Babka majonezowa

Ocena:

4.37 (161)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Babka majonezowa to pyszna wariacja na temat klasycznego wielkanocnego wypieku. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo wilgotne i puszyste. Choć z takim nietypowym składnikiem może na początku wydawać się dziwna, zdecydowanie warto jej spróbować. Zobaczcie przepis na babkę majonezową, przekonacie się sami, jak łatwo można ją zrobić! 

Składniki:

  • mąka pszenna  80 g

  • mąka ziemniaczana  90 g

  • cukier  150 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • majonez  120 g

  • jajka  4 szt.

  • masło  10 g

  • bułka tarta  20 g

  • cukier puder  20 g

Babka majonezowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i majonez wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy przyrządzać ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, grzałki góra-dół. Foremkę na babkę o średnicy 23 cm smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą. 

  • Krok 2:

    Ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy majonez i dalej miksujemy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: przygotowaną wcześniej formę wypełniamy ciastem. Wkładamy ją do piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy babka majonezowa jest gotowa. Jeśli jest suchy, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto jeszcze przez 10 minut w cieple. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. 

  • Krok 4:

    Podanie: babkę wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem przez sitko.   

Porady

  • Majonez jako składnik ciasta może niektórych zaskoczyć, ale zastępuje on po prostu tłuszcz, czyli olej lub masło. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny. Sporo zależy jednak od jakości użytego przez nas produktu. Nie warto na nim przesadnie oszczędzać, bo w efekcie możemy niechcący zepsuć własną pracę. Aby mieć pewność, że babka się uda, najlepiej dodać do niej własnoręcznie przygotowany domowy majonez
  • Ciasto możemy wzbogacić rodzynkami lub orzechami. Babka majonezowa z bakaliami na pewno spodoba się wszystkim fanom keksa i podobnych, świątecznych wypieków 
  • Jeśli nie mamy foremki z kominem do babki, możemy równie dobrze upiec ciasto majonezowe w keksówce. Nie będzie ono już wyglądało jak tradycyjny wypiek, ale będzie smakować tak samo.  
  • Babka majonezowa może z powodzeniem zastąpić klasyczny wypiek, który zdobi wielkanocny stół. To pomysł na szybkie ciasto. Zajmuje o wiele mniej czasu niż babka drożdżowa.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babka majonezowa – przepis na polewę 

W naszym przepisie polecamy posypanie gotowego ciasta cukrem pudrem. Możemy jednak pokusić się o użycie polewy, takiej jak: 

  • szybki lukier  z cukru pudru – słodki puch wystarczy połączyć z wodą lub sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, perłowej polewy. Możemy także użyć soku z innych owoców cytrusowych, na przykład pomarańczy lub grejpfruta. Babka z majonezu uzyska dzięki temu niepowtarzalny aromat. 
  • polewa kakaowa – robimy ją z masła, kakao, cukru i wody lub mleka. To dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy w domu czekolady.  
  • polewa czekoladowa (ganache) – gorącą śmietanę kremówkę łączymy z pokruszoną czekoladą i mieszamy do uzyskania aksamitnego kremu. Możemy użyć czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej. Do dekoracji babki na Wielkanoc najbardziej odpowiednia wydaje się być ta ostatnia. 
  • lukier królewski – przyrządza się go z puszystych białek i cukru pudru. Możemy do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy. Jest niezwykle kremową, śnieżnobiałą polewą, idealną do dekorowania ciasta drożdżowego, biszkoptowego lub piaskowego.  

Babka majonezowa z kakao i inne wypieki 

Przepis na babkę majonezową powinien zagościć w naszych notatnikach kuchennych, ale nie jest to jedyny wypiek, który sprawdzi się jako wielkanocny deser. Oto kilka innych propozycji, które pięknie ozdobią świąteczny stół: 

  • babka cytrynowa – to jeden z najbardziej klasycznych wypieków na święta i nie tylko. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego puszysta i wilgotna. Dodatek soku i skórki z cytryny sprawia, że jest deserem idealnym na ciepłe, wiosenne popołudnie. 
  • wilgotna babka majonezowa z kakao – kolejna wariacja na temat składnika, który kojarzy nam się głównie z kanapkami i sałatką jarzynową. Coś dla fanów czekoladowych wypieków. 
  • kulicz – tradycyjna, drożdżowa, rosyjska babka wielkanocna. Jest wypełniona bakaliami namoczonymi w rumie i oblana gęstym lukrem królewskim. Fantastycznie smakuje i pięknie się prezentuje. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne