Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami to świetna propozycja na słodkie śniadanie, lunch lub kolację. Połączenie wyrośniętego ciasta drożdżowego, świeżych owoców i cukru pudru z pewnościom zasmakuje wszystkim domownikom. Są nie tylko pyszne, ale i pożywne! Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

racuchy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Racuchy z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na placki z truskawkami: W dużej misce łączmy mąkę, mleko, jajko, drożdże i cukier. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym odkładamy do wyrośnięcia na około 20–25 minut. W tym czasie płuczemy i osuszamy truskawki. Usuwamy z nich szypułki i kroimy na ćwiartki. Pokrojone owoce dodajemy do ciasta, całość mieszamy.

  • 2.

    Racuchy z truskawkami: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Placki smażymy partiami, przez około 3 minuty, z każdej ze stron. Gdy równomiernie się zarumienią, przekładamy je na talerz. Podajemy z cukrem pudrem lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Racuchy truskawkowe można także podawać w towarzystwie śmietanki 36% i własnoręcznie przygotowanego musu owocowego. By go przygotować, wystarczy rozgnieść truskawki przy pomocy widelca. Następnie należy zagotować je w rondelku, aż do zgęstnienia. Opcjonalnie można dodać do musu niewielką ilość cukru wanilinowego. 
  • Jeśli nie macie dostępu do świeżych owoców, możecie usmażyć racuchy z truskawkami mrożonymi. W takim przypadku, należy jednak pamiętać, by dobrze rozmrozić owoce, przed dodaniem ich do ciasta.
  • Przepis na racuchy z truskawkami można modyfikować na wiele sposobów. Placki równie dobrze smakują na bazie jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy zsiadłego mleka. Masę można także wzbogacić o dodatek ekstraktu waniliowego, płatków czekoladowych lub wiórek kokosowych. Do ciasta można też dorzucić inne owoce – polecamy spróbować racuchów z jabłkami i truskawkami. Są pyszne!
  • Jeśli przygotujecie zbyt dużą ilość racuchów z truskawkami, ich nadmiar możecie zamrozić. By uniknąć ich sklejenia, polecamy oddzielić je od siebie papierem pergaminowym. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez około dwa miesiące.
  • Jeżeli nie przepadacie za smażonymi daniami, możecie zrobić dietetyczne placki z truskawkami z piekarnika. Po około 15–20 minutach w 180C racuszki będą gotowe.
  • Do racuszków z truskawkami można dodać zarówno świeże, jak i suche drożdże. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżego produktu.

Notka redakcyjna

Jak zrobić idealne racuchy z truskawkami? 

Wyrośnięte, rumiane, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku – takie właśnie są racuchy drożdżowe z truskawkami. Ich przygotowanie nie przysporzy wam wielu trudności. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, by placuszki wyszły wprost idealnie. 

Do smażenia placków z truskawkami polecamy używać oleju rzepakowego, kokosowego lub słonecznikowego. Ciasto należy nakładać partiami, najlepiej przy pomocy głębokiej łyżki lub chochelki. Po przełożeniu części racuszków na talerz, patelnię można delikatnie przetrzeć ręcznikiem kuchennym. By uniknąć przypalenia, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu.

Jeśli chcecie zrobić szybkie placki z truskawkami, ale nie macie drożdży, możecie ubić jajka na pianę. Dzięki temu gotowe racuchy będą równie puszyste, co ich tradycyjna wersja. Z kolei jeśli chcecie by były one bardziej chrupiące, możecie usmażyć je na głębokim tłuszczu. Przed podaniem, polecamy jednak odsączyć je z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika kuchennego.

Racuszki z truskawkami – inne wersje przygotowania

Drożdżowe racuchy z truskawkami można także przyrządzić w wersji bezglutenowej – smakują równie dobrze! Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (200 g) i kukurydzianej (200 g).  Można również dodać do ciasta gotowy mix do naleśników, oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa.

A co, jeśli jesteście na diecie wegańskiej? Żaden problem! By zrobić wegańskie racuszki z truskawkami, należy zastąpić mleko krowie jego roślinnym zamiennikiem. Szczególnie dobrze sprawdzi się w tym celu napój sojowy, ryżowy lub migdałowy. Zamiast jajka, do ciasta można dodać zmielone siemię lniane, banana, czy też mus z jabłka. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy