Bułki do hamburgerów i kebabów

Nie ma to jak fast-food domowej roboty ;-)) pycha

Dodany przez:

Bułki do hamburgerów i kebabów

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 12 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dkg drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • dodatkowo:
  • sezam
  • białko

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier-odstawić na 10 minut.Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą dodać miękkie masło,olej,jajko i rozczyn.Zagnieść na gładkie ciasto-odstawić na 30 minut pod przykryciem.Ciasto ponownie zagnieść podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 kwadraty o grubości 0,5 cm i o bokach ok. 30 cm.Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować białkiem,posypać sezamem i pozostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
  2. Jeśli chcemy duże bułki do hamburgerów to ciasto dzielimy na 4 części formujemy na kształt bułek mocno spłaszczamy i dalej postępujemy j/w.
obiad przekąska kolacja hamburger bułki kebab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze