Budyń karobowy

Ocena:

4.51 (182)

  • 15 min.
  • dla 2 osób

Budyń karobowy to słodka alternatywa dla budyniu czekoladowego. Karob jest naturalnie słodki, słodszy niż kakao i czekolada - przygotujcie z nim budyń, będzie pysznie!

Składniki:

  • masło  1 łyżeczka

  • mleko  0.5 l

  • żółtko  2 szt.

  • miód  1 łyżeczka

  • mąka ziemniaczana  3 łyżki stołowe

  • karob  4 łyżki stołowe

  • przyprawa do piernika  1 łyżeczka

Budyń karobowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na początku w rondelku należy powoli zagotować połowę mleka z masłem i miodem. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i karobem. Składniki należy wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać trzepaczką albo rózgą. Ważne, aby budyń stał się gładki, błyszczący i gęsty. Następnie należy mieszać jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia. zoltka-jajka-fot.iStock (1)
  • Krok 2: Na koniec domowy budyń przelewamy do pucharków. Budyń domowy z karobem można przed podaniem posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami albo udekorować plasterkami bananów, wiśniami w syropie, a nawet bitą śmietaną. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017. iStock-platki-kokosowe (2)

Porady

Zobacz przepis na: budyń jaglany

Budyń karobowy warto przygotować w garnku o grubym, nieprzywierającym dnie. Wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przypali. Do mieszania warto używać szpatułki silikonowej, która pomoże dokładnie wymieszać masę. Gdy wybierzemy atrakcyjne wizualnie pucharki lub miseczki, wtedy domowy budyń będzie wyglądał wyjątkowo apetycznie.

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne