Czarny bez podbija nasze kuchnie wyjątkowym smakiem i leczniczymi właściwościami, dzięki którym z powodzeniem kwalifikuje się na listę lokalnych superfoods. Coraz więcej osób wykorzystuje nie tylko jego owoce, z których powstają najczęściej konfitury i sok z czarnego bzu - lecz również białe kwiaty. To właśnie z nich przyrządzamy słodki sok, który jest prawdziwym remedium na przeziębienia, utratę odporności i nie tylko.

Sok z kwiatów czarnego bzu ma wiele zalet, a największa to ta, że kwiaty zbierzecie niemal wszędzie za darmo. Właśnie pojawiły się na krzakach, więc nie czekajcie, tylko wyruszcie z koszami na zbiory.

Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu można zbierać od maja do lipca, najlepiej przy ładnej pogodzie i rano - zaraz po tym, jak odparuje rosa. Warto też wybierać miejsca z dala od ulic i osiedli. Baldachy powinny być rozwinięte i pozbawione wszelkich zanieczyszczeń oraz mszyc. Najłatwiej ścinać je za pomocą nożyc ogrodowych lub ostrego noża. Kwiaty wkładajcie do wiklinowego kosza, lub przewiewnej torby, by ich nie "zagotować". Pamiętajcie jednak, aby pozostawić na krzaku część baldachów, dzięki temu nie zakłócicie naturalnego wzrostu rośliny. Zebrane kwiatostany przerabiajcie zaraz po zerwaniu. Jeśli planujecie je ususzyć, nie musicie ich wcześniej myć.

Kwiaty czarnego bzu - właściwości

W kulturze ludowej czarny bez był uznawany za drzewo magiczne – i nie bez powodu: zarówno jego owoce, jak i kwiaty są bogate w bardzo cenne dla naszego organizmu składniki. Między innymi w witaminy A, B1, B2, B6 i C, a także flawonoidy, garbniki, kwasy fenylowe, sole mineralne, magnez, wapń i potas - a to tylko część znacznie dłuższej listy. Dzięki nim, oprócz walorów smakowych, kwiaty czarnego bzu mają liczne właściwości wzmacniające i lecznicze:

  •     Zwalczają wirusy i działają przeciwgorączkowo
  •     Działają przeciwzapalnie i wykrztuśnie, chroniąc jednocześnie błony śluzowe podczas przeziębienia
  •     Wzmacniają odporność
  •     Przyśpieszają przemianę materii
  •     Działają napotnie i antywirusowo
  •     Neutralizują wolne rodniki
  •     Uśmierzają ból
  •     Oczyszczają organizm
  •     Łagodzą stany zapalne skóry
  •     Działają moczopędnie
  •     Wzmacniają naczynia włosowate.

Sok z kwiatów czarnego bzu z aromatycznym dodatkiem

Gdy już wiecie, jak cenne są kwiaty czarnego bzu, wykorzystajcie sezon, zbierzcie ich jak najwięcej i przygotujcie pyszny sok. Zazwyczaj robi się go tylko z kwiatów, cukru i cytryny. Tym razem proponujemy dodać aromatyczną przyprawę, która podkręci smak jeszcze bardziej. To nic innego jak cynamon. Wystarczy już 1 łyżka na cały garnek, by poczuć różnicę. Przygotujcie:

  • 40 baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 3 cytryny
  • 1,5 litra wody
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu

Zebrane, kwiaty czarnego bzu rozłóżcie na pergaminie i zostawcie najlepiej na słońcu, by wszystkie owady z nich wyszły. Następnie odetnijcie kwiaty od łodyżek. Zróbcie to dokładnie, bo pozostawione łodyżki sprawią, że sok nabierze goryczki. Kwiaty włóżcie do dużego garnka i zalejcie 1,5 l wrzątku i pozostawcie do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Wystudzony napar przykryjcie i włóżcie do lodówki na 24 godziny.
Po upływie doby wyciągnijcie garnek z lodówki i zawartość dokładnie odcedźcie i przeciśnijcie do drugiego garnka. Dodajcie cukier, sok z cytryny oraz cynamon i zagotujcie. Gdy doprowadzicie sok do wrzenia wyłączcie gaz, a całość od razu przelejcie do wyparzonych słoików lub butelek.

Sok z kwiatów czarnego bzu
fot. Marta Mrugacz

Sok można pić od razu, ale jeśli chcecie zachować go na kolejne miesiące zawekujcie go. Wystarczy słoiki postawić do góry nogami na zakrętce i odczekać 24 godziny. Po tym czasie słoiki można schować do spiżarni. Słoików nie trzeba dodatkowo pasteryzować, bo cukier jest naturalnym konserwantem i w zupełności wystarczy, by zapewnić trwałość soku na wiele miesięcy.