Zdjęcia i stylizacja: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
Ocena:
4.48
(155)
45 min.
dla 4 osób
Mięso z kaczki, a dokładniej z kaczych piersi, do burgera? To doskonały pomysł! Burger w takiej wersji pysznie smakuje z marynowaną czerwoną kapustą.
Składniki:
szklanka wody
1/2 szklanki octu spirytusowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczka soli
1/4 główki małej czerwonej kapusty
jabłko
5 dag suszonej żurawiny
60 dag piersi kaczej ze skórą
2 garście sałaty frisée (endywii)
pomidor fioletowy
cebula
2 łyżki masła
10 dag jeżyn
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
4 bułki pszenne z czarnuszką
Burger z kaczki z marynowaną czerwoną kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mieszamy i gotujemy wodę, ocet, cukier oraz sól, studzimy. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy głąb, resztę cienko szatkujemy.
Jabłko myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy kapustę, jabłka, żurawinę i ostudzoną marynatę, odstawiamy na 24 godz. Piersi mielemy razem ze skórką, wyrabiamy przez 5 min.
Mięso dzielimy na 4 równe części, formujemy burgery o średnicy trochę większej niż bułki. Sałatę myjemy, osuszamy. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę aż do zrumienienia, dokładamy jeżyny, smażymy na wolnym ogniu 5–7 min, na koniec mieszamy z musztardą, solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, kładziemy burgery, oprószamy solą i pieprzem, smażymy po 3–4 min z każdej strony, po czym odstawiamy na minutę, aby odciekły soki. Bułki przecinamy na połowy, przypiekamy na rozgrzanej patelni grillowej ok. minuty z każdej strony aż do zrumienienia.
Bułki smarujemy chutneyem z jeżyn, przekładamy sałatką z kapusty, usmażonym mięsem, sałatą, plasterkiem pomidora, składamy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.