REKLAMA

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna to nieodłączny element świątecznego stołu. Przepis na babkę wielkanocną może wydawać się skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Co ważne, babki wielkanocne mogą mieć różny kształt i ciekawe dekoracje, dzięki czemu stanowią prawdziwą ozdobę stołu. Babka wielkanocna z lukrem i migdałami, pachnąca cytrynową skórką to idealny świąteczny deser dla całej rodziny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babka wielkanocna

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.4 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • babka wielkanocna (1) 1. Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy. Migdały niezbyt drobno siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Robimy dołek. Drożdże kruszymy, rozprowadzamy mlekiem, wlewamy w zagłębienie w mące i pozostawiamy na 15 min. Masło topimy na wolnym ogniu, studzimy. Letnie masło, jajko, żółtka, skórkę cytrynową, rodzynki i migdały dodajemy do mąki, wszystko dokładnie wyrabiamy.
  • babka wielkanocna (2) 2. Formę na babkę natłuszczamy, nakładamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2–3 godz. W tym czasie ciasto za bardzo nie wyrośnie, stanie się to dopiero w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Pieczemy babę ok. 1 godz. Po upieczeniu jeszcze na chwilę pozostawiamy w formie, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

Porady

W przepisie "Babka wielkanocna" wykorzystujemy:

  • cukier waniliowy - jedną torebkę
  • drożdże - świeże
  • mleko - lekko ciepłe
  • skórkę z cytryny - najlepiej z ekologicznych upraw
  • dodatkowy tłuszcz, np. masło do nasmarowania formy

 

Notka redakcyjna

Przepis na babkę wielkanocną zakłada, że pozwolimy ciastu odpowiednio wyrosnąć. Ciasto drożdżowe na babę wymaga cierpliwości i ciepła. Nie lubi pośpiechu, przeciągów i chłodu. Warto ustawić miskę z ciastem do wyrastania w ciepłym miejscu, na przykład koło piekarnika. 

Babka wielkanocna - przepis na lukier

Babka wielkanocna może zostać udekorowana na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim, sama forma na babkę może sprawić, że jej kształt będzie bardzo efektowny. Warto po włożeniu ciasta do formy, kilka razy stuknąć formą o blat, żeby usunąć zbędne powietrze. Dzięki temu ciasta dokładnie wypełni wszystkie zagłębienia i babka wielkanocna będzie miała idealny kształt.

Babkę wielkanocną możemy też polać na przykład polewą czekoladową czy owocową. Chyba jednak najpopularniejszym dodatkiem do babki będzie lukier. Lukier bardzo łatwo przygotować. Wystarczy cukier puder rozrobić z wodą. Chodzi nam o uzyskanie lejącej konsystencji, nie za rzadkiej i niezbyt gęstej. Lukier można przygotować także na bazie soku cytrynowego lub pomarańczowego - uzyskamy wtedy orzeźwiający, pyszny lukier. 

Babka wielkanocna w dawnych czasach była symbolem umiejętności pani domu. Im większa i bardziej okazała, tym lepiej świadczyło to o gospodyni. Dlatego właśnie bardzo dbano o te wypieki. Podczas wyrastania ciasta na babki wielkanocne, domownicy musieli chodzić na palcach i rozmawiać przyciszonymi głosami. 

Babka na Wielkanoc – czym urozmaicać?

Oprócz dekoracji na wierzchu babki, możemy też urozmaicać jej smak przez różnego rodzaju dodatki. Przykładowo, do ciasta możemy dodać rodzynki, pokrojone w drobną kostkę orzechy lub kawałki czekolady. Sprawdzą się też suszone owoce, na przykład żurawina.

Babka wielkanocna będzie też pyszna w wersji z cynamonem, skórką z cytryny czy pomarańczy. Przepis na babkę wielkanocną można modyfikować piekąc ją zamiast w jednej dużej formie, w kilku mniejszych. Powstaną wtedy urocze małe babeczki, idealne na przykład do koszyczka wielkanocnego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy