Burger z kaczki z marynowaną czerwoną kapustą

Ocena:

4.48 (155)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Mięso z kaczki, a dokładniej z kaczych piersi, do burgera? To doskonały pomysł! Burger w takiej wersji pysznie smakuje z marynowaną czerwoną kapustą.

Składniki:

  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli
  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty
  • jabłko
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 60 dag piersi kaczej ze skórą
  • 2 garście sałaty frisée (endywii)
  • pomidor fioletowy
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag jeżyn
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 4 bułki pszenne z czarnuszką

Burger z kaczki z marynowaną czerwoną kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mieszamy i gotujemy wodę, ocet, cukier oraz sól, studzimy. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy głąb, resztę cienko szatkujemy.
  • Jabłko myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy kapustę, jabłka, żurawinę i ostudzoną marynatę, odstawiamy na 24 godz. Piersi mielemy razem ze skórką, wyrabiamy przez 5 min.
  • Mięso dzielimy na 4 równe części, formujemy burgery o średnicy trochę większej niż bułki. Sałatę myjemy, osuszamy. Pomidora myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę aż do zrumienienia, dokładamy jeżyny, smażymy na wolnym ogniu 5–7 min, na koniec mieszamy z musztardą, solą i pieprzem do smaku.
  • Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, kładziemy burgery, oprószamy solą i pieprzem, smażymy po 3–4 min z każdej strony, po czym odstawiamy na minutę, aby odciekły soki. Bułki przecinamy na połowy, przypiekamy na rozgrzanej patelni grillowej ok. minuty z każdej strony aż do zrumienienia.
  • Bułki smarujemy chutneyem z jeżyn, przekładamy sałatką z kapusty, usmażonym mięsem, sałatą, plasterkiem pomidora, składamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz przepis na: uniwersalne bułki hamburgerów

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

W roli sosu występuje tu chutney z cebuli, jeżyn oraz musztardy, idealnie współgrający z dodatkami: czerwoną kapustą, jabłkiem i suszoną żurawiną.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne