Bułki wiejskie

Chrupiące i pachnące domowej roboty bułki wiejskie. Przepis pochodzi z książki Tomasz Dekera "Chleb".

chlebbułki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.35 z 161 głosów)

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej chlebowej
  • 240 g mleka 3,2%
  • 15 g cukru
  • 15 g soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • Łącznie: 1095 g

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mieszanie: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w ciepłym mleku, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
  • Fermentacja wstępna: 1 godzina
  • Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, zaokrąglamy i formujemy delikatnie podłużne bułki, lekko oprószamy je mąką.
  • Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce.
  • Pieczenie: Przed włożeniem do pieca nacinamy bułki żyletką. Po 5 minutach wkładamy je do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 15–20 minut z zaparowywaniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy