fot. iStock
4.03 (421)
Bułki pełnoziarniste to świetny przepis do przygotowania domowego pieczywa. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub na lekką kolację. Bułki z mąki pełnoziarnistej to także okazja do przygotowania zdrowego wypieku. To dowód, że pieczywo nie musi być pracochłonne i trudne w wykonaniu. Wystarczy wykorzystać do zrobienia bułek świeże lub suszone drożdże. Taki wypiek jest źródłem błonnika, który pomaga utrzymać odpowiednią wagę. Oto przepis na bułki pełnoziarniste fit!
mąka pełnoziarnista 400 g
mąka pszenna 100 g
mleko 210 ml
woda 100 ml
drożdże 20 g
cukier 10 g
sól 7 g
siemię lniane 35 g
sezam 35 g
olej rzepakowy 45 ml
słonecznik 20 g
pestki dyni 20 g
Jak zrobić pyszne bułeczki pełnoziarniste? Na początku należy do 200 ml ciepłego mleka pokruszyć świeże drożdże, dodać cukier i łyżkę (15 g) mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie oba rodzaje mąki należy wymieszać z solą, sezamem i siemieniem lnianym. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Potem trzeba powoli wyrabiać ciasto dolewając olej rzepakowy. Ciasto na pełnoziarniste bułki powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto na bułki pełnoziarniste należy przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę.
fot. iStock
Po tym czasie ciasto na bułki pełnoziarniste należy szybko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Następnie porcję ciasta należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pełnoziarniste należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować łyżką mleka (10 ml) i posypać wymieszanymi ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.
fot. iStock
Po tym czasie ciasto na bułki pełnoziarniste należy szybko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Następnie porcję ciasta należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pełnoziarniste należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować łyżką mleka (10 ml) i posypać wymieszanymi ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.
fot. iStock
Porady
- Bułki pełnoziarniste wykonano z mąki pszennej pełnoziarnistej wymieszanej z mąką pszenną typ 650. Sprawdzą się też bułki z mąki żytniej pełnoziarnistej. Jednak wtedy należy użyć większej ilości płynu np.: wody lub mleka.
Przepis na bułki pełnoziarniste to doskonały pomysł na to jak zrobić wyśmienite domowe bułeczki. Samo ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a smak trudno porównać do tych kupnych. Samodzielne upieczenie domowych pełnoziarnistych bułeczek to o wiele zdrowsza alternatywa pieczywa. Dzięki temu jesteśmy pewni co znajduje się w składzie naszego pieczywa, a także możemy dowolnie modyfikować nasz przepis. Takie bułki z mąki pełnoziarnistej doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolacje. Można również zabrać je do szkoły lub pracy, a także na piknik czy podróż. Najlepiej smakują, gdy są świeże. Bułki pełnoziarniste na drożdżach można podawać na wiele sposobów. Pasują do nich różnego rodzaju sery czy szynki, a także smarowidła, które również warto przygotować samodzielnie. Jednym z takich pomysłów jest przepis na pastę jajeczną lub pastę kanapkową z twarogu i wędzonej makreli. To połączenie z domowymi bułkami pełnoziarnistymi to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Oprócz domowych bułek pełnoziarnistych warto wypróbować też innych podobnych przepisów. Jednym z nich są bułeczki drożdżowe z dżemem. To pyszny wypiek, który doskonale smakuje na słodko. Bułki maślane to również warty uwagi przepis. Są one bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Skoro jesteśmy już przy słodkościach to nie można zapomnieć o słynnych brioszkach. Ten francuski wypiek to świetny dodatek do kawy. Nadzienie czekoladowo - orzechowe idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Jeśli jednak chcemy przygotować wytrawne danie, warto znać przepis na bułki do hamburgerów, które są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych kupnych, często hermetycznie pakowanych.