Bułki owsiane

Pyszne zdrowe bułki śniadaniowe

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 148 głosów)

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych (takich 1-minutowych)
  • - 2/3 szkl. brązowego cukru
  • - 1/4 kostki masła (pokrojonego na małe kawałki)
  • - 1 łyżka soli
  • - 2 i 1/2 szkl. wrzącej wody
  • - 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
  • - 1/2 szkl. ciepłej wody
  • - 5 i 1/2 - 6 szkl. mąki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W dużej misce wymieszać płatki owsiane , cukier , masło i sól. Zalać wrzącą wodą , wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na około 5 minut. Wymieszać z letnią "owsianką" i 2 szkl. mąki na gładką masę. Następnie dodać tyle pozostałej mąki , żeby powstało miękkie ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać , aż będzie gładkie i elastyczne (6-8 minut). Ciasto włożyć do naoliwionej miski , odwrócić , żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu , przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Wyrośnięte ciasto odgazować , wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i podzielić na 20 części. Z każdej z nich uformować kulkę i ułożyć na natłuszczonej blasze. Przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia , na około 45 minut. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-35 minut lub do momentu , aż bułeczki będą złoto-brązowe.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy