Choć wiele mówi się o cennych właściwościach różnych owoców, to te mają ich wyjątkowo dużo, a nie każdy o tym wie. Dziś pod lupę weźmiemy bowiem wiśnie, które znajdziemy w sezonie nie tylko na każdym straganie, ale i w wielu ogródkach. Te ciemne, lekko kwaśne kuleczki genialnie sprawdzają się w kuchni, bo można z nich robić przepyszne soki, przetwory czy różnego rodzaju desery. Okazuje się jednak, że oprócz fantastycznych walorów smakowych, mają też długą listę cennych składników odżywczych i to właśnie one powinny najbardziej zachęcić nas do jedzenia wiśni. 

Sok z wiśni - właściwości

W wiśniach znajdziemy między innymi witaminy A, E, K i B, a także minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, cynk czy miedź. Oprócz tego mają one też całe mnóstwo cennych polifenoli, bo jest ich tam aż 2x więcej niż w truskawkach i 4x więcej niż w malinach. Taki bogaty skład sprawia więc, że zrobiony z nich sok jest prawdziwym skarbem, jaki możemy ofiarować całemu organizmowi. Na co pomaga picie soku z wiśni? Korzyści jest całe mnóstwo i dotyczą one zarówno zdrowia, urody, jak i samopoczucia:

  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • łagodzi bóle mięśni,
  • korzystnie wpływa na trawienie i pracę jelit,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego,
  • pomaga przy problemach ze stawami,
  • wspiera pracę serca,
  • wspomaga zdrowy sen i pomaga przy bezsenności.

Jak zrobić sok z wiśni?

Przepis na sok z wiśnie jest banalnie prosty, bo potrzebujecie tylko świeżych owoców i sokowirówki. Jeśli jednak nie macie takiego urządzenia pod ręką, możecie po prostu zblendować świeże owoce, a następnie przetrzeć miąższ przez sito i wypić sam napój. Warto jednak wypić taki gęsty koktajl w całości, a wtedy dostarczymy organizmowi jeszcze więcej dobrego.

Jeśli jednak chcecie cieszyć się smakiem i wartościami soku z wiśni również poza sezonem, możecie zrobić go również w wersji do słoików. W tym celu wystarczy użyć sokownika i zastosować proporcję 2:1, czyli 0,5 kg cukru na każdy kilogram wiśni.

Bez sokownika jednak też się uda i można po prostu wydrylować 1 kg wiśni, zasypać je taką samą ilością cukru i odstawić całość na kilka godzin. Potem wszystko zagotowujemy i przelewamy powstały sok do butelek lub słoiczków. Oczywiście takie przetwory warto zapasteryzować, aby mieć pewność, że przetrwają przez calutki rok. 

Jak jeść wiśnie? Inne pomysły

Oczywiście sok z wiśni to tylko jeden z wielu pomysłów na zaproszenie tych owoców do swojego jadłospisu. Pysznym napojem będzie też domowy kompot z wiśni, który możemy zrobić raz i zawekować w słoikach na cały rok. Jeśli natomiast mowa już o przetworach, to wiśnie są prawdziwym hitem do domowych pyszności w słoikach. Możemy przebierać w takich przepisach jak dżem z wiśni, konfitura z wiśni, czy wiśnie w syropie.

Wiśnie warto też dodawać do wszelkiego rodzaju ciast i deserów, do ich kwaskowaty smak genialnie komponuje się ze słodkościami. Szczególnie polecamy takie desery jak: