów? Pytanie raczej powinno brzmieć: jak zrobić bułki do burgerów? Odpowiedź brzmi: bardzo łatwo! Bułki do hamburgerów składają się z niewielu składników, a ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

dodany przez: Julita gotuje

bułki hamburgery kebab

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bulki-do-burgera-ciasto 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier-odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą dodać miękkie masło, olej, 1 jajko i rozczyn. Zagnieść na gładkie ciasto-odstawić na 30 minut pod przykryciem.
  • bulki-do-burgera-przepis 2. Ciasto podzielić na 4 części i uformować na kształt bułek do hamburgerów. Należy mocno je spłaszczyć i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować białkiem z drugiego jajka, posypać sezamem i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
    Bułki do burgerów pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Porady

  • Ważne jest, aby przygotowując ciasto na bułki do burgerów lekko podgrzać mleko, jednak nie doprowadzić go do wrzenia. Zbyt wysoka temperatura mleka zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie.
  • Świeże drożdże można zastąpić też suszonymi. W tym przypadku 3 dag niecałym 1 gramem drożdży instant (25 dag drożdży świeżych = 7 g drożdży instant).
  • Gotowe bułki do burgerów przed pieczeniem warto posypać sezamem. Doda on lekko orzechowego i oleistego smaku.

 

 

Notka redakcyjna

Bułki do burgerów – gdzie kupić i czy w ogóle warto?

Bułki do burgerów dostępne są w większości supermarketów w koszach w pobliżu pieczywa. Wielu fanów hamburgerów uważa je za nadmuchane i bez smaku, dlatego zupełnie nie nadające się do tego dania. Bułki do burgerów powinny być duże i mieć zbitą konsystencję. Z tego powodu, spora część pieczywa dostępnego w piekarniach nie spełnia idealnie zadań bułki na burgery – są za małe, a przez do dodatki z kanapki mogą się rozsypywać. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem jest samodzielne upieczenie bułek do hamburgerów.

Jak zrobić bułki do burgerów?

Bułki na burgery potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Jest to największa wada dla osób, które chciałby zjeść posiłek szybko. Jednak warto pamiętać, że coraz częściej typowy fast-food zmienia się w zdrowszy slow-food, dzięki czemu z tych dań wyciągane są coraz to pełniejsze kompozycje smakowe. Jeśli się śpieszymy, domowe burgery można podać w sklepowej bułce, jedna taki obiad straci znacznie na atrakcyjności. Ciasto na bułki na burgery najlepiej zagnieść w pierwszej kolejności i odstawić w ciepłe miejsce, aby mogło szybciej wyrosnąć. Warto przykryć je czystą ściereczką, aby nie obsychało. Ciasto można postawić w okolicy kaloryfera lub w ciepłym po pieczeniu piekarniku. Ważne jednak, aby piekarnik nie był gorący – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Gdy ciasto na bułki do burgerów wyrasta, można zająć się przygotowaniem mięsa lub warzyw i strączków na kotlety. Dużo przepisów znajdziecie na stronie MojeGotowanie.pl wpisując w okienku wyszukiwania burgery. Po upływie tego czasu ciasto już wyrośnie i można zająć się lepieniem bułek do hamburgerów. W czasie ich pieczenia warto przygotować sos do kanapek i pokroić warzywa. Na sam koniec warto też zostawić pieczenie kotletów, aby podane były jeszcze ciepłe i soczyste. Dobrze organizując kolejność wykonywanych zadań można skrócić czas przygotowania całego obiadu do czasu potrzebnego na wyrośnięcie i upieczenie bułek

Jakie bułki do burgerów?

Najbardziej klasyczną wersją bułki do hamburgera jest bułka pszenna, najlepiej lekko maślana, z dodatkiem sezamu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by lekko zmodyfikować te zwyczaje. W burgerowniach często można dostać bułki do burgerów barwione (np. młodym jęczmieniem na zielono) lub w wersji dietetycznej. Przygotowując samodzielnie bułki na burgery możemy zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą lub dodać ulubionych ziaren i pestek. 

Bułki do kebabów

Z tego samego ciasta można przygotować domowe bułki do kebabów. Ciasto na bułki do burgerów po wyrośnięciu należy ponownie zagnieść podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty o grubości 0,5 cm i o bokach ok. 30 cm. Gotowe bułki do kebaba przełożyć na blachę, posmarować białkiem, posypać sezamem. Podobnie, jak w przypadku bułek na burgery, pozostawiamy ciasto na ok. 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy