Bułki wiejskie
Bułki wiejskie - Przepis na Bułki wiejskieChrupiące i pachnące domowej roboty bułki wiejskie. Przepis pochodzi z książki Tomasz Dekera "Chleb".
Fot. Karolina Kosowicz, Magdalena Rychter / kaszamanna.com
Składniki:
- 800 g mąki pszennej chlebowej
- 240 g mleka 3,2%
- 15 g cukru
- 15 g soli
- 25 g świeżych drożdży
- Łącznie: 1095 g
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Mieszanie: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w ciepłym mleku, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 3 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
- Fermentacja wstępna: 1 godzina
- Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, zaokrąglamy i formujemy delikatnie podłużne bułki, lekko oprószamy je mąką.
- Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce.
- Pieczenie: Przed włożeniem do pieca nacinamy bułki żyletką. Po 5 minutach wkładamy je do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 15–20 minut z zaparowywaniem.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
30 min.

Przepis na przetwory z grzybów - pikle z podgrzybków
Pikle wiejskie
Czas przygotowania:
60 min.

Smak dzieciństwa
Wiejskie ziemniaczki
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
120 min.

Smaczne bułeczki - domowe bułki pełnoziarniste! Idealne na śniadanie, równie smaczne do wykorzystania na kolację i drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Bułki pełnoziarniste
Czas przygotowania:
20 min.

Fajny pomysł na kolacje :)
Bułki a'la zapiekanki
Czas przygotowania:
80 min.

Nie ma to jak domowe, chrupiące bułeczki.
Domowe bułki
Czas przygotowania:
30 min.

Smaczne danie na szybko, a przy tym syte, wystarcza za cały obiad lub danie kolacyjne
Wiejskie spaghetti
Czas przygotowania:
90 min.

Pyszne zdrowe bułki śniadaniowe
Bułki owsiane
Czas przygotowania:
120 min.

Miękkie, puszyste i delikatne bułeczki maślane.
Bułki maślane
Czas przygotowania:
60 min.

Chrupiące i pachnące bułki kajzerki. Przepis pochodzi z książki "Chleb" Tomasza Dekera