Bułki pełnoziarniste to świetny przepis do przygotowania domowego pieczywa. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub na lekką kolację. Bułki z mąki pełnoziarnistej to także okazja do przygotowania zdrowego wypieku. To dowód, że pieczywo nie musi być pracochłonne i trudne w wykonaniu. Wystarczy wykorzystać do zrobienia bułek świeże lub suszone drożdże. Taki wypiek jest źródłem błonnika, który pomaga utrzymać odpowiednią wagę. Oto przepis na bułki pełnoziarniste fit!
fot. iStock
Jak zrobić pyszne bułeczki pełnoziarniste? Na początku należy do 200 ml ciepłego mleka pokruszyć świeże drożdże, dodać cukier i łyżkę (15 g) mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie oba rodzaje mąki należy wymieszać z solą, sezamem i siemieniem lnianym. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Potem trzeba powoli wyrabiać ciasto dolewając olej rzepakowy. Ciasto na pełnoziarniste bułki powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto na bułki pełnoziarniste należy przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto na bułki pełnoziarniste należy szybko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Następnie porcję ciasta należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pełnoziarniste należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować łyżką mleka (10 ml) i posypać wymieszanymi ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.
Po tym czasie ciasto na bułki pełnoziarniste należy szybko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Następnie porcję ciasta należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pełnoziarniste należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować łyżką mleka (10 ml) i posypać wymieszanymi ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.
Porady
- Bułki pełnoziarniste wykonano z mąki pszennej pełnoziarnistej wymieszanej z mąką pszenną typ 650. Sprawdzą się też bułki z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jednak wtedy należy użyć większej ilości płynu np.: wody lub mleka.
Przepis na bułki pełnoziarniste to doskonały pomysł na to jak zrobić wyśmienite domowe bułeczki. Samo ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a smak trudno porównać do tych kupnych. Samodzielne upieczenie domowych pełnoziarnistych bułeczek to o wiele zdrowsza alternatywa pieczywa. Dzięki temu jesteśmy pewni co znajduje się w składzie naszego pieczywa, a także możemy dowolnie modyfikować nasz przepis. Takie bułki z mąki pełnoziarnistej doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolacje. Można również zabrać je do szkoły lub pracy, a także na piknik czy podróż. Najlepiej smakują, gdy są świeże. Bułki pełnoziarniste na drożdżach można podawać na wiele sposobów. Pasują do nich różnego rodzaju sery czy szynki, a także smarowidła, które również warto przygotować samodzielnie. Jednym z takich pomysłów jest przepis na pastę jajeczną lub pastę kanapkową z twarogu i wędzonej makreli. To połączenie z domowymi bułkami pełnoziarnistymi to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Oprócz domowych bułek pełnoziarnistych warto wypróbować też innych podobnych przepisów. Jednym z nich są bułeczki drożdżowe z dżemem. To pyszny wypiek, który doskonale smakuje na słodko. Bułki maślane to również warty uwagi przepis. Są one bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Skoro jesteśmy już przy słodkościach to nie można zapomnieć o słynnych brioszkach. Ten francuski wypiek to świetny dodatek do kawy. Nadzienie czekoladowo - orzechowe idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Jeśli jednak chcemy przygotować wytrawne danie, warto znać przepis na bułki do hamburgerów, które są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych kupnych, często hermetycznie pakowanych.
Komentarze