Wegański budyń jaglany z malinami

Prawie każdy z nas pamięta smak budyniu z dzieciństwa. Deser taki kojarzy się z beztroskim czasem i ciepłem domowego ogniska. Proponujemy domowej roboty budyń jaglany, który jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż gotowy produkt instant ze sklepu. Samodzielne przygotowanie pysznego budyniu nie musi być trudne ani czasochłonne – zwykle nie zajmuje więcej niż 30 minut. Warto poświęcić tyle czasu, aby otrzymać przekąskę wolną do sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Bazę budyniu stanowi kasza jaglana, która jest produktem bezglutenowym, bogatym w witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i niacynę), magnez, cynk, fosfor, miedź oraz błonnik pokarmowy.

dodany przez: marlenas

budynie

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 161 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kasza jaglana 1.

    Kaszę jaglaną gotujemy w mleku roślinnym np. kokosowym z dodatkiem wody. Banana obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy z kaszą jaglaną. Dodajemy syrop z agawy i ponownie blendujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać nieco przegotowanej wody. 

  • sos malinowy 2.

    Maliny wrzucamy do garnuszka z grubszym dnem. Jeżeli są bardzo kwaśne możemy je dosłodzić syropem z agawy lub łyżeczką cukru pudru. Gotujemy do pierwszych bąbelków. Budyń jaglany przekładamy do miseczek, dodajemy maliny. Świetnie sprawdzi się chrupiąca dekoracja np. podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe lub kawałki kokosa.

Ilość porcjii: 2

Porady

  • Aby przygotować pyszny i pożywny budyń z kaszy jaglanej, należy ugotować kaszę na dowolnym mleku, zarówno tradycyjnym, jak i roślinnym. Deser taki w wersji wegetariańskiej można przygotować m.in. z napoju migdałowego, kokosowego, owsianego, orkiszowego czy ryżowego.
  • W celu nadania budyniowi odpowiednio gęstej konsystencji sprawdzi się masło, lecz także banan czy awokado. Budyń jaglany świetnie smakuje również z dodatkiem owoców, najlepiej sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek, borówek, gruszek, śliwek czy brzoskwiń. Można go ozdobić kawałkami owoców – zarówno świeżych, jak i mrożonych – lub przygotować na ich bazie sok do budyniu.
  • Warty polecenia jest także domowy budyń z kaszy jaglanej w połączeniu z jabłkami oraz cynamonem. Deser taki doskonale rozgrzewa chłodną porą zimową lub jesienną. Jest zarazem cennym źródłem wielu witamin oraz antyoksydantów.
  • Jeszcze inna warta uwagi propozycja to waniliowy budyń jaglany. W celu nadania mu przyjemnego i wyrazistego aromatu najlepiej wykorzystać laskę wanilii zalaną alkoholem. Wanilia dobrze komponuje się ze smakiem śmietankowym, dlatego warto dodać do deseru nieco kremówki – alternatywnie można ją zastąpić gęstym jogurtem greckim.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić budyń jaglany?

Przygotowanie pysznego budyniu na deser czy podwieczorek nie jest niczym trudnym. Wystarczy ugotować kaszę na mleku po jej wcześniejszym opłukaniu w wodzie oraz namoczeniu na kilka godzin. Kaszę najlepiej gotować pod przykryciem na małym ogniu, aby zapobiec ryzyku jej przypalenia. Nie trzeba kaszy w międzyczasie mieszać. Powinna być wystarczająco miękka po około 15 minutach, kiedy zdąży już wchłonąć całe mleko. W razie potrzeby można dolać w międzyczasie nieco płynu. Ugotowaną kaszę jaglaną trzeba zmiksować na gładki mus razem z mlekiem oraz dodatkami – np. orzechami, masłem, cynamonem, awokado, śmietaną czy jogurtem. Do słodzenia można użyć nie tylko cukru, lecz także jego zdrowszych zamienników, np. suszonych daktyli, rodzynek, ksylitolu, syropu z agawy czy erytrytolu. Dodają one słodkości, a są znacznie mniej kaloryczne. Budyń z kaszy jaglanej po zmiksowaniu powinien uzyskać gładką i aksamitną konsystencję. Jeśli budyń wyjdzie zbyt gęsty, wtedy warto dolać do niego nieco mleka i ponownie zmiksować za pomocą blendera. W celu natomiast uzyskania bardziej gęstego budyniu, można dodać masło lub zagęścić za pomocą mąki. Może zdarzyć się sytuacja, że na powierzchni budyniu po jego ugotowaniu pojawią się grudki. Aby tego uniknąć, należy cały czas mieszać budyń jaglany od momentu powstania charakterystycznych bąbli. Ważne jest również, aby kaszę jaglaną włożyć do gorącego, lecz nie już gotującego się mleka. Kiedy budyń zgęstnieje, wtedy można przełożyć go do salaterek i ozdobić ulubionymi owocami, bakaliami czy innymi smacznymi dodatkami.

Budyń z kaszy jaglanej dla dzieci

Budyń jaglany smakuje zwłaszcza dzieciom, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowany. Warto zadbać zwłaszcza o to, aby był wystarczająco słodki. W celu nadania mu słodkości nie trzeba używać białego cukru, który zwiększa u najmłodszych ryzyko próchnicy i nadwagi. Można go z powodzeniem zastąpić daktylami, miodem, ksylitolem czy erytrytolem. Dzieci uwielbiają zwłaszcza budyń czekoladowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować go na bazie kaszy jaglanej. Najłatwiej zetrzeć mleczną lub gorzką czekoladę na tarce. Można również przygotować zdrowszą wersję czekoladowego budyniu jaglanego, zastępując czekoladę karobem lub kakao. Budyń z kaszy jaglanej sprawdzi się na śniadanie, deser i podwieczorek dla dziecka, a także na specjalne okazje, np. Dzień Dziecka, urodziny, imieniny czy zakończenie roku szkolnego. Warto sprawić swojej pociesze odrobinę przyjemności i zrobić dla niej samodzielnie słodki budyń jaglany z czekoladą lub owocami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy