Babka majonezowa

Marmurkowa babka majonezowa to pyszna wariacja na temat klasycznej babki wielkanocnej. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto staje wyjątkowo wilgotne i puszyste. Choć przepis na babkę majonezową może na początku wydawać się dziwny, zdecydowanie warto go wypróbować. Zobaczcie jak łatwo ją zrobić!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babki babka wielkanocna

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 161 głosów)


Babka majonezowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mikser jajka mąka 1.

    Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy majonez i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jednolite, gładkie ciasto. Teraz ciasto przelewamy do dwóch misek, dzieląc je na równe części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy. 

  • Babka marmmurkowa 2.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki dokładnie natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą. Następnie wypełniamy ją ciastem, wlewając obie masy na przemian.  Ciasto pieczemy około 40-45 minut, aż do suchego patyczka. 

  • Babka marmurkowa 3.

    Upieczoną babkę zostawiamy jeszcze na chwilę w wyłączonym piekarniku i wyciągamy po około po 20 minutach. Następnie wyjmujemy z ją formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotową babkę możemy posypać cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową lub lukrem.

Porady

Babka majonezowa

Babka majonezowa stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego ciasta, pieczonego od czasu do czasu w każdym domu z okazji świąt czy weekendu. Przygotujemy ją niemal błyskawicznie, a jej niekwestionowane walory smakowe i wizualne każdemu poprawią humor.

Wilgotna babka majonezowa jest wypiekiem, który w pierwszej chwili ma prawo budzić w nas niejaką nieufność. Serwowanie majonezu na deser może się bowiem początkowo wydawać pomysłem wątpliwym, a przynajmniej bardzo nieoczywistym. Tymczasem osoby, które zdążyły już wypróbować przepis na babkę majonezową, najczęściej rozpływają się nad jej smakiem i aromatem. Ciasto przygotowane zgodnie z zaproponowaną recepturą będzie nie tylko smaczne, ale również bardziej puszyste i delikatne niż klasyczna babka kakaowa.

Oczywiście, sporo zależy od jakości użytego przez nas majonezu. Akurat w przypadku deseru na pewno nie warto na nim przesadnie oszczędzać, bo w efekcie możemy niechcący zepsuć własną pracę. Aby mieć pewność, że babka się uda, najlepiej dodać do niej własnoręcznie przygotowany domowy majonez!

Najlepsza babka z majonezem

Babka wielkanocna z majonezu to bardzo dobry pomysł, pod warunkiem, że już wcześniej podjęliśmy próbę przetestowania jej w zaciszu własnej kuchni. Pierwsze podejście - podobnie jak w każdej innej dziedzinie - wymaga bowiem nieco większego nakładu czasu i środków. Nie oznacza to bynajmniej, że szybka babka majonezowa sprawia więcej kłopotu niż inne ciasta. Wręcz przeciwnie - jej przygotowanie zajmie nam ok. 70 minut (wliczając w to już 35-minutowe pieczenie).

Jak zrobić babkę z majonezem?

Poszczególne kroki wyglądają w zasadzie tak samo, jak w wypadku klasycznej babki piaskowej. Wystarczy po prostu połączyć z sobą we właściwych proporcjach kilka składników: jajka, mąkę czy cukier. Największą atrakcją będzie zaś niewątpliwie majonez, którego powinniśmy zakupić ok. 100 - 150g. Gotowe ciasto warto po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo oblać polewą kakaową. Niektórzy wybierają do tego celu także sporządzony własnoręcznie lukier cytrynowy.

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy