Owoce czarnego bzu to prawdziwy skarb natury, a czas na ich zbiór przypada właśnie teraz, dlatego nie czekajcie ani chwili i w porę przygotujcie z nich pyszny sok do słoików. Mając zapasy tego cennego napoju, skorzystacie podwójnie, bo nie tylko ucieszy on kubki smakowe, ale i genialnie wpłynie na cały organizm. Zobaczcie, jak zrobić sok z czarnego bzu, ale w jeszcze lepszej wersji, bo z dodatkiem innego sezonowego owocu. Gwarantujemy, że będzie prosto i niedrogo, ale przepysznie.
Sok z czarnego bzu - właściwości
Zanim jednak przejdziemy do samego przepisu na ten przysmak, zacznijmy od jego zalet. Nie każdy bowiem wie, na co pomaga picie soku z czarnego bzu, a okazuje się, że lista korzyści jest całkiem długa. Wszystko dlatego, że dojrzałe owoce czarnego bzu mają w sobie sporo witaminy C i cenne flawnoidy oraz antocyjany, dzięki którym przygotowany z nich sok przynosi wiele dobrego całemu organizmowi:
- działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
- wzmacnia odporność,
- ma działanie wykrztuśne,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- pomaga przy niestrawności,
- łagodzi zaparcia,
- spowalnia procesy starzenia się.
Jak zrobić sok z czarnego bzu? Dorzućcie coś ekstra
Podstawowy przepis na sok z czarnego bzu to tylko ciemne, drobne owoce i cukier oraz ewentualnie odrobina wody. Wszystko gotujemy w dużym garnku o grubym dnie, a potem zlewamy powstały płyn do czystych słoiczków, dokładnie zakręcamy wieczka i gotowe. My jednak polecamy w tym roku wersję o podwójnej mocy, czyli sok z czarnego bzu i malin, który smakuje i działa na organizm jeszcze lepiej. Wszystko dlatego, że maliny dostarczą dodatkowej porcji witaminy C, a do tego dodatkowo witaminy A, E i te z grupy B. Ich właściwości są równie cenne, jak te czarnego bzu, gdyż wykazują działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.
Połączenie w jednym słoiku właściwości kuleczek bzu oraz sezonowych malin sprawia więc, że otrzymacie idealną mieszankę na wszelkiego rodzaju jesienno-zimowe infekcje. Koniecznie spróbujcie więc takiego duetu, szczególnie, że przygotowanie wartościowego soku jest banalnie proste.
Przepis na sok z czarnego bzu i malin
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 0,5 kg świeżych malin,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od dokładnego przebrania owoców czarnego bzu oraz malin, a następnie umyjcie je i przesypcie do dużego garnka. Teraz całość zasypcie cukrem i odstawcie na kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc.
- Po tym czasie garnek postawcie na palniku i gotujcie na wolnym ogniu, aż mieszanka zacznie wrzeć. Następnie przecedźcie sok przez gęste sito lub gazę i przelejcie gorący płyn do czystych, wyparzonych słoików.
- Na koniec mocno zakręćcie słoiczki i odwróćcie je do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowany sok z czarnego bzu i malin można dodatkowo zapasteryzować przez 15 minut w garnku, wyłożonym ściereczką.
Sok z czarnego bzu i malin - stosowanie
Gotowy sok w słoiczkach wstawcie do spiżarni i wyciągajcie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteście najbardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje. Świetnie sprawdzi się on bowiem przy pierwszych objawach przeziębienia, takich jak kaszel, ból gardła, czy gorączka. Warto go też stosować profilaktycznie, aby w porę wzmocnić odporność i uchronić się przed chorobami.
Sok z czarnego bzu i malin można dodawać do herbaty lub pić bezpośrednio z łyżeczki. Zaleca się, aby profilaktycznie pić go codziennie po 1 łyżce, natomiast podczas przeziębienia zwiększyć tę dawkę dwukrotnie, czyli wypijać 2 łyżki każdego dnia, najlepiej rano i wieczorem.

















