Babka wielkanocna to nieodłączny element tych świąt. Ozdobiona lukrem i migdałami, pachnąca cytrynową skórką to idealny deser dla całej rodziny. Ten wyjątkowy wypiek może mieć różny kształt i ciekawe dekoracje, dzięki czemu stanowią prawdziwą ozdobę stołu. Wbrew pozorom przepis jest prosty, a dodatek drożdży sprawia, że zawsze pięknie wyrośnie – podajemy sprawdzoną recepturę.
Babka wielkanocna / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.4 z 168 głosów)
Babka wielkanocna – przepis: rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy. Migdały siekamy, ale niezbyt drobno. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Robimy dołek. Drożdże kruszymy, rozprowadzamy mlekiem, wlewamy w zagłębienie w mące i pozostawiamy na 15 min. Masło topimy na wolnym ogniu, studzimy. Letnie masło, jajko, żółtka, startą skórkę cytrynową, rodzynki i migdały dodajemy do mąki, wszystko dokładnie wyrabiamy.
Pieczenie babki wielkanocnej: formę na babkę natłuszczamy, nakładamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2–3 godz. W tym czasie ciasto za bardzo nie wyrośnie, stanie się to dopiero w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Pieczemy babę ok. 1 godz. Po upieczeniu jeszcze na chwilę pozostawiamy w formie, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.
Porady
- Babka wielkanocna wilgotna powstanie, dzięki dodatkowi masła. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy, jeśli zetrzemy całą cytrynę – cytrusowy smak będzie mocno wyczuwalny.
- Drożdże świeże w babce wielkanocnej można zastąpić suchymi, jednak ciasto będzie nieco bardziej kruche, ale wyrośnie w podobny sposób.
- Wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową, a ponieważ przygotowujemy ciasto drożdżowe to również pomieszczenie, w którym będziemy ją robić powinno być nagrzane, bez przeciągów.
- W prosty sposób możemy również zrobić babkę dwukolorową piaskową (bez drożdży), wystarczy podzielić ciasto na dwie porcje i do jednej z nich dodać barwnik, np. kakao lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. A potem nakładamy masę naprzemiennie po dwie łyżki.
- Naszej babce wielkanocnej kształt nadaje forma do pieczenia, warto zaopatrzyć się taką z nietypowym wzorem, dzięki ciasto będzie prawdziwą ozdobą stołu.
Babka wielkanocna w dawnych czasach była symbolem umiejętności pani domu. Im większa i bardziej okazała, tym lepiej świadczyło to o gospodyni. Dlatego właśnie bardzo dbano o te wypieki. Podczas wyrastania ciasta na babki wielkanocne, domownicy musieli chodzić na palcach i rozmawiać przyciszonymi głosami.
Babka wielkanocna może zostać udekorowana na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim, sama forma do pieczenia może sprawić, że jej kształt będzie bardzo efektowny. Warto po włożeniu ciasta do formy, kilka razy stuknąć nią o blat, żeby usunąć zbędne powietrze. Dzięki temu ciasto dokładnie wypełni wszystkie zagłębienia i babka wielkanocna będzie miała idealny kształt.
Babkę wielkanocną możemy też polać na przykład polewą czekoladową czy owocową. Oczywiście klasyczną propozycją jest obsypanie jej cukrem pudrem. Równie popularnym dodatkiem do babki jest lukier. Przyrządza się go bardzo łatwo. Wystarczy cukier puder rozrobić z wodą. Chodzi nam o uzyskanie lejącej konsystencji, nie za rzadkiej i niezbyt gęstej. Lukier można przygotować także na bazie soku cytrynowego lub pomarańczowego – uzyskamy wtedy orzeźwiający smak.
Oprócz dekoracji na wierzchu babki, możemy też urozmaicać jej smak przez różnego rodzaju dodatki. Przykładowo, do ciasta możemy dodać rodzynki, posiekane orzechy lub kawałki czekolady. Sprawdzą się też suszone owoce, na przykład żurawina.
Będzie też pyszna w wersji z cynamonem lub skórką z pomarańczy. Przepis na babkę wielkanocną można modyfikować piekąc ją zamiast w jednej dużej formie, w kilku mniejszych. Powstaną wtedy urocze małe babeczki, idealne na przykład do koszyczka wielkanocnego.
Komentarze