Lukier do pierników

Ocena:

4.46 (203)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Lukier do pierników, zwany też królewskim (royal icing) to dodatek, którego nie może zabraknąć przy dekorowaniu świątecznych ciasteczek. Dzięki niemu możemy uzyskać fantazyjne wzorki na naszych wypiekach. Jeśli chcemy, by masa lukrowa była biała, to oprócz białek możemy dodać do niej odrobinę mleka lub słodkiej śmietanki. Natomiast, jeśli zależy nam na innym kolorze to możemy wykorzystać barwnik spożywczy, gotowy lub naturalny. Poniżej podajemy szybki, prosty i przede wszystkim niezawodny przepis na lukier królewski.

Składniki:

  • białka  1 szt.

  • cukier puder  250 g

Lukier do pierników - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: oddzielamy białka od żółtek (możemy z nich zrobić kogel-mogel). Należy uważać, żeby z białkami nie wpadły nam drobiny żółtek, inaczej lukier może nie wyjść odpowiednio gładki i twardy.

  • Krok 2:

    Białka: ubijamy je na małych obrotach przez niecałą minutę. Następnie zwiększamy obroty na średnie, miksujemy aż powstanie gęsta piana, ale nie na sztywno.

  • Krok 3:

    Białka z cukrem: wsypujemy do nich cały cukier puder. Ubijamy na niskich lub średnich obrotach, przez około 20 minut. Opcjonalnie możemy dodać pod koniec odrobinę soku z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej i sztywnej masy.

  • Krok 4:

    Ozdabianie pierników: zwijamy pergamin w "tutkę" napełniamy łyżeczką. Lukier do pierników wyciskamy bezpośrednio na ciastka.

Porady

  • Jak zrobić lukier? Przepisów jest kilka, u nas powstaje z białek jajka ucieranych z cukrem pudrem. Ale można przygotować szybki lukier do pierników bez białka, z dodatkiem soku cytryny lub z pomarańczy. Wystarczy wymieszać z cukrem pudrem – w tej wersji będzie miał bardziej wyrazisty, kwaskowaty smak. W wersji wegańskiej oczywiście przygotowujemy lukier bez produktów odzwierzęcych.
  • Domowy lukier do pierników powinien mieć gęstą i jednolitą konsystencję. Jeśli chcemy, by miał przezroczystą barwę, to zamiast białek, powinniśmy dodać do niego sok z cytryny bądź wodę.
  • Biały lukier do pierników to właśnie ten z białek. Zamiast nich możemy wykorzystać mleko bądź słodką śmietankę – uzyskamy ten sam efekt.
  • Zbyt rzadki lukier na pierniczki po prostu z nich spłynie – w razie potrzeby można go zagęścić, dodając więcej cukru pudru. Trzeba też pamiętać, że nakładamy go na dobrze wystudzone wypieki.
  • Lukier do pierniczków możemy przygotować na bazie domowego cukru pudru. Przygotowuje się go niezwykle ławo – wystarczy zmielić zwykły cukier za pomocą robota kuchennego.
  • Lukier do pierników z białek można przechowywać w lodówce przez 3 dni w zamkniętym pojemniku. Przed użyciem trzeba go jeszcze raz dokładnie wymieszać – wystarczy łyżką.
  • Lukier królewski można wykorzystać również do ciast drożdżowych, makowców i do sernika krakowskiego.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lukier do pierników bez cukru

Nie da się ukryć, że tradycyjny lukier do pierników, jest bardzo kalorycznym dodatkiem do deserów, w tym m.in. do pierniczków. Jego głównym składnikiem jest cukier, który w 100 g ma aż 400 kcal. Dlatego też powstały jego nieco zdrowsze alternatywy, które z powodzeniem możemy wykorzystać przy przygotowaniu deseru dla dzieci.

Świetnym pomysłem jest przygotowanie lukru na bazie: oleju kokosowego, mleka i miodu – wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie roztopić w kąpieli wodnej tak, by tłuszcz (tj. olej kokosowy) całkowicie się roztopił. Dodatkowo możemy dodać też drobno zmielone wiórki kokosowe bądź kilka kropel olejku aromatyzującego.

Najprostszy lukier do pierników bez cukru zrobimy, używając ksylitolu lub erytrolu. W wersji zmielonej na puder są dość trudno dostępne. Ale bez problemu możemy samodzielnie zmielić go w domu. A potem wystarczy dodać jedynie sok z cytryny.

 

Kolorowy lukier do pierników – z naturalnymi barwnikami

Świetnym sposobem na udekorowanie pierniczków na święta jest wykorzystanie kolorowego lukru. Żeby zabarwić lukier na pożądaną barwę można wykorzystać barwnik spożywczy. Jednak gotowe produkty często mają „chemiczny” skład i nie są zbyt zdrowe (niepolecane zwłaszcza dla dzieci i przy alergiach pokarmowych). Znacznie lepszy pomysłem jest wykorzystanie naturalnych barwników do lukru:

  • czerwony – uzyskamy za sprawą soku wiśniowego, porzeczkowego bądź soku z pomidorów lub z buraka,
  • żółty – zrobimy z kurkumą (sprawdza się on świetnie do babki wielkanocnej).
  • zielony – możemy stworzyć, dodając do niego starte awokado, liście szpinaku bądź jarmużu, a także groszek cukrowy,
  • różowy – możemy uzyskać, dzięki dodaniu do niego soku malinowego,
  • pomarańczowy – to prosta sprawa, wystarczy dodać do niego odrobię soku pomarańczowego,
  • niebieski – zrobimy za sprawą soku z jagód.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne