Sos truskawkowy

Sos truskawkowy to pyszny i łatwy w przygotowaniu sos o szerokim zastosowaniu. Możemy wykorzystać go w formie polewy do naleśników, ryżu, gofrów, lodów, makaronu, klusek na parze i wielu innych propozycji. Sos truskawkowy można przygotować zarówno z mrożonych, jak i świeżych owoców. Poniżej, przepis na sos truskawkowy w zaledwie 10 minut. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Desery Sosy sos truskawkowy

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 169 głosów)


Kroki przygotowania:

  • truskawki 1.

    Sos truskawkowy zaczynamy od usunięcia szypułek z truskawek i ich dokładnego wymycia. Dalej owoce kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości i odmiany truskawki).


    Następnie truskawki umieszczamy w garnku i zasypujemy je cukrem białym i wanilinowym, po czym odstawiamy na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu truskawki stawiamy na palnik i podgrzewamy, dodając wyciśnięty sok z cytryny. Całość od czasu do czasu mieszamy, by owoce puściły jeszcze więcej soku. 
     

Porady

  • Sos truskawkowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek – jeśli wykorzystamy te drugie, to z uwagi na większą obecność wody, sos może być nieco rzadszy. 
  • Jeśli zależy nam na gęstym sosie truskawkowym, należy wydłużyć czas gotowania/smażenia owoców – im dłużej to robimy, tym sos będzie gęściejszy. 
  • Jeśli nasze truskawki na sos nie są zbyt słodkie, to możemy dodać więcej cukru. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. 
  • Sos truskawkowy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
     

Notka redakcyjna

Sos truskawkowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Naleśniki z sosem truskawkowym podbiją podniebienie każdego łasucha. Można serwować go również do gofrów, ryżu, słodkich pierogów, klusek na parze, makaronu i wielu innych dań. Alternatywą dla naszej propozycji jest sos truskawkowy ze śmietaną, który ma charakterystyczny, różowawy kolor. Świetnie sprawdzi się on do wszystkich potraw mącznych, czyli pyz, knedli, pierogów, kopytek, itp. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy