Budyń karobowy

Budyń karobowy to słodka alternatywa dla budyniu czekoladowego. Karob jest naturalnie słodki, słodszy niż kakao i czekolada - przygotujcie z nim budyń, będzie pysznie!

budynie

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 178 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Na początku w rondelku należy powoli zagotować połowę mleka z masłem i miodem. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i karobem. Składniki należy wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać trzepaczką albo rózgą. Ważne, aby budyń stał się gładki, błyszczący i gęsty. Następnie należy mieszać jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia.
  • iStock-platki-kokosowe (2)2.Na koniec domowy budyń przelewamy do pucharków. Budyń domowy z karobem można przed podaniem posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami albo udekorować plasterkami bananów, wiśniami w syropie, a nawet bitą śmietaną. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017.

Porady

Zobacz przepis na: budyń jaglany

Budyń karobowy warto przygotować w garnku o grubym, nieprzywierającym dnie. Wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przypali. Do mieszania warto używać szpatułki silikonowej, która pomoże dokładnie wymieszać masę. Gdy wybierzemy atrakcyjne wizualnie pucharki lub miseczki, wtedy domowy budyń będzie wyglądał wyjątkowo apetycznie.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 15 min.
Coś na podwieczorek...

BOżENA14245

Budyń