Krem czekoladowy ganache

Krem czekoladowy ganache ma bardzo szerokie zastosowanie. Zrobimy  go tylko z dwóch składników: czekolady i śmietanki. Możemy dodać go do: tortów, ciast, muffinek, deserów, naleśników czy gofrów itp. Krem czekoladowy ganache to bardzo bogata, aksamitna i intensywnie czekoladowa masa, doskonale utrzymująca swój kształt. I co bardzo ważne, jest banalnie prosty do przygotowania.

 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

krem czekoladowy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie na parze

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Krem czekoladowy ganache - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie czekolady: łamiemy ją, przekładamy do żaroodpornej miski (np. metalowej lub plastikowej) dodajemy śmietankę. 

  • 2.

    Rozpuszczenie czekolady: garnek z wodą, o mniejszej średnicy niż miska stawiamy na ogniu. Na nim kładziemy miskę i na małym ogniu rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia.

  • 3.

    Studzenie: gorący krem czekoladowy ganache studzimy w temperaturze pokojowej. Gdy jest już chłodny, w zależności od potrzeby, możemy go przełożyć do lodówki, żeby mocniej stężał. 

Porady

  • Krem czekoladowy ganache możemy przygotować z czekolady: gorzkiej, mlecznej, białej.
  • Czekoladę możemy rozpuścić w mikrofalówce. Łamiemy ją, przekładamy wraz ze śmietanką do miski. Mikrofalówkę ustawiamy na najmniejsze grzanie i co 20-30 sek. sos mieszamy.
  • Jeżeli chcemy użyć go jako polewę, wystarczy go ostudzić i gdy zacznie gęstnieć jest gotowy do użycia.
  • Warto pamiętać, że w zależności od rodzaju użytej czekolady proporcje śmietanki będą zupełnie inne. Im mniej miazgi kakaowej w czekoladzie, tym mniej musimy dodać śmietanki. Tu musimy zdać się na intuicję.
  • W przypadku czekolady białej ilość dodanej śmietanki będzie minimalna, gdyż czekolada ta nie zawiera w ogóle miazgi kakaowej. Czekolada biała rozpuszcza się szybko, ale ganache tężeje wolniej.
  • Wybierając śmietankę do ganache należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Krem czekoladowy przygotowuje się na śmietance 30% lub 36%. Im więcej tłuszczu, tym bardziej kremowy ganache.
  • Schłodzony krem w lodówce możemy ubić wraz ze śmietanką, mascarpone na krem. I użyć go, np. do ozdobienia ciasta, tortu.
  • Dzięki dodaniu do ciepłego kremu ganache masła (100 g na powyższe proporcje) uzyskamy krem o konsystencji pasty, idealny do nadziewania, przekładania, dekorowania i tynkowania.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy