Budyń truskawkowy

Ocena:

4.43 (173)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Budyń truskawkowy to świetna propozycja na letni podwieczorek lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut, a smak gotowego deseru z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na wykorzystanie truskawek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • mleko  375 ml

  • truskawki  375 g

  • cukier  55 g

  • mąka ziemniaczana  2 łyżki stołowe

  • masło  1.5 łyżek stołowych

Budyń truskawkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Truskawki płuczemy i osuszamy. Usuwamy z nich szypułki, a następnie przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy 185 ml mleka 2%. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Drugą połowę mleka przelewamy do miski i łączmy z cukrem, żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. 

  • Krok 2:

    Budyń truskawkowy: Zawartość kielicha blendera przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy moc palnika. Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Cały czas gotując, mieszamy deser, aż do zgęstnienia. Dorzucamy do niego masło, mieszamy i odkładamy do wystudzenia. Gotowy budyń z truskawkami podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków.

Porady

  • Jeśli nie posiadacie blendera kielichowego, możecie przełożyć truskawki (oraz mleko) do wysokiego garnka i zmiksować je przy pomocy blendera ręcznego.
  • Jeśli chcecie nieco urozmaicić powyższy przepis, możecie przygotować pyszny budyń czekoladowy z truskawkami. Wystarczy dodać do mieszanki łyżkę jakościowego kakao. Gotowy deser można dodatkowo oblać aksamitną polewą z czekolady.
  • Budyń truskawkowy można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. 
  • Gotowy deser z budyniem i truskawkami polecamy podawać w towarzystwie świeżych owoców, pokrojonych na drobne kawałki oraz bitej śmietany. Można go także serwować w towarzystwie domowych lodów waniliowych lub czekoladowych. Równie dobrze smakuje po oblaniu sosem waniliowym czy karmelowym. Wierzch budyniu truskawkowego można też obsypać chrupkami jaglanymi lub posiekanymi na drobne kawałki, prażonymi orzechami.
  • Przechowywany w lodówce, deser z truskawkami i budyniem zachowa świeżość przez około 3–5 dni po przygotowaniu. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Budyń truskawkowy – wersja wegańska

Choć zwykle do przygotowania budyniu używa się mleka krowiego i żółtek, to deser ten można także zrobić w wersji pozbawionej składników pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy zastąpić mleko, jego roślinną alternatywą. Dobrze sprawdzi się w tym celu napój sojowy, ryżowy, owsiany czy migdałowy. Dodatek żółtek kurzych można pominąć. 

Smak wegańskiego budyniu z truskawkami można urozmaicić, dodając do niego pokruszoną na drobno czekoladę gorzką. Wierzch deseru polecamy udekorować bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego. Dobrze sprawdzą się w tym celu także prażone orzechy lub bakalie. Tak przygotowany budyń, można spokojnie serwować wszystkim weganom oraz osobom z nietolerancją laktozy.

Desery z truskawkami – inne propozycje

Sezon na krajowe truskawki nie trwa długo – są one dostępne jedynie od początku czerwca do około połowy lipca. Warto więc wykorzystać go w pełni! Choć oczywiście można zajadać się nimi na surowo, truskawki równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do wielu deserów. 

Drożdżówki, tarty, serniki, biszkopty – to tylko niektóre z wypieków, które świetnie komponują się ze smakiem świeżych truskawek. Można je także dodawać do drożdżowych placków, tortów bezowych, muffinek czy babeczek. Często podaje się je również jako dodatek do dań mącznych na słodko, takich jak chociażby pierogi, knedle, czy racuchy i naleśniki.

Na bazie truskawek można także zrobić pyszne koktajle i smoothies. Owoce te równie dobrze sprawdzą się jako składnik domowych lodów. Można je także dodawać do orzeźwiających lemoniad lub drinków. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne