GettyImages
5 (1)
Sos karmelowy powstaje na bazie śmietanki, skarmelizowanego cukru oraz masła. Jest dość gęsty, ale wciąż płynny i niezwykle kremowy, odznacza się bardzo słodkim, maślanym smakiem. To wyjątkowo fantastyczny dodatek do ciast, naleśników, deserów lodowych, a nawet kawy. Podpowiadamy, jak zrobić sos karmelowy.
masło 60 g
śmietanka 100 ml
cukier 100 g
Karmelizacja: cukier przekładamy do garnka z podwójnym dnem. Podgrzewamy go na średnim ogniu tak długo, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Następnie zmniejszamy moc palnika.
Sos karmelowy: do garnka z rozpuszczonym cukrem wrzucamy masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego śmietankę. Łączymy składniki ze sobą, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
Podanie: gotowy sos karmelowy możemy od razu użyć do dekoracji ciast, naleśników, czy lodów.
Porady
- Sos karmelowy możemy wzbogacić w niewielką ilość soli. Jest to świetny pomysł dla wszystkich fanów słodko–słonych smaków.
- Podczas karmelizacji cukru, pamiętajmy, żeby go nie mieszać. W przeciwnym razie wydłużymy czas gotowania, a w najgorszym wypadku utworzą się grudki.
- Nasz sos możemy z łatwością przygotować na patelni o grubym dnie. Do mieszania warto użyć drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki.
- Jeśli obawiamy się, że cukier spali się podczas podgrzewania, polecamy dodać niewielką ilość wody. W takiej sytuacji składniki należy na początku wymieszać, a następnie pozostawić w garnku, aż do uzyskania bursztynowego karmelu.
- Zamiast masła oraz śmietanki możemy z powodzeniem użyć mleka oraz wody. Składniki te łączymy na początku z cukrem. Następnie podgrzewamy wszystko na niskim ogniu. Sos karmelowy na mleku odznacza się płynną konsystencją oraz delikatnym smakiem. Świetnie sprawdzi się nie tylko do ciast i deserów, ale również do kawy.