Biała kapusta to warzywo doceniane już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. Tradycja jedzenia kapusty przetrwała wiele wieków i zakorzeniła się także wśród Polaków. Najczęściej jemy kapustę kiszoną, kapustę duszoną, w bigosie, albo jako podstawa gołąbków. Ale biała kapusta jest również doskonała w wersji surowej. Surówka z białej kapusty smakuje i chrupie, jak żadna inna. Jednak mało kto wie, że bardzo cenny jest sok z białej kapusty. Wiosna, to najlepszy moment, by wycisnąć z niej najwięcej substancji odżywczych. A skrywa ich naprawdę sporo.

Biała kapusta - właściwości

Biała kapusta jest tak powszechna w naszym kraju, że czasami zapominamy, jak cenne jest to warzywo. A każda młoda główka skrywa w sobie ogrom cennych substancji. Przede wszystkim to skarbnica witaminy C, która odpowiada za naszą odporność. Oprócz witaminy C jest pełna witamin A, E, K, B1, B2, B3, B6. Dodatkowo zawiera karoten, biotynę, jod, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Siarka zawarta w kapuście jest pomocna w walce z pasożytami i wpływa pozytywnie na wygląd skóry oraz paznokci. Obecny w kapuście sulforafan jest niezwykle cennym antyoksydantem, działającym jak tarcza ochronna dla organizmu. Warto też wymienić kwas foliowy, który odpowiada m.in. za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego i sercowo-naczyniowego.

Biała kapusta ma więc zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, m.in.:

  • jest naturalnym probiotykiem,
  • usuwa toksyny z organizmu,
  • wzmacnia odporność,
  • pomaga przy nadciśnieniu,
  • chroni przed wrzodami żołądka,
  • poprawia koncentrację,
  • łagodzi stany zapalne,
  • wpływa na opóźnienie starzenia się skóry.

Sok z młodej kapusty

Gdy już poznaliście większość zalet z jedzenia surowej kapusty, warto wykorzystać jej siłę i przygotować sok. Będziecie potrzebować jedynie:

  • 1/2 kg surowej, najlepiej młodej kapusty
  • 2 szklanki wody

Kapustę pokrójcie na małe kawałki i wrzućcie do blendera. Dodajcie 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Zmiksujcie na papkę, a następnie przecedźcie przez gęste sitko, albo ściereczkę. Sok jest gotowy do picia. Sok możecie też zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej, zaoszczędzicie sporo czasu.

Jak pić sok z białej kapusty?

Sok z białej kapusty należy pić 2-3 razy dziennie, po pół szklanki przez 2 tygodnie, na pół godziny przed posiłkiem. Jeśli smak wam nie do końca odpowiada, możecie dorzucić cytrynę, imbir, albo pomarańczę. Sok można przechowywać w lodówce do 12 godzin w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku.

Uwaga
Przed rozpoczęciem stosowania soku z kapusty, warto skonsultować się z lekarzem.

Przeciwwskazania do picia soku z białej kapusty

Jest kilka grup osób, które nie powinny spożywać soku:

  • osoby źle tolerujące siarkę,
  • chorujące na schorzenia tarczycy,
  • chorujące na zapalenie trzustki,
  • osoby z takimi dolegliwościami układu trawiennego jak: zapalenie, skurcze jelit, nadkwasota żołądka, biegunki.